Menkkapikkarit – kuvallinen ohje!

Aika ajoin kysellään ohjeita ja kaavoja menkkapikkarien ompeluun. Ne ovat vielä verrattain uusi ja ehkä tuntematonkin keksintö, mutta niillä on jo oma, vannoutunut käyttäjäkuntansa. Oletko sinä jo kokeillut menkkapikkareita ja haluat nyt ommella omat? Kestotuotteiden ompeluun painottuvassa TSI-ryhmässämme eräs jäsen jakoi kuvansa ja ohjeensa kuukautisalkkarien ompeluun ja saimme häneltä luvan jakaa ne myös blogissa. Suuri kiitos! ❤

Menkkapikkareiden ompeluohje

Menkkapikkareiden ompeluun tarvitset itsellesi sopivan alushousukaavan. Esimerkkikuvissa on käytetty ilmaista MakeBra-hipsterikaavaa. Ennen lopullisen version tekemistä kannattaa ommella testiversio jostakin ei-niin-hienosta kankaasta, jotta malli on varmasti hyvä ja napakka. Kuvassa kaavaa on hieman madallettu ja haarakappaleeseen on lisätty leveyttä.

Tämän jälkeen yhdistä kaavan osat yhtenäiseksi, eli etukappale, haarakiila ja takakappale yhdeksi pötköksi, jolloin saumat tulevat vain sivuille. Hahmottele myös imuosan kaava (kuvassa vasemmalla). Vuodon määrästä riippuen imuosan voi jättää myös matalammaksi, mutta etenkin yökäyttöön ja runsaalle vuodolle imuosan kannattaa olla melko korkea.

Toisessa kuvassa näkyy imuosan leikkaaminen. Leikkaa pikkariosa napakasta trikoosta ja sen jälkeen imuosa seuraavasti:
– Uloimmaksi kerrokseksi PUL-kangas pitämään kosteuden.
– 1 imukerros saman kokoiseksi PULin kanssa.
– Tarpeen mukaan hieman pienempiä imuosia 1-2 kerrosta, imun määrässä ei kannata kuitenkaan liioitella. Itselle sopiva määrä löytyy kokeilemalla.
– Halutessasi voit leikata vielä ihoa vasten tulevaksi pinnaksi coolmaxin.

Jos leikkasit pienempiä imuosia, ompele ne nyt kiinni isoon imuun. Esimerkiksi 3-askelsiksak on hyvä ommelvalinta.

Imuosan kankaiksi on erilaisia vaihtoehtoja. Ison imun materiaalina toimii loistavasti esimerkiksi bambu-hamppucollege. Pieneen imuun voi käyttää monenlaisia materiaaleja, kuten esimerkiksi
– bambujoustofrotee
– zorb
– erilaiset bambukankaat
– frotee
– flanelli

Seuraavaksi imuosan kankaat asetellaan päällekkäin seuraavassa järjestyksessä: PUL – imukangas – ihoa vasten tuleva kangas. Huolittele imuosan reunat saumurilla tai ompelukoneen siksakompeleella.

Käytä apuna nuppineuloja tai wonder clipsejä. Myös pyykkipojat ja paperiliittimet käyvät hyvin!

Kuvassa imuosan reunat huoliteltuina. Kiinnitä imu nuppineuloilla pikkarikankaan nurjalle puolelle siten, että PUL-kangas jää alimmaiseksi pikkarikangasta vasten. Ompele imuosa kiinni esimerkiksi 3-askelsiksakilla pikkareihin.

Seuraavaksi alushousut ommellaankin tavalliseen tapaan valmiiksi! Oma ompelujärjestykseni on seuraavanlainen, mutta tapoja on monia.

Ensin jalantielle ommellaan alushousukuminauhaa tai FOEta kevyesti venyttäen. FOE ommellaan suoraan reunaan, alushousukuminauha ommellaan ensin saumurilla ja tikataan vielä oikeaan asentoon. Tämän jälkeen ompelen toisen sivusauman. Vyötärölle taas kuminauha kevyesti venyttämällä, jonka jälkeen saumurilla toinenkin sivusauma. Saumat kuminauhojen kohdalta kannattaa lopuksi tikata litteiksi ompelukoneella, jotta ne eivät paina käytössä.

Sitten tulikin jo valmista!

Jäikö jotain epäselväksi? Jätä kommentti ja kysy rohkeasti lisää! Apua ja inspiraatiota löytyy myös Facebookin Kestotuotteiden TSI-paja-ryhmästämme, olet lämpimästi tervetullut mukaan.

Katso myös ohje kestositeen ompeluun!

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nukenvaipan kaava

Kestovaippayhdistykselle Jenni S:n tekemä nukenvaipan kaava löytyy täältä. Seuraavasta Baby Bjorn -kokoiselle nukelle suunnitellun nukenvaipan kaavan tekijästä ei ole tietoa.

Kestoilusta apua kuukautisköyhyyteen

Hiekkaa, sanomalehtiä, vessapaperia, sukkia tai eilinen terveysside alushousuissa. Kuukautissuojina käytetään sitä, mitä sillä hetkellä on saatavilla.  Kukapa meistä ei olisi

Testissä menkkapikkarit!

Jokakuukautinen ilo vai murhe? Onko kuukautisalushousuista haastajaksi jätevuorelle? Hyppää mukaan lukemaan aktiivimme Jenni K.:n kokemuksia.