Hitaat imut kestovaipoissa – tunnistuskuvat ja materiaalit

Kestovaippaviikon imuteemaiset blogipostaukset jatkuvat! Ensimmäisenä esittelimme hitaiden ja nopeiden imujen eroja ja sitten nopeiden imujen materiaaleja. Nyt vuorossa ovat hitaat imut!

Hitaan imun paikka on vaipassa alimmaisena, eli kauimpana vauvan pyllystä. Hidas imu ottaa vastaan nopean imun luovuttaman pissan, ja levittää sen tasaisesti koko imujen matkalle. Hidas imu ei välttämättä toimi yksinään, sillä sen imunopeus ei aina riitä nappaamaan paineella tulevaa pissaa, ja siitä on seurauksena ohivuoto.

Bambu on materiaalina hitaan ja nopean imun välimaastossa. Siinä on ominaisuuksia molemmista. Bambu toimii nopeahkona imuna silloin, kun alla on esimerkiksi hamppua. Puuvillan kanssa bambua taas voi käyttää hitaampana imuna. Parhaimmillaan bambu on sekoitteena hampun kanssa.

Bambun sekoittaa melko helposti puuvillaan, koska materiaalit ovat hyvin samankaltaisia. Tarkemmin katsottuna bambu on hieman kiiltävämpi ja tuntumaltaan hieman pehmeämpää kuin puuvilla. Bambu on yleisimmin käytössä bambujoustofroteena tai bambuneuloksena. Bambu-hamppua käytetään yleisesti college-tyyppisenä neuloksena, ja se toimii erinomaisena hitaana imuna.

hitaat imut kestovaipoissa
Bambu-hamppu

Hamppu on erittäin janoisa ja hyvä hidas imu. Hamppua käytetään paljon bambun kanssa, joka tuo hampulle pehmeyttä, mutta myös yksin hamppu on hyvä materiaali. Hamppua käytetään eniten erilaisina neuloksina. Hamppu on aika karhea ja jäykkä materiaali, joten ainakin 100% hamppu on helppo tunnistaa. Hamppu imee todella paljon kosteutta painoonsa nähden, joten jo ohuella hamppuimulla tekee todella ihmeitä vaipassa!

hitaat imut kestovaipoissa
Hamppu

Pellava on vähennän käytetty materiaali imuissa, mutta erittäin sopiva kuitenkin. Pellavalla on aika samat ominaisuudet kuin hampulla. Pellavaa käytetään suurimmaksi osaksi pellavafroteena tai sileänä, kudottuna pellavakankaana. Pellavan imukyky ei korreloi niin vahvasti paksuuteen, kuin puuvillan. Myös ohut pellavakangas on hyvin imukykyinen. Toki pellavafrotee on omaa luokkaansa nukkalenkkien ansiosta, jolloin yhdelläkin pellavafroteekerroksella saa hyvin janoisen imun.

hitaat imut kestovaipoissa
Pellavafrotee ja sileä pellava

Villa on tunnettu enimmäkseen kosteudensulkuna, mutta sitä voi joissain tapauksissa käyttää myös hitaana imuna. Villa imee kosteutta hitaasti, mutta ihan valtavan paljon painoonsa nähden. Imuna käytettävää villaa ei kannata lanoliinittaa kovin vahvasti. Ja samat säännöt pätevät villaimuun kuin villaan kosteudensulkunakin: villa täytyy olla 100% villaa, eikä siinä saa olla superwash-käsittelyä.

Villa on parhaimmillaan esimerkiksi taaperon univaipan alimpana kerroksena. Taskulliseen yö-/sisävaippaan normaalit imut, ja taskun ja kuoren väliin (voi kyllä käyttää halutessaan myös vaipan sisällä) villaimu sieppaamaan vuotavat kosteudet. Normaalia hidasta imua ei kannata korvata villalla, koska sen imunopeus ei riitä. Villa toimii hyvänä lisänä, jos vaipasta ei saa tarpeeksi imuisaa.

hitaat imut kestovaipoissa
Merinovillainterlock ja käsinneulottu villa

Lue lisää:

Esittelyssä Royalkestot – kotimaisia kestotuotteita yli 10 vuoden kokemuksella

Pyykinpesu ei ole enää hengenvaarallista, eikä edes kovaa työtä

Hyväntekeväisyysprojekti esittelyssä: Vaaka ry toimittaa kestositeitä Senegaliin

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Testissä ihanat Mother-ease kestovaipat

Ostin BabyDotin kautta keväällä Mother-ease-merkkisen Wizard Duo kuorivaipan ja siihen neppareilla kiinni tulevan imun. Myöhemmin sain testiin merkin Wizard Uno

Testissä Wouwoun kestovaipat

Julkaisu on tehty yhteistyössä Wouwoun kanssa ja testivaipat on saatu yhdistyksen käyttöön blogi- sekä somenäkyvyyttä vastaan, Ihmiset ja tarina vaippojen