Harkkahousujen / housuvaipan kaava

Tehdessäni vaippalainaamoille varmaan sadoittain vaippoja, olen törmännyt varmaankin monille tuttuun ongelmaan. Harkkahousuille ei ole saatavilla montaakaan kaava-avihtoehtoa. Niimpä hahmottelin suomalaiseen peppuun sopivan kaavanpohjan. Mikään suunnittelija en ole, ja oma poikani on käyttänyt harkkahousuja joskus 2-3 vuotta sitten, joten eksakti tämä tuskin on. Mutta testattu toki, eräs hallituksemme jäsen testasi kaavalla tehtyjä harkkiksia omalle tyttärelleen ja totesi ne ihan ok:si. Kaava löytyy tämän postauksen lopusta.

harkkikset istuu harkkikset takaa

Ja niitä ohjeita.. Aloita yhdistämällä kaavan keskiosat toisiinsa. Halutessasi voit myös tässä vaiheessa muuntaa kaavan kokonaiseksi eli taitteen kohdalle lisätä toisenkin puolen. Helpoiten sen saa tehtyä asettamalla tulostetun kaavan kaksinkertaisen kaavapaperin väliin ja piirtämällä viivat. Sitten otetaan kopio välistä pois ja piirretään viivat toisellekin puolelle ja leikataan kokonainen kaava irti. Oikaista voi toki leikkaamalla puolikkaan kaavan kaksinkertaisesta kaavapaperista, mutta kokemukseni mukaan se tapa on hieman ylimalkaisempi.

Kaavan keskiosa on pul-kangasta, se leikataan taitteelta. Sisäpinta leikataan yhenä kappaleena asettamalla sivukappale ja keskiosa vierekkäin kankaalle. Lisäksi sivukappaleet leikataan halutusta kuosikankaasta. Sisäpintaan ommellaan haluttu määrä imuja, itse olen harkkahousuissa käyttänyt suhteellisen pientä imumäärää, 2-3 kerrosta. Lähimmäksi sisäpintaa esimerkiksi puuvillaa (flanelli, harso..) tai mikrokuitua ja sen alle pari kerrosta bambu- tai hamppupohjaista imukangasta. Tämä imumäärä sopii pikkulirahdusten pelastamiseen.

Mikäli kaavalla haluaa tehdä housuvaipan, suosittelen koko ulkopinnan tekemistä pul-kankaasta. Tällöin sekä sisäpinta että ulkopinta leikataan yhtenäisenä palana kankaalta.

Teen kuvallisen ompeluohjeen tälle erikseen, sillä juuri nyt minulla ei ole kuvamateriaalia ompeluvaiheista, ja moni vaihe voi olla hieman epäselvä pelkästään tekstiselostuksena.

HUOM! Kaavan tekijänoikeudet ovat suunnittelijalla. Voit tehdä kaavalla omaan käyttöösi harkkiksia, mutta et kaupallisene tarkoitukseen. Käytettynä voit toki itsetekemäsi tuotteet myydä.

Harkkakousu_aija_2014

Jaa blogikirjoitus:

0 vastausta

  1. Hei! Kiitos ihanasta kaavasta! Näyttää hyvältä ja mielellään tätä kokeilenkin! Minä vain olen sellainen että tarviin paljon tarkemmat ohjeet ompelemiseen. Ihan ensin mietin että missä mittasuhteessa tuo kaava kuuluu kopioida, vai onko ok jos vaan printtaa tavallisen kokoiselle A4:lle? Minkä kokoinen vaipasta tulee? Sisäkankaan osaan varmaan ommella tohon kiinni, mutta entäs kuminauhat? Vyötäröllä ja lahkeissa? Kiitos vielä 🙂

  2. Yritän jossain vaiheessa saada kuvalliset ompeluohjeet 🙂 Kaava on piirretty tavalliselle a4-paperille, eli pitäisi siihen tulostua kivasti. Kokoluokka on noin 2-vuotiaalle sopiva, tietysti lapsen mallista riippuen. Kuminauhat sovittaisin jonkin verran käyttäjän mukaan, eli jos on paksummat reidet, hiukan löysemmälle jne. Olen tehnyt tuota mallia foella, jolloin kiristin äärimmilleen, koska foen palautumiskyky ei ole käyttämäni kuminauhan luokkaa. Vyötärölle voi laittaa myös napakan resorin, on pehmeämpi. Sopii myös foe tai kuminauhakuja. Kujaan jätän usein aukon, jotta sitä kuminauhaa on helppo vaihtaa tarvittaessa ja muokata sen pituutta. Perusohje vyötärökuminauhan pituudelle on vyötärönympärys -2cm. Resori saa olla paljon napakampi.

  3. Hei kiitos nopeasta vastauksesta! Koitan viikonloppuna tehdä harkkarin tämän kaavan mukaan! Mulla ei oo saumuria joten pelkään aina vähän resorin ja muun joustavan kankaan ompelua, mutta voin ottaa kuvia ompeluvaiheista jos tarvitset kuvia! (siis sillä edellytyksellä että harkkari onnistuu!) 🙂

Sinua voisi kiinnostaa myös

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen