Kestävät valinnat
Sivulta löydät tietoa erilaisista kestotuotteista ja löydät ideoita kestävien valintojen tueksi. Useimmat kertakäyttötuotteet voi korvata kestävällä ja pestävällä tuotteella. Kun valitset kestävän tuotteen huolella, voit samalla antaa tukesi lähituotannolle, ekologisille tuotantoketjuille ja eettiselle työlle.
- Säästä rahaa: laadukas ja hyvin hoidettu tuote säilyy käytössä vuosia.
- Säästä luontoa: ekologisesti tuotettuna ja huolettuna ja uudelleenkäytettävänä pienennät jätekuormaa.
- Säästä aikaa: kertaalleen hankittuna, ei tarvitse enää ostaa kyseistä tuotetta.
- Kestotuotteet ovat ihoystävällisempiä ja hengittävämpiä kuin kertakäyttöiset vaihtoehdot.
Kestotuotteet
Pestäviä tuotteita kuukautisiin, valkovuotoon ja virtsankarkailuun.
Vauvojen, lasten ja aikuisten vaipat.
Kodin kestotuotteet ja muut äitiyden ja lapsiperheiden tuotteet.
Materiaalit
Materiaalilla on väliä! Tämä kappale odottaa tekstimateriaalia 🙂
Lue lisää seuraavista blogikirjoituksista:
Pesu ja huolto
Kestotuotteet ovat hygienisia, kun peset ja huollat niitä oikein. Kestotuotteiden peseminen ei eroa normaalista pyykinpesusta kuin lähinnä suosituslämpötilan ja pesuainevalintojen suhteen.
- Pese hygieniatuotteet 60 asteessa ja ajoittain 90-95 asteessa
- 60 astetta tuhoaa bakteerit ja virukset
- 90 astetta syväpuhdistaa (nk. keittopesu)
- Kuukautissuojiin riittää 40 astetta
- Pesuaineessa tulee olla alle 5% saippuaa, ja sen tulee olla zeoliinitonta, valkaisuaineetonta ja mielellään hajusteetonta
- Älä käytä huuhteluainetta. Moni käyttää väkiviinaetikkaa tai muuta pyykkietikkaa saadakseen tuoksuttoman ja pehmeämmän lopputuloksen. Etikka kuitenkin haurastuttaa kosteudensulkukangasta (usein PUL-kangas), joten käytä etikkaa harkiten
- Kuivausrumpua voi käyttää, mutta esimerkiksi kestovaipoille ja kosteussulullisille tuotteille suositellaan narukuivausta
Kokemuksia kestotuotteiden pyykkäämisestä löytyy esimerkiksi seuraavista blogikirjoituksista:
Hajunpoisto
Hajuhaittoja syntyy, kun pesuaine-, virtsa- tai ulostejäämiä jää tekstiileihin. On hyvä muistaa, että pyykinpesun 60 asteinen vesilämpötila kuitenkin tuhoaa bakteerit ja virukset vaikka edellämainittuja jäämiä tekstiileihin jäisikin.
Huuhteluaine ei ole tarpeellista, mutta moni käyttää etikkaa saadakseen tuoksuttoman ja pehmeämmän lopputuloksen. Vaippojen pesu ajoittain 90 asteessa auttaa jäämien poistamiseen tekstiileistä. Pesethän 90 asteessa vasta normaalin pesun jälkeen, jottei tahrat ”pala” tekstiiliin.
Hajunpoiston ykköskeino usein on myös riittävä tuulettaminen raittiissa ulkoilmassa.
Alta vielä yksi esimerkki tehostettuun hajunpoistoon!
Kuivatus
Narukuivaus säästää luontoa, kosteuttaa huoneilmaa ja säästää materiaaleja. Rumpukuivausta voi käyttää ja se tekeekin usein pyykistä ihanan pehmeää. On kuitenkin hyvä muistaa, että rumpukuivaus kuluttaa tekstiilejä heikentäen kosteutta imevien tuotteiden imukykyä. Lisäksi kosteussululliset tuotteet (esim. PUL-kangas) voivat kärsiä kuumasta, sillä muovipinnoite sulaa herkästi.
Mikäli rumpukuivaus on ainoa vaihtoehto, esimerkiksi allergiaperheissä, on hyvä miettiä kestotuotteiden materiaalivalintoja. Yleensä luonnonmateriaaleista, kuten luomupuuvilla ja -pellava, tehdyt kestotuotteet kestävät rumpukuivausta hyvin. Kestovaipoissa voi myös suosia sisä- ja kuorivaippoja erikseen, jolloin ihoa vasten asettuvat sisävaipat voi rumpukuivattaa.
Tahranpoisto
Tahrat eivät tarkoita, että tuotteet olisivat epähygienisia. Käytön jälkeä jää, mutta useimmat tahrat saa poistettua helposti tuoreeltaan. Älä päästä tahraa kuivumaan ennen pesua vaan suosi esimerkiksi liottamista. Muista myös, että kuuma vesi tai esimerkiksi silitysrauta polttaa herkästi tahran kiinni tekstiiliin ja siksi on hyvä aloittaa aina ensin kylmällä vedellä (hyväksi todettu poikkeus: tuoreet marjatahrat tekstiileistä lähtevät hyvin, kun kaadat kuumaa vettä suoraan vedenkeittimestä tekstiilin päälle).
Poista kakkatahrat halutessasi ennen pesua, esimerkiksi sappisaippuapalalla ja kylmällä vedellä. Vaipoista maitokakkatahrat lähtee helposti, kun vaipat laitetaan heti likoomaan kylmään veteen.
Huuhtele veri kuukautissuojista aina ensin kylmällä vedellä, jotta verestä ei jäisi tahroja tekstiileihin tai silikonisiin kuukautistuotteisiin.
Auringonvalo valkaisee tehokkaasti valkoisia tekstiilejä ja poistaa tahroja. Muista, että värillisiä ja tummia vaatteita auringonvalo puolestaan haalistaa. Kuumuus puolestaan voi hauraustuttaa esimerkiksi kosteussulkuna käytettyä PUL-kangasta.
Hanki uutena tai käytettynä
Tämä odottaa vielä täydellisempää tietoiskua 🙂
Mistä voin ostaa käytettynä kestotuotteita?
Käytettyjä kestotuotteita löytää kirpputoreilta sekä netti- ja Facebook-kirppareilta. Näitä ovat esimerkiksi:
Kestovaipat:
Facebook: Kestovaippakirppis ja -tuki (Kodin kestot ry)
Facebook: Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon, (O)sta – (M)yy – (V)aihda
Facebook: Kestovaippa kirppis =)
Facebook: Kestovaippailijoiden paikallisryhmät
Mistä voin ostaa uutena kestotuotteita?
Uusia kestotuotteita on saatavilla lastentarvikkeita myyvistä liikkeistä ja verkkokaupoista. Katso lista kotimaisista yrittäjistä, jotka ovat myös Kodin kestot ry:n jäseniä yhteisöjäsenet–sivulta.
Mitä käytettyjä kestovaippoja ostaessa kannattaa ottaa huomioon?
Ainakin vaipan kuminauhat, pul-pinta, käyttöikä sekä tarranauhojen ja neppien pitävyys on hyvä tarkistaa.
Seuraavassa videossa tutkitaan vaippavikoja tarkemmin:
Seuraavissa blogikirjoituksissa käsitellään tarkemmin kestovaippojen hankkimista käytettynä:
Tee se itse - ohjeita
Tähän ”tee se itse” -osioon koostetaan vuosien varrella yhdistyksen sivuille jaettuja ohjeita erilaisten kestotuotteiden tekemiseen. Lisäämme myös linkkejä muiden sivustojen hyväksi todettuihin ohjeisiin.
Mikäli sinulla on jokin hyvä ohje, jonka haluaisit jakaa kaikille tai jokin muu tee se itse -osioon liittyvä idea tai palaute, laita matalalla kynnyksellä viestiä alla olevan lomakkeen kautta. Otamme sinuun yhteyttä!