Ekologinen joulu syntyy kestävillä valinnoilla

Parempia valintoja voi tehdä myös jouluna kierrättämällä, tekemällä itse ja suosimalla suomalaista.
ekologinen joulu

Ekologinen joulu – miten tehdä parempia valintoja myös jouluna

Erilaiset kaupalliset tapahtumat ovat hiljalleen rantautuneet Amerikasta Suomeen. Erityisesti loppuvuoteen liittyy ostoshumua. Turhia hankintoja saattaa tulla tehtyä Black week -tarjouksista, jouluostoksilla sekä jo ennen joulua käynnistyvillä alennusmyynneillä. Turhan kulutuksen yleistyessä, monet ovat kuitenkin pysähtyneet miettimään omia kulutustottumuksiaan. Tässä Ekologinen joulu -artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä miten voit tehdä kestävämpiä valintoja myös joulunaikaan.

Koristeet voi askarrella itse tai ostaa kierrätettynä

Ekologinen joulunvietto kannattaa aloittaa koristeista. Joulukoristeiden hankinnassa voi hyödyntää kirpputorien ja kierrätyskeskusten valikoimaa, tai tehdä koristeet itse. Samat koristeet kannattaa tietenkin säästää ja käyttää joka vuosi uudelleen.

Itse tehdyt koristeet ovat kauniita ja persoonallisia. Kävyt, kuivatut hedelmät ja pihlajanmarjaoksat säilyvät hyvin. Lisäksi luonnonmateriaalit tuoksuvat hyvälle. Kynttilöillä ja led-valoilla saa luotua tunnelmaa pienellä vaivalla.

ekologiset koristeet

Joulutähden voi askarella esimerkiksi tapetin jämäpaloista tai kartongista. Pieniä joulukuuseen ripustettavia tähtiä voi tehdä esimerkiksi liimaamalla pyykkipoikia yhteen. Monenlaisia joulukuusen koristeita saa myös leikkaamalla niitä kartongista, kankaasta tai vaikka sanomalehdestä. Piparimuotteja voi hyödyntää piirtämällä niiden avulla muodon kankaaseen tai lehteen ja leikkaamalla sen jälkeen. Joulukuusen koristeita on hauskaa tehdä myös lasten kanssa yhdessä.

Kierrätysmateriaalina erilaisissa koristeissa voi käyttää esimerkiksi mainospaperia, tapetin jämiä, maitopurkkeja, lasipurkkeja tai mitä nyt omassa kodissa sattuu löytymään. Maitopurkeista saa hauskan valokaupungin, leikkaamalla purkkiin pieniä ikkunoita ja lisäämällä ledivalon sisään. Lasipurkeista voi koristella tuikkukippoja.

ekologinen joulu

Joulukransseja voi tehdä luonnon materiaaleista. Näyttävä kranssi syntyy myös makramee-tekniikoilla, paperimassasta muovaamalla tai esimerkiksi leipomalla pipareista tuoksuvan kranssin.

tee-se-itse

Ekologiset lahjat ovat usein myös saajalle mieluisia

Ekologia lahjoja ovat mm. erilaiset aineettomat lahjat, kulutustavara, syötävät tuotteet tai lahjakortit saajan tarpeiden mukaan. Erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöjen tarjoamat aineettomat lahjat ovat nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Omien arvojen mukaan voit ostaa esimerkiksi koulutuksen, puhdasta vettä tai kuukautissiteitä kolmansien maiden naisille. Aineettomina lahjoina voi antaa myös omaa aikaa aivan ilmaiseksi: lupaus viedä mummo kävelylle, yhteistä peli- tai retkeilyaikaa perheen kanssa tai vaikka lastenhoitoapua sitä tarvitsevalle ystävälle.

Syötäviä herkkuja voi valmistaa omien resurssien mukaan. Monet leipovat perinteisiä maustekakkuja ja pipareita. Erilaiset sinapit, hillot ja säilykkeet ovat myös suosittuja ja helppoja valmistaa. Suklaata, teetä ja kahvia kuluu useimmissa talouksissa ja niitä saa myös lähikaupasta esimerkiksi kiireen yllättäessä.

Lahjojen paketoinnissa kannattaa myös muistaa kestävä näkökulma. Ilman lahjapaperiakin voi paketoida kauniisti. Lahjojen paketoinnista olemme kirjoittaneet aiemmin täällä: Joululahjojen ekologinen paketointi

joululahjat

Jouluruoka vegaanisena vai perinteisenä?

Ruoka aiheuttaa noin 16% suomalaisen hiilijalanjäljestä. Ruoan aiheuttamaan hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa erilaisin keinoin ja usein joutuukin valitsemaan eri kriteerien välillä. Vaikuttamistapoja ovat esimerkiksi lähellä tuotetun, luomukasvatetun kasvisruoan suosiminen, yksittäispakattujen ja pitkälle prosessoitujen ruokien välttäminen sekä ehkäpä kaikkein tärkeimpänä: ruokahävikin minimointi.

Perinteiseen joulupöytään kuuluu monia kasvisruokia kuten laatikot ja rosolli. Monissa perheissä syödään nykyisin myös vegaanista jouluruokaa, tai ainakin osa seurueesta syö. Myös lähellä tuotetut tuotteet ovat saaneet vuosi vuodelta enemmän tilaa joulupöydässä. Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää ostamalla lähellä tuotettua kinkkua. Jotkut korvaavat kinkun esimerkiksi seitanilla, tofulla tai linssimurekkeella. Näyttävän näköisen, vegaanisen ”kinkun” voi tehdä myös myskikurpitsasta!

Perinteisesti jouluun kuuluvat peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko voidaan valmistaa vegaanisena yksinkertaisesti korvaamalla maito jollakin kasviperäisellä tuotteella kuten kaura- tai soijamaidolla. Vegaanisessa joulupöydässä kalan sijaan voi tarjota savustettua porkkanaa ja savutofua. Rosollin kylkeen sopii vegaanisesta creme fraishesta valmistettu kastike. Samaa kastiketta voi hyödyntää vegaanisen sienisalaatin pohjana. Punajuuret sopivat jouluun erinomaisesti. Niitä voi paahtaa sellaisenaan esimerkiksi rosmariinilla ja oliiviöljyllä maustettuna tai valmistaa punajuurilaatikkoa, punajuurisämpylöitä, punaista pestoa tai esimerkiksi punajuuri-kikhernepyöryköitä.

Perinteisen joulupöydän hiilijalanjäljen saa pysymään kohtuullisen alhaisena kun suosii lähellä tuotettuja raaka-aineita. Itse tehdyt laatikot, paitsi maistuvat paljon paremmalle kuin teollisesti valmistetut, mutta myös kuormittavat ympäristöä vähemmän.

jouluruoka

Ekologinen joulu viimeistellään ruokahävikin minimoimisella

Ekologinen joulu pitää oleellisena osana sisällään ruokahävikin minimoinnin. Jouluruokaa tulee usein laitettua hieman liikaa ja ruokaa riittäisi moneksi päiväksi. Jos et halua syödä samoja ruokia koko viikkoa, voi ruokaa tehdä pienemmän määrän, jatkojalostaa toiseksi ruoaksi tai pakastaa.

Yksi ihminen jaksaa syödä korkeintaan noin 700g ruokaa yhdellä juhla-aterialla. Perinteiseen joulumenuun riittää siis kun varaa henkeä kohden noin

50g vihreää salaattia

80g rosollia + 10g rosollin kastiketta

50g sienisalaattia

80g mätiä, sipulia ja smetanaa yhteensä

100g kaloja tai vegaanille tofua/savustettua porkkanaa

200g laatikoita yhteensä

120g kinkkua tai vegaanille seitania/linssimureketta

1-2 siivua limppua

Useimmille ihmisille ei tämän jälkeen jää juuri enää tilaa jälkiruoalle!

Jos ruokaa kuitenkin jää yli, voi kaloista, kasviksista ja riisistä tehdä seuraavana päivänä sushibowleja. Kinkun voi käyttää kinkkukiusaukseen, pasta carbonaraan tai hernekeittoon, tai syödä iltapalalla leivän päällä. Kinkkua ja laatikoita voi myös pakastaa ja syödä myöhemmin talvella. Kalan kanssa kannattaa olla hieman tarkempi ellei ole aivan varma ettei kala ole jo kertaalleen pakastettua.

Toivottavasti sait artikkelista jonkin uuden ajatuksen ekologisemman joulun luomiseen. Kommenteissa voit kertoa omia vinkkejäsi kestäviin valintoihin jouluna. Ihanaa joulun odotusta!

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös