Kestovaippaopas – selkeät kestovaippaohjeet aloittelijalle

Tämä kestovaippaopas esittelee yksinkertaiset ohjeet kestovaippailuun. Näillä ohjeilla kuka vain pääsee alkuun! Rohkeasti siis vain kokeilemaan!

Jos et ole koskaan käyttänyt kestovaippoja, etkä tunne ketään, joka kestovaippoja käyttäisi, voivat ohjeet kestovaippailuun kuulostaa monimutkaisilta. Mitkä ihmeet AIOt, nopeat imut ja PUL-kankaat? Mistä ihmeestä voisi aloittaa, kun vaihtoehtoja on yhtä monta kuin kestovaippailijaakin? Lue tämä kestovaippaopas ja saa perustiedot kestovaippojen käytön aloittamiseen!

Näillä ohjeilla kuka vain pääsee alkuun! Rohkeasti siis vain kokeilemaan!

Yksinkertainen ja suosittu kestovaippa: taskuvaippa

Vaippapylly saapuu tutkimaan – mikä tämä onkaan?
Kuvan vaippa Snowcottonilta ostettu Mama Koalan vaippa nepparikiinnityksellä.

HUOM. Vaippoja on tosiaan monia erilaisia, ja tämä on vain yksi vaihtoehto. Taskuvaippa on kuitenkin hyvin yksinkertainen ja niitä löytyy markkinoilta eniten, joten sen takia esittelemme nyt taskuvaippojen käytön.

Taskuvaippa kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että vaipasta löytyy tasku, johon imut laitetaan.

Mitkä imut?

Kestovaipat siis toimivat niin, että niissä on jotakin, joka imee kosteutta, ja niissä on kerros, joka pitää kosteuden sisällä. Taskuvaipoissa ulkokuori on PUL-kangasta, eli vedenpitävää kangasta, jotta pienen söpöläisen jätökset eivät tule vaipasta läpi. Taskuvaippojen taskuihin laitetaan imuja – näitä löytyy monenlaisissa materiaaleissa, mutta periaatteessa mikä vain tekstiili imee itseensä kosteutta, eli pitää vauvan pyllyn kuivana.

Jotta vaippa imisi tarpeeksi kosteutta, että sitä voi käyttää muutaman tunnin, suosittelemme että vaippaan laitetaan jokin nopea ja jokin hidas imu. Pissat imeytyy nopeasti esimerkiksi puuvillaimuun, josta ne siirtyy hitaampaan alla olevaan materiaaliin, esimerkiksi hamppuun, joka sitoo nesteitä itseensä tehokkaasti.

Taskuun sujautetaan imut.
Vasemmalla Tuttimaakarin hamppuimu, oikealla itse tehty puuvillaimu vanhasta lakanakankaasta.

Vaipan istuvuus

Vaippa puetaan kuten mikä tahansa muukin vaippa. Vaipasta kannattaa tarkistaa, että se ei ole reisistä liian löysä – jos vaippa ei istu hyvin reisistä, siinä on oiva kolo vauvan tuotoksille tulla ulos.

Istuvuuden voi tarkistaa nostamalla selällään loikovan kintut kohti kattoa. Jos vaippa ei kulje tiiviisti jalkojen ympärillä, on syytä valita pienempi vaippa tai kiristää hieman kiinnitystä. Jos taas vauvan jalkoihin jää painaumia, on syytä vaihtaa isompaan tai pukea vaippa vähän löysemmin.

Vaipan pesu

Kestovaipan voi pitää vauvalla päällä yhtä kauan kuin muitakin vaippoja. Yövaipat kestävät läpi yön. Kun tulee aika vaihtaa likainen vaippa, pissaiset vaipat voi laittaa suoraan pyykkikoriin. Jos vauvalta on tullut kiinteä kakka, voi sen ravistella vessanpönttöön. Jos kakka ei irtoa itsestään, bideesuihkulla voi huuhdella kakan pönttöön.

Pienen vauvan maitokakkoja ei ole välttämätöntä huuhdella, koska maitokakka on vesiliukoista. Mutta jos pelkää tahroja, vaipan voi huuhdella ja siihen voi hieroa sappisaippuaa. Aurinko myös haalistaa tahroja tehokkaasti. Märistä vaipoista kannattaa suurimmat vedet puristaa pois, ja sitten laittaa pyykkikoriin.

Varsinkin jos kestovaippoja käyttää paljon, kannattaa niille hankkia erillinen pyykkikori. Mikä tahansa kori käy – mutta kannellinen on suositeltava, jottei hajut leviä. Kun kestovaippoja käyttää jossain muualla kuin kotona, kannattaa likaisia vaippoja varten olla vedenpitävä pussi, jossa säilyttää niitä siihen asti, kunnes pääsee taas pyykkikoneen luo. Vedenpitäviä pusseja saa ostettua esimerkiksi Snowcottonilta tai Tuttimaakarilta tai sellaisen voi ommella itse PUL-kankaasta.

Kun vaippoja on kerääntynyt koneellinen, on pesun aika. Jos kestovaippailee vain osittain tai vaippoja on muuten vähän, voi kestovaippojen kanssa pestä muutakin pyykkiä. Mutta jos vaippoja on paljon, on ne helpointa pestä erillään omana koneellisenaan.

Taskuvaipoista otetaan imut pois taskusta pesua varten (tämä on yleensä kätevintä tehdä jo siinä vaiheessa, kun heittää likaisen vaipan pyykkikoriin). Vaipat pestään 60 asteessa. Jos on erityisen kakkaisia vaippoja, esipesu ja mahdollisesti myös lisähuuhtelu takaavat puhtaat vaipat. Mutta usein ihan tavallinen pesuohjelma riittää.

Ekologisinta on kuivata vaipat narulla ulkona, mutta jos kuivaa vaipat kuivausrummussa, pitäisi rumpuun laittaa vain imut. Taskuvaippakuorien PUL-kangas vaurioituu, jos sitä jatkuvasti kuivaa kuivausrummussa.

Pesun jälkeen, valmiina seuraavalle kierrokselle!

Kestovaippailun helpottamiseksi on kätevää täyttää kaikki kuivat ja puhtaat vaipat kerralla. Laita vaikka jokin kiva ohjelma pyörimään telkkarista ja ota teekuppi viereen. Sitten voit ottaa kuivat imut ja taskut ja täyttää ne kaikki kerralla – jälleen hidas imu ja nopea imu yhdistelmällä. Näin sinulla on sitten valmiiksi pino vaippoja, jotka voit ottaa heti käyttöön, kun niitä tarvitaan taas.

Sitten voit nauttia söpöstä pienestä vaippapyllystäsi!

Lue lisää:

Ekologinen vaatekaappi
Taskuvaipan kaava
Mehiläisvahakääreet

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kestovaipat päiväkodissa –kokemuksia ja opastusta

Syksyn myötä monessa perheessä koittaa myös uusi jännittävä elämänvaihe, päiväkodin aloitus. Jos lapsella on ollut kotona käytössä kestovaipat, on luontevaa jatkaa käyttöä myös päiväkodissa. Yhdistys

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno all-in-one vaipan, jossa on imu

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen takana Wouwou-merkin takaa löytyvät ystävykset