Kestovaippailua luonnonmateriaaleilla: materiaalivalintoja ja testissä XKKO

Narukuivaus on ekologista, mutta myös muita hyötyjä on! Auringonvalo on luonnollinen tahranpoistaja ja ulkoilma poistaa hajuja.

Yhteistyössä: Ekorren puoti

Kerroin aiemmassa blogijulkaisussani kokemuksistani kestovaippailusta. Olen käyttänyt kestoilussa pääosin luonnonmateriaaleja: puuvillaisia vaippaliinoja (tässä postauksessa käytän nimeä vaippaharso) ja flanelli-imuja sekä villaisia lisäimuja ja villahousuja. Perusteellisia vinkkejä näiden käyttöön kaipaavien kannattaa lukea edellinen postaukseni, jossa perehdyn syvemmin näiden käyttämiseen kestovaippoina. Tässä postauksessa kerron mahtavasta tilaisuudestani päästä testaamaan Ekorren puodin myymiä XKKO-tuotteita ja puhun vähän tarkemmin materiaalivalinnoista. Bonuksena lisäksi kerron Ekorren puodin Zaijataitto-imusta kokemuksia.

Materiaalivalintoja

Vaippaharsoja valitessa kannattaa olla nirso: kaikki harso-nimityksellä olevat kankaat eivät kelpaa vaipatustarkoitukseen. Yleensä pelkkä tavallinen, jokaisessa kaupassa myytävä “pukluharso” on auttamatta liian ohut ja tehoton vaippakäyttöön. Näistä jo pienen vauvan pissat lorahtavat läpi alta aikayksikön. Kunnollisten eli riittävän imukykyisten, laadukkaiden, mukavien ja oikean kokoisten vaippaharsojen ostaminen heti alkuun on edullinen sijoitus, joka tarvitsee tehdä vain kerran. Hyvät vaippaharsot kestävät vuosia ja menevät siis myös tulevaisuudessa seuraaville lapsille.

Imukyvyltään vaippaharson tulee mielestäni olla sellainen, ettei lisäimuja tarvita kovin paljoa vauvan kokoon nähden. Tällöin vaippapaketti on vauvalle mukavan ohut. Imukykyyn vaikuttaa harson tiheys, joka riippuu kudonnasta, kerroksista ja materiaalista. Tiheydestä kertoo harson neliöpaino, joka ilmoitetaan yksikössä g/m2 tai gsm. Mitä korkeampi neliöpaino, sitä tiheämpi materiaali. Yleensä imukyky nousee neliöpainon noustessa. Paras imuteho harsokankaassa saavutetaan vasta muutamien pesukertojen jälkeen. Tämä saattaa tarkoittaa jopa noin kahdeksaa pesukertaa.

Etenkin herkkäihoisilla vauvoilla tärkeä valinta on materiaalin tuntuma. Useampaan kertaan pestynä toiset vaippaharsot voivat muuttua pinnaltaan melko koviksi ja karheiksi kun taas toiset pysyvät ihanan pehmeinä. Pehmeä harso on selkeästi parempi herkkäihoiselle lapselle, koska se vähentää mekaanista rasitusta, kun iho vauvan liikkuessa hankaa harsoa vasten. Kovia harsoja voi lisäksi olla haastava taitella vauvan ympärille niin, että harson saa napakasti pyöriteltyä reisien ympärille maitokakkavuotojen ehkäisemiseksi (linkki ohjevideoon). 

Harson koko on hyvä olla vähintään 70*70 cm, jotta se riittää koko vaippaiän. Mikäli haluaa lisää imutehoa taaperolle, 80*80 cm voi olla hyvä vaihtoehto, mutta vastasyntyneelle näin isoa voi olla jo haastava saada taiteltua. Pienempiä kokoja voi kokeilla vastasyntyneen vaipatukseen, mutta kyllä 70*70 cm harsokin menee kokemukseni mukaan ainakin noin kolmekiloiselle vauvalle ja siitä eteenpäin ainakin vielä 13 kg/90 cm taaperolle hyvin. Haluttu koko vaihtelee myös tehdyn taittelun mukaan, joten jos jollain taittelutyylillä 70*70 cm tuntuu liian pieneltä, kannattaa kokeilla toista taittelua.

XKKO:n birdeye-kudontainen harso taiteltuna taaperolle. Lisäimuina villaimu ja Zaijataitto.

Testissä XKKO

Sain Ekorren puodilta testattavaksi XKKO-merkkisiä harsovaippoja ja imuja. XKKO on tsekkiläinen tuotemerkki, jolta löytyy kattava valikoima kestovaipatustuotteita. XKKO:n vaippaharsot ovat GOTS-sertifioitua värjäämätöntä ja valkaisematonta luomupuuvillaa. Ekorren puodista löytyy sekä 70*70 cm että 80*80 cm kokoisia harsoja. 

XKKO oldtimes-harsoja
XKKO:n Old times -harsoja. Kuva: XKKO

Testasin harsoja kahdella eri kudonnalla: tavallisella eli “Old times” -kudonnalla sekä tiiviimmällä birdeye-kudonnalla. Molempien imukyky 1v 8kk ikäisellä taaperollani on hyvä ja koko 70*70 cm riittää käyttämääni taitteluun (nimeltään Maria-taittelu). 80*80 cm harsot menevät isollekin taaperolle. Birdeye-kudontainen harso tuntuu sileältä, tiiviiltä ja melko ohuelta, mutta vastaa aika lailla imukyvyltään tavalliseen tapaan kudottua. Valitsisin birdeyen erityisesti vastasyntyneen harsoksi, sillä siitä tehty paketti on hiukan ohuempi kuin tavallisesta harsosta tehty. 

Molemmat harsot ovat hyvin pehmeitä muihin vastaaviin verrattuna. Harsot pysyvät pehmeinä useiden pesujen jälkeen ja pysyvät hyvin muodossaan, jolloin ne on helppo taitella. XKKO:n harsot ovat kaikkein pehmeimpiä harsoja, joita olen käyttänyt! Birdeye-kudontainen on herkkäihoisten ehdoton suosikki, sillä sen tasainen pinta ja pehmeys vähentävät huomattavasti hankausrasitusta iholla. Taitteleminen ja vauvan päälle asettelu on myös erityisen helppoa näillä harsoilla verrattuna muihin markkinoiden harsoihin. 

XKKO birdeye-harsoja
XKKO:n birdeye-kudontaisia harsoja. Kuva: XKKO

Harsojen lisäksi saimme käyttöömme XKKO:n lisäimuja kahta eri kokoa, S ja L. Lisäimu on ommeltu viisinkertaisesta harsokankaasta, joten imu on melko tuhti ja lisäksi pitkä. Kaksin- tai kolminkertaisesti taitettuna imu sopii loistavasti reissu- tai yövaippaan, johon kaipaa lisää imutehoa varmistukseksi. Taaperolleni L-koko oli parempi, sillä se oli hiukan leveämpi, mutta S-kokoinenkin toimi hyvin. Taaperoni vaipassa minulla on harson sisällä ihoa vasten nopeana imuna XKKO-lisäimu ja sen alla villaimu hitaana imuna ja villaimu ei ehdi edes kostumaan parin tunnin vaihtovälillä.

Testissä Zaijataitto

Pyysin testattavaksi myös erästä Ekorren puodin omaa tuotetta, sillä huhu Zaijataitto-nimisen imun ihmeellisestä imutehosta oli kiirinyt myös minun korviini. Zaijataitto on tehty kaksinkertaisesta hamppucollegesta (55% hamppua ja 45% puuvillaa) ja on ohut mutta tiivis eli sillä on korkea neliöpaino. Imun saa taiteltua haitaritaittelulla kolminkerroin, jolloin siitä muodostuu erittäin imukykyinen, mutta yllättävän ohut pötkö. Imu pysyy myös hyvin kuosissaan pesujen jälkeen, eikä sitä tarvitse suoristella tai pehmitellä.

Zaijataiton imuteho yllättää, sillä verrattuna kaikkiin omistamiini lisäimuihin, se imee ehdottomasti eniten. Siitä onkin tullut luottoimuni pidemmille reissuille, joissa ei välttämättä kerkeä ajoissa potalle. Näilläkään reissuilla imu ei ole ollut läheskään täynnä, joten imu onkin varmasti varsin omiaan yövaippaan. Iso suositus Zaijataitolle!


Ekorren puodilta tilaat myös muita luonnonkuituisia imuja, kuten flanellisia lisäimuja! Kodin kestojen jäsenille koodilla kodinkestot21 10% alennus yli 100€ ostoksista!

Jaa blogikirjoitus:

4 Responses

  1. Millainen tuo Maria-taittelu on? Onko siihen ohjetta? En nopealla googlailulla löytänyt…

  2. Mitkä harsot ovat suosikkeja (top 3)? Lähtisitkö tekemään harsoja myös itse jos olisit alkutaipaleella?

  3. Moikka, pahoittelut vastauksen viipymisestä. XKKO ja Ruskovilla ovat olleet parhaat kokeilemani harsot heittämällä. Itse tekemisestä en osaa sanoa, miksei jos jostain saa riittävän vahvaa kangasta! 🙂

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kestovaipat päiväkodissa –kokemuksia ja opastusta

Syksyn myötä monessa perheessä koittaa myös uusi jännittävä elämänvaihe, päiväkodin aloitus. Jos lapsella on ollut kotona käytössä kestovaipat, on luontevaa jatkaa käyttöä myös päiväkodissa. Yhdistys

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno all-in-one vaipan, jossa on imu

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen takana Wouwou-merkin takaa löytyvät ystävykset