Kestovaipat

Mikä on kestovaippa? Miten kestovaippoja käytetään? Miten löydän helposti meille sopivat kestovaipat? Onko kestovaippailu vaikeaa? Täältä saat vastaukset.

Kestovaippoja eli pestäviä ja uudelleenkäytettäviä vaippoja löytyy markkinoilta moneen makuun ja tarpeeseen vauvasta vaariin. Muista! Kestovaippailun ei tarvitse olla elämäntapa, vaan niitä voi käyttää myös osa-aikaisesti: vaikkapa kotona kestoja ja kaupungilla liikkuessa kertakäyttövaippoja.

Täyspäiväiseen kestottamiseen tarvitaan noin 25 vaippaa imuosineen.

Vaippatyypit

Kestovaippa muodostuu kahdesta osasta: kosteutta imevästä materiaalista sekä kosteuden pitävästä osasta. Imeviä osia ovat esimerkiksi sisävaippa, harso ja erilaiset imut, joko irtoimut tai vaippaan kiinteästi ommellut imut. Kosteuden pitävä osa on joko PUL-kankaasta ommeltu kuoriosa tai erityisesti vaippakäyttöön tarkoitetut villahousut.

1. AIO eli all in one -vaippa

Tässä vaipassa on kosteuden pitävä osa ja imuosa samassa paketissa. Vaippa on heti valmis käyttöön, ja se puetaan kuten kertakäyttövaippa. Helppoa!

2. Taskuvaippa

Tässä vaippamallissa on kosteuden pitävän kankaan ja sisäkankaan muodostama tasku, johon sujautetaan tarvittava määrä imuja. Taskuvaipat ovat tänä päivänä suosituimpia kestovaippoja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niihin voi lisätä sopivan määrän imua. Erillisten osien ansiosta ne kuivuvat nopeasti narulla.

3. Sisävaippa + kuori

Sisävaippa on kokonaan imevää materiaalia ja usein paras ratkaisu vastasyntyneelle. Kokonaan imevää materiaalia oleva vaippa imee kosteutta enemmän kuin pelkät imut taskuvaipassa tai Aiossa. Sisävaipassa ei ole valmiina kosteussulkua, joten se tarvitsee päälleen pul-kuoren tai vaippavillahousut. Moni kokee edelleen parhaaksi sisävaipaksi harsot.

4. Harkkahousut kuivaksioppivalle

Nämä ovat kuin pikkuhousut, joissa on pieni määrä imua ja kosteuden pitävä osa. Harkkahousut eli harkkikset pitävät pienet pissavahingot. Kun harkkikset kastuvat vahingon sattuessa, lapsi oppii yhdistämään kosteuden vessahätään ja saattaa oppia nopeammin kuivaksi.

5. Isokokoiset vaipat

Myös isommille lapsille ja aikuisille valmistetaan kestovaippoja, joissa voi käyttää kankaisia tai kertakäyttöisiä imuja.  Valitettavasti tietoa ja käyttökokemuksia on aikuisten kestovaipoista vasta vähän. Vertaistukea on tarjolla yhdistyksen facebook-ryhmässä Aikuisten kestovaipat.

Lue lisää aikuisten kestovaipoista seuraavista blogikirjoituksista:

     Käyttökokemuksia aikuisten kestovaipoista.

     Kotimaiset aikuisten kestovaipat

6. Vessatusvaipat eli vaipat vessahätäviestintään (VVV)

 

Imut

Pienen vauvan vaippojen imuiksi käy usein moni materiaali, mutta vauvan kasvaessa on imun määrää yleensä syytä lisätä ja materiaaleihin kiinnittää tarkemmin huomiota. Usein paras ratkaisu on käyttää taskuvaipassa lähimpänä ihoa niin kutsuttua nopeata imua ja kauempana pepusta hidasta imua. Monelta kotimaiselta vaippavalmistajalta saa ostettua taittoimuja eli taiteltavia imuja, joissa on yhdistetty valmiiksi nopeita ja hitaita imumateriaaleja.

Lue seuraavasta blogista pikakatsaus nopeisiin ja hitaisiin imuihin: Nopeat ja hitaat imut.

Nopeat imut
– imevät nestettä nopeasti, mutta suhteellisen vähän
– esimerkiksi puuvillaharso, -frotee ja -flanelli, zorb ja mikrokuitu

Nopeista materiaaleista mikrokuitua ei tule käyttää suoraan ihoa vasten, vaan väliin tarvitaan vähintään taskuvaipan sisämateriaali.

Lue lisää blogista: Nopeat imut kestovaipoissa – tunnista materiaalit!

Hitaat imut
– imevät nestettä hitaammin, mutta kokoonsa nähden enemmän kuin nopeat imut
– pitävät kosteuden hyvin sisällään
– esimerkiksi bambu ja hamppu

Lue lisää blogista: Hitaat imut kestovaipoissa – tunnistuskuvat ja materiaalit

 

Vaippahuolto

Nykyaikaisten pesukoneiden ansiosta vaippojen peseminen on vaivatonta. Likaisia vaippoja voi säilyttää esimerkiksi ämpärissä, kangaskassissa tai ripustaa kuivumaan. Kosteina säilytettävät vaipat tulee pestä kolmen vuorokauden kuluessa, jotteivat vaipat homehdu. Käytön jälkeen imut irrotetaan taskuvaipoista ja mahdolliset ulosteet kipataan tai huuhdotaan käsisuihkun avulla vessanpönttöön. Tarravaipoista kannattaa sulkea pesutarrat ennen pesua, jotteivat tarrat kerää nukkaa tai revi muita tekstiilejä pesun aikana.

Lähes kaikki kestotuotteet noudattavat samoja pesuohjeita. Pesu ja muut huolto-ohjeet löytyvät kootusti täältä: Kestotuotteet – pesu ja huolto

Mistä hankkia kestovaippoja?

Lainaa Kodin kestot ry:n ylläpitämistä kestotuotelainaamoista vaippapaketti ennen kuin ostat!

Kestovaippoja kannattaa aluksi testailla lapsen ylle, jotta löytää lapselle istuvimman mallin ja muutenkin toimivamman vaipparatkaisun. Kodin kestot ry:n ylläpitämät kestotuotelainaamot ovat oiva apu kestovaippoihin tutustumiseen.

Hyvä kestovaippa on laadukas vaate, joka kestää lapselta toiselle. Niitä valmistetaan myös kotimaisena käsityönä. Hankintaan liittyviin kysymyksiin vastaamme enemmän täällä:

Hanki uutena tai käytettynä

 

Usein kysytyt kysymykset

Tässä kappaleessa pyrimme vastaamaan kestovaippailijoita askarruttaviin kysymyksiin.

Katso alla olevasta videosta kuinka kestovaippoja käytetään ja kuinka vaippahuollon voi järjestää kotona.

Miksi valita kestovaipat?

Nykyaikaiset kestovaipat ovat helppokäyttöisiä. Kestovaippojen käytössä suurin ero kertakäyttövaippoihin verrattuna on se, että ne pestään, eikä heitetä roskiin. Monet kestoilevat vanhemmat ovatkin sitä mieltä, että pyykinpesu on helpompaa, kuin ainainen vaippojen kantaminen kaupasta kotiin ja kotoa roskiin.

Ekologisuus: Kertakäyttövaippojen valmistus ja kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja suhteessa vaipan käyttöikään. Vaippajäte muodostaa huomattavan osan kotitalousjätteestä.

Taloudellisuus: Kestovaippoja voi ostaa edullisesti käytettynä, niitä voi kierrättää lapselta toiselle ja myydä edelleen. Kestovaippojen kustannuksiin voi vaikuttaa itse monin tavoin.

Terveys: Kestovaipat sopivat monien vauvojen iholle kertakäyttöisiä paremmin ja ne vähentävät lapsen iholle tulevaa kemikaalikuormaa. Erityisen hengittäviä ovat luonnonkuiduista valmistetut vaipat. Kokeilemalla löydät omalle lapsellesi sopivimmat materiaalit.

Lue vielä:

Usein kysytyt kysymykset

Voiko päiväkodissa käyttää kestovaippoja?

Kyllä voi!

Sinulla on oikeus valita lapsellesi kestävät vaipat. Muista kuitenkin, että kestovaipat voivat olla täysin uusi asia päiväkodin henkilökunnalle. Ole ymmärtäväinen ja ystävällinen, tarjoa helppoja ratkaisuja ja vaihtoehtoja, kuuntele päiväkodin henkilöstön toiveita. Voit myös pitää itse kestovaippakoulutusta päiväkodin henkilökunnalle tai pyytää Kodin kestot ry:n tukihenkilöä pitämään esittelyä kestovaippailuista esimerkiksi henkilökunnan kehittämispäivään.

Lue lisää: Kestovaippailu päiväkodissa

Voinko säilyttää vaippoja seuraavalle vauvalle?

Vaippojen säilyttäminen käyttämättömänä ei ole välttämättä kannattavaa, jos niiden huoltamisen unohtaa säilytyksen ajaksi. Vaippojen kuminauhat kärsivät, mikäli ne kuivahtavat kunnolla eivätkä pääse käyttöön. Siksi säilytyksessä olevia vaippoja tulisikin pestä vähintään kerran puolessa vuodessa. Kauemmin säilytyksessä ollut vaippa voi vaikuttaa aluksi hyväkuntoiselta, mutta ensimmäisen pesun jälkeen kuminauhat voivat venähtää käyttökelvottomiksi.

Siksi, muista pestä säilytyksessä olevia vaippoja tai laita ne heti kiertoon. Mikäli myyt vaipan pitkän säilytyksen jälkeen, mainitse se myydessäsi vaippaa. Testaa vaipan kunto myös huolella pesun jälkeen, jottet myy aloittelevalle kestovaippailijalle jo alkuunsa huonokuntoisia vaippoja. Vaihtoehtoisesti, huomioi testaamattomuus hinnassa ja kerro siitä avoimesti.

Poikkeuksellisesti, luonnonkuituiset vaippaharsot ja villavaippahousut säilyvät sukupolvelta toiselle, kun säilöt ne puhtaina ja kuivina tiiviisti.

Onko yhdistyksellä lisää ohjemateriaaleja?

Onhan noita… Yhdistys on muun muassa julkaissut YouTubessa opasvideoita, joista saa hyviä neuvoja ja vinkkejä kestovaippojen käyttöön ja huoltoon. Videot ovat muutaman minuutin mittaisia, joten ne on helppo katsoa kiireisenkin arjen keskellä.

Entä tykkäisitkö katsoa sarjakuvamaisia kestovaippaohjeita? Sellaisiakin on! Jelena Kivinen on tehnyt mahtavat sarjakuvat, joissa opastetaan kestovaippojen käyttöä ja kerrotaan kestovaippa-arjesta hienosti sarjakuvan keinoin. Hän on antanut yhdistyksellemme luvan käyttää kuvia.

Kestovaippaohjeita sarjakuvina

Löytyykö kestovaipoista opinnäytetöitä?

Tiedossamme on ainakin tämä:

Marjo Malm (2009): Lasten vaipat ympäristöllisistä, terveydellisistä ja taloudellisista näkökohdista. Lahden ammattikorkeakoulu. Tekniikan ala. Tekstiili- ja vaatetustekniikka.
– Kertakäyttö- ja kestovaippojen vertailua. Sisältää muun muassa tietoa vaippojen materiaaleista.

Mikäli tiedät lisää opinnäytetöitä aiheeseen liittyen, vinkkaathan siitä meille sähköpostitse osoitteeseen hallitus@kodinkestot.fi.

Miten toimia, jos vaippa haisee?

Lue hajunpoistovinkit täältä: Kestotuotteiden pesu ja huolto

 

3. Mistä löydän ompeluohjeita ja kaavoja kestotuotteisiin?

Kestoside

Ohje löytyy blogistamme, ja youtubesta.
Kestositeen kaavoja ja ompeluvinkkejä löydät kestovaippainfon sivuilta.
Punomo.fi -sivustolta löydät selkeät, kuvalliset ompeluohjeet, joita voit käyttää henkilökohtaiseen yksityiskäyttöön.

Kuukautisalushousut

Ohje löytyy blogistamme.

Kestovaippa

Kiedon housuvaipan ja Mummut-sisätäyttövaipan kaavan löydät blogista. Blogista löytyy myös Netti-Jadena– ja Huisi -taskuvaippojen kaavat, sekä yhdistyksen oma ”Sinä osaat”-taskuvaipan kaava.
Ompeluksia ja kommelluksia -blogissa on runsaasti kestovaippa-aiheisia postauksia.

Nukenvaippa

Tällä kaavalla voit ommella nukenvaippoja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Kuvia Jenni S:n suunnittelemasta nukenvaipasta löydät Liljankukan blogista. Iloisia leikkihetkiä!

Villahousut

Tiuhtis-villikset ovat olleet yksi villahousuneulojien kestosuosikeista. Niissä on korkea vyötärö, joka estää ikäviä ohivuotoja ja lisää villahousujen käyttöikää. Villahousuja voi linkin ohjeella neuloa omaan käyttöön tai Tampereen Napapiirin hyväksi. Kuva Tiuhtiksista löytyy Pikku Juttuja -blogista.

 

Tulostettavat esitteet

Täältä löydät yhdistyksemme julkaisemat esitteet. Esitteet ovat PDF-muodossa, ja ne avautuvat esitteen kuvaa painamalla.

Kestovaipat:

Helposti luettava versio:   Tulostettava versio:


 

Kestovaippaopas päivähoitoon:


Kestovaippajuliste, värillinen:   Kestovaippajuliste, mustavalkoinen:


 

Värillisen kestovaippajulisteen voi tilata osoitteesta ita-suomi(a)www.kodinkestot.fi .

Naisten ja kodin kestotuotteet:



 

VVV – vauvojen vessahätäviestintä: