Helppoa kestovaippailua ilman muoveja tai kuluvia osia — käyttäjän kertomus

Yhteistyössä: Ruskovilla

Kysymys kestovaipoissa käytetyistä materiaaleista on ollut viime aikoina pinnalla sosiaalisessa mediassa. Useissa kestovaipoissa ja myös imuissa käytetään öljypohjaisia polymeerimateriaaleja, eli muoveja. Vaikka näidenkin kestovaippojen käyttö on ehdottomasti parempi vaihtoehto ympäristölle kuin kertakäyttöisten vaippojen, osa näkee silti muovin käytön ongelmana — onhan esimerkiksi öljy, josta muovit tehdään, uusiutumaton luonnonvara. Onko näille muoveja sisältäville vaipoille olemassa luonnonmukaisempaa vaihtoehtoa? Voiko vaihtoehto olla myös helppo ja toimiva?

Lisäksi monessa muotoon ommellussa (kertakäyttövaipan näköisessä) kestovaipassa on osia, jotka kuluvat käytössä ja joita pitää vaihtaa aika ajoin. Jos näitä osia ei vaihda, muotoon ommeltu kestovaippa ei toimi. Esimerkiksi löysät reisikuminauhat aiheuttavat välittömästi ohivuotoja. Ompelutaidottomalle kestovaipattajalle (kuten kirjoittaja) tämä aiheuttaa harmaita hiuksia. Myös etenkin alussa vauva tuntuu kasvavan hirvittävää vauhtia ja uusia, isompikokoisia vaippoja täytyy usein hankkia melko pian. Uusien vaippojen etsiminen on aina työ, koska vaippojen pitää sopia vauvan vartalon malliin. Voiko kestovaippa olla sellainen, joka menee koko lapsen vaippaiän? Entä onko olemassa kestovaippaa, jossa ei olisi kuluvia ja vaihdettavia osia?

Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin löytyy loistavista Ruskovillan vaippatuotteista: puuvillaiset imukykyiset vaippaliinat (kutsutaan myös harsoiksi), flanelliset ja villaiset välivaipat (kutsutaan myös imuiksi) sekä kosteutta pitävänä kuorena pehmeät villaiset vaippahousut. Ruskovillan tuotteet ovat ekologinen ja vähäkemikaalinen vaihtoehto muotoonommelluille kestovaipoille ja sopivat loistavasti myös herkkäihoisemmille. Tuotteita käyttämällä saadaan runsaasti imutehoa ja vuotovarmaa toimintaa helposti ja vaivattomasti. Kerron nyt oman kokemukseni Kodin kestot ry:n yhteisöjäsenen Ruskovillan vaippatuotteiden käyttämisestä.

Kuva: Ruskovilla

Halusin käyttää kestovaippoja alusta asti, sillä äitini oli niitä myös itselläni käyttänyt. Äiti vannoi Ruskovillan tuotteiden nimeen, mutta tietysti itse halusin kokeilla somessa enemmän näkyvillä olleita muotoonommeltuja vaihtoehtoja, koska kuka nyt äitiään kuuntelisi. Lisäksi ajatus pelkistä villahousuista kosteudenpitävänä kuorena oli kummastusta herättävä: voiko se oikeasti toimia? 

Hetken taskuvaippojen, imujen ja PUL-kuorien (PUL=polyuretaanilaminoitu) maailmassa seikkailtuani havaitsin, että halusin luovuttaa. Erilaisten imuyhdistelmien kokeileminen, sopivankokoisten vaippojen löytäminen ja vaippojen mallaaminen lapsen päälle vei minulta tuhottomasti aikaa. Lapsi kasvoi hirveää vauhtia ja ostamani yhden koon vaipat kävivät pieneksi alle parissa kuukaudessa. Ei riittänyt, että vaippa oli sopiva: sen täytyi olla myös hyväkuntoinen (kuminauhat toimivat, PUL-kangas ehjä, sisäpinta ei tukossa) ja hyvin lapsen päälle aseteltu. Imuja täytyi myös olla sopivasti ja niiden tuli olla juuri oikean kokoisia ja materiaalisia. Lapseni huusi kuin syötävä kun yritin epätoivoisesti laittaa tarrat sopivalle kireydelle, ettei ohivuotoja tulisi. Mietin surullisena, että jos kestovaippailu on näin vaikeaa ja jopa minä, joka lasken itseni erittäin motivoituneeksi kestovaipattajaksi, koen epätoivon hetkiä, miten kestovaippailu voi koskaan kasvattaa suosiotaan? 

Onneksi menin valittamaan ongelmistani äidilleni, joka oli salaa minulta tilannut jo muutaman paketin Ruskovillan vaippaliinoja ja muutamat villahousut. “Kokeile edes”, äiti sanoi. Sain myös pinon itselläni 30 vuotta sitten käytössä olleita vaippaliinoja, jotka olivat hieman ajan saatossa hapertuneet, mutta edelleen ihan käytettävissä. Tutustuin Ruskovillan VillaVauva-oppaan avulla tuotteiden käyttöön ja kaivoin myös Internetin syövereistä muutaman erilaisen taitteluohjeen. Löysin hetkessä toimivan taittelun, jota pystyi muuntelemaan hiukan vauvan kasvaessa ja jonka väliin voi sujauttaa lisäimun pidemmille reissuille ja unille. Vaipatus on ollut tästä lähtien hyvin helppoa ja vuotovarmaa: yksi taiteltu vaippaliina Snappi-vaipankiinnittimellä kiinni ja sen päällä villavaippahousut, eikä vuotoja ole tarvinnut enää pelätä. 

Ruskovillan luomupuuvillainen vaippaliina on todella imukykyinen olematta silti paksu tai jäykkä. Liinan voi taitella juuri vauvan kokoiseksi, jolloin sama vaippaliina menee jopa koko vaippaiän. Erilaisia taitteluohjeita löytyy VillaVauva-oppaasta ja esimerkiksi YouTubesta kun kirjoittaa hakukenttään “harson taittelu”. Hyviä taitteluita ovat esimerkiksi suorakaidetaitto (VillaVauva-oppaassa), origami ja comfortleija. Vaippoja voi taitella pinoon valmiiksi vaipanvaihtoa varten, jolloin vaihtotilanne käy nopeasti. Maitokakat pysyvät vaipassa, kun reisien ympärykset kiinnitetään riittävän tiukalle (tässä linkki hyvään videoon). Vaippaliina kiinnitetään Snappi-kiinnikkeellä, jonka voi kiristää lenkeistä napakaksi.

Vaippaliinan päälle vedetään Ruskovillan mulesing-vapaasta luomumerinovillasta valmistetut villavaippahousut, joita voi hankkia lyhyt- tai pitkälahkeisena versiona (nyt myös saatavilla uudessa hiekan värissä!). Nämä toimivat kosteutta eristävänä kuorena imevän vaippaliinan ja vaatteiden välissä. Mikäli vaippaliina on erittäin märkä, villa myös hitaasti imee kosteutta, mikä lisää vaipan imutehoa johtamatta kosteutta suoraan vaatteisiin. Vaipanvaihtotarpeen huomaa yleensä viimeistään siitä, kun villa alkaa tuntua hiukan kostealta. Isoja vuotoja, joiden takia vaatteet kastuisivat, ei yleensä ehdi syntymään. Käytän lapsellani paljon lyhytlahkeisia villahousuja tavallisten housujen alla ja vaipanvaihtotarpeen huomaan kokeilemalla lahkeesta tai vyötäröltä vaippaliinaa. Villahousut eivät tällöin ehdi juurikaan edes kostumaan.

Imun määrä ja sen tarve riippuu yksilöllisistä asioista ja sopiva määrä on jokaisen kokeiltava itse. Kestovaipalla ei yleensä haluta saavuttaa 12 tunnin imutehoa, kuten kertakäyttövaipoilla, pois lukien yövaipat. Itse suosin 1—2 tunnin vaipanvaihtoväliä, mikä mahdollistaa sen, että lapsen vaippapaketti on ohut, hengittävä ja mukava, eikä pissa ehdi mahdollisesti ärsyttää lapsen ihoa. Lapselleni riitti pelkkä vaippaliina ja villavaippahousut lähelle vuoden ikää. Pidemmillä automatkoilla ja unilla käytin Ruskovillan villaista välivaippaa lisäimuna taittelun sisällä siten, että lapsen ihoa vasten tuli ensin muutama kerros harsoa ja ulommaiseksi villainen välivaippa. Vähän yli vuoden iässä lisäsin flanellisen välivaipan, kun tarvittiin lisää imutehoa. Flanelli-imu taitellaan pötköksi ja sujautetaan villaisen imun päälle lähemmäs lasta. Mikäli joskus (öisin) halusin enemmän imutehoa, sujautin vielä yhden pötköksi taitellun vaippaliinan vauvan ympärille tulevan liinan sisään. 

Kuva: Ruskovilla

Koska villahousut ovat 100% käsittelemätöntä luomuvillaa, jossa on lampaanvillarasva eli lanoliini tallella, on niitä helppo huoltaa käyttökertojen välissä. Käytetyt kosteat villahousut ripustetaan kuivumaan ilmavasti, jolloin villan luontainen lanoliini neutraloi virtsan hapot ja villa siten puhdistaa itse itsensä. Villahousuja ei siis tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Lanoliini kuluu kuitenkin tässä reaktiossa ja silloin tällöin on tarpeen pesun jälkeen liottaa villahousuja lanoliinia sisältävässä villanhoitoaineessa. Villanpesu- ja hoitoaineet ovat saatavilla Ruskovillan verkkokaupasta. Kakkatahrat lähtevät mielestäni parhaiten, kun heti tahran huomattua heittää housut likoamaan villanpesuaineveteen. Hetken päästä tahra irtoaa kuin itsestään. Pieniin yksittäisiin tahroihin ja sitkeisiin kohtiin voi käyttää myös sappisaippuaa. 

Ruskovilla suosittelee likaisten vaippaliinojen säilyttämistä kannellisessa ämpärissä vedessä ennen pesua. Näin olen tehnyt kakkavaippojen kanssa, mutta pissavaipat olen säilyttänyt ilmavasti esim. ämpärin reunalla. Kakat kannattaa huuhtoa käsisuihkulla mahdollisimman nopeasti pönttöön, niin tahrat lähtevät parhaiten pois. Riisipaperi tai kuivaliina lapsen pyllyn kohdalla helpottaa kakkojen siivoamista. Vaippaliinat pestään 60 asteessa. Ne voi kuivata kuivausrummussa, mutta narullakin ne kuivuvat nopeasti. Vaippaliinat ovatkin loistavia esimerkiksi mökille, jossa pesukonetta ei ole, sillä ne on helppo pestä käsin ja kuivuvat nopeasti. Silloin tällöin liinat voi pyöräyttää 90 asteen pesussa. Pesuohjeet on kerrottu kohta kohdalta myös VillaVauva-oppaassa.

Kuva: Ruskovilla

Minua motivoi Ruskovillan tuotteiden käyttämiseen eniten yksinkertaisesti helppous ja toimivuus. Tuotteet vain toimivat mielestäni paremmin kuin kokeilemani muotoonommellut vaipat. Luonnonmateriaalit ja vähäkemikaalisuus ovat myös loistavia motivaattoreita. Näiden ohella haluan antaa lapselleni myös kehokasvatusta: kun vaippa kastuu, lapsi tuntee sen kosteutena iholla. Tämän signaalin avulla lapsi oppii tunnistamaan pissahädän tunteen ja sen, mitä siitä seuraa. Kuivapintaisten vaippojen, kuten kertakäyttövaippojen, kanssa tätä oppimista ei tapahdu, vaan se täytyy opetella jollain muulla tavalla. Lapseni oppi 15 kuukauden iässä kertomaan ensin itse, kun vaippa kastui ja pian hoksasi jo sanoa “kakka” ennen kuin vaippa kastui. Nyt lapseni on lähes kuiva puolentoista vuoden iässä. Tarvitsemme vaippoja lähinnä kun lähdemme ulkoilemaan pidemmäksi aikaa. En usko, että tilanteemme kuivaksi oppimisen kanssa olisi näin hyvä, jos olisimme käyttäneet kuivapintaisia vaippoja. Myös Ruskovillan oppaassa kerrotaan, että on olemassa viitteitä siitä, että vaippaliinojen käyttämisellä on yhteys aikaisempaan kuivaksi oppimiseen. Itse opin täysin kuivaksi puolitoistavuotiaana.

Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan Ruskovillan kestovaippatuotteita ja kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. Vinkkinä myös, että kertakäyttövaippojenkin ohivuotoja voi estää käyttämällä esimerkiksi öisin villavaippahousuja vaipan päällä varmistuksena.

Jaa kokemuksesi vaippaliinojen tai villahousujen käytöstä somessa ja tägää Kodin kestot ry:n tili!

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen