Kestoilusta apua kuukautisköyhyyteen

Kestävä kuukautissuoja ei tarkoita, että joudut käyttämään mummopikkareita!

Hiekkaa, sanomalehtiä, vessapaperia, sukkia tai eilinen terveysside alushousuissa. Kuukautissuojina käytetään sitä, mitä sillä hetkellä on saatavilla. 

Kukapa meistä ei olisi joskus kuukautisten alkaessa huomannut, että sidepaketti unohtui kauppaan tai ettei kuukuppia tullutkaan pakatuksi mukaan?

Osa meistä elää olosuhteissa, joissa kuukautiset eivät määritä arkea. Toimivien suojien ja kivunhoidon ansiosta sosiaalisiin tilanteisiin voi osallistua kuukautisvuodosta riippumatta. 

Monille kuukautissuojat ovat kuitenkin harvinaisia ylellisyystuotteita. Silloin suojiin ei ole varaa tai niiden hankkiminen on vaikeaa. Myös pesumahdollisuudet voivat olla puutteelliset, mikä johtaa ulkopuolelle jäämiseen.

Käytännössä kuukautisköyhyys voi tarkoittaa sitä, että kuukautisten aikana ei voi käydä koulussa tai töissä. Muun muassa. Kuukautisiin liittyvä häpeä voi puolestaan estää pyytämästä suojia tai rahaa niiden ostamiseen. 

On selvää, että parantamalla kuukautissuojien saatavuutta voitaisiin edistää yhdenvertaisuutta jo koulunkäynnistä lähtien.

Kuukautisköyhyyteen voi löytyä ratkaisu kestävistä tuotteista.

Kuukautisköyhyys on arkea Suomessakin

Kuukautisköyhyys liitetään usein kehittyviin maihin, missä se on ehkä näkyvintä. Silti Suomessakin osa joutuu toistuvasti valitsemaan  kuukautissuojien ja muiden välttämättömyyksien ostamisen välillä. 

Helsinkiläisessä kokeilussa jaettiin viime syksynä maksuttomia kuukautissuojia neljän koulun oppilaille ja kartoitettiin samalla kuukautisten vaikutusta lähiopetukseen osallistumiseen. Lähes viidesosa vastanneista kertoi jättäneensä suojia ostamatta, koska niihin ei ollut varaa. Kahdeksan prosenttia vastaajista ei ollut myöskään mennyt sen takia kouluun.

Kuva: YLE

Kallista kertakäyttöä

Suomessa myytävät kertakäyttöiset terveyssiteet ja tamponit maksavat yleensä muutamia euroja kuukaudessa. Runsas ja pitkäkestoinen vuoto nostaa kustannuksia ja toisinaan hintavat suojat ovat sopivimpia. 

Pelkkien kertakäyttösuojien käyttäjä kuluttaa niihin rahaa vähintään tuhat euroa elämänsä aikana. Joissain maissa hinnat ovat niin korkeita, etteivät useimmat voi ostaa niitä  edes satunnaisesti.

Kertakäyttöisten suojien käyttö tulee kalliiksi erityisesti perheissä, joissa useammalla on kuukautiset.  Niiden tilalla tai rinnalla kannattaakin käyttää kestävämpiä tuotteita. 

Valitsemalla kestoilun voi säästää rahaa ja pienentää tuotteiden valmistuksesta, kuljetuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristökuormitusta. Käytetyt kuukautissuojat ovat ongelmallisia päätyessään viemäriin ja ympäristöön varsinkin maissa, joissa on puutteellinen jätehuolto.

Kestoilulla säästöä

Kestävä ja edullinen vaihtoehto kuukautissuojaksi on lukuisat uudelleenkäytettävät tuotteet. Ne kasvattavat suosiotaan kukkaro- ja ympäristöystävällisenä valintana. 

Kestosuojia suositaan myös varmuuden, mukavuuden ja helppouden takia. Esimerkiksi  kuukupin tyhjennys 2-4 kertaa vuorokaudessa riittää.  Sen voi myös asentaa valmiiksi, kun ennakoi kuukautisten olevan alkamassa.

Ja mikä parasta, tuotteita ei tarvitse jatkuvasti ostaa lisää ja viedä jäteastiaan.

Suosituimpia kestäviä kuukautissuojia ovat kuukuppi, kangassiteet ja kuukautisalushousut. Valikoimat ovat laajentuneet ilahduttavasti ja tuotteita myydään useissa verkkokaupoissa, kivijalkaliikkeissä, marketeissa ja apteekeissa. 

Myös moni yhteisöjäsenemme valmistaa ja jälleenmyy ihania, laadukkaita hygieniatuotteita.

Hyvä sijoitus tai palkitseva harrastus

Silloin tällöinkin valittu kestävä kuukautissuoja säästää rahaa. Hankintahinta saattaa kuitenkin muodostua kynnyskysymykseksi. Esimerkiksi kotimainen kuukuppi maksaa 25-35 euroa ja uusi kestoside 3-10 euroa.

Kertasijoitus maksaa itsensä kuitenkin nopeasti takaisin, koska tuotteet kestävät käytössä useita vuosia. 

Hankinnan jälkeen käyttökustannukset ovat pienet, koska kankaiset suojat voi turvallisesti pestä muun pyykin joukossa. Kuukupin puhdistukseen puolestaan riittää puhdas vesi ja saippua tyhjennyksen yhteydessä (tai puhdistuspyyhkeet silloin, kun vettä ei ole saatavilla). Vuodon loputtua kuppia suositellaan keittämään vedessä.

Vielä edullisemmin kuukautiskestoilu onnistuu ompelemalla siteitä, pikkuhousunsuojia ja kuukautisalushousuja itse kierrätysmateriaaleista. Ohjeita ja kaavoja löytyy muun muassa blogistamme  sekä Facebook-ryhmästä

Paikallisesti valmistetut siteet ovat kestävä tapa työllistää ja tuottaa kuukautissuojia myös kehittyvissä maissa.

Maksuttomat kuukautissuojat

Kuukautissuojien tarpeeseen ja kustannuksiin kiinnitetään onneksi yhä enemmän huomiota.

Esimerkiksi Skotlanti tarjoaa jo maksuttomia kuukautistuotteita niitä tarvitseville.  Useissa maissa niiden arvonlisäveroa on myös laskettu. 

Kehittyvissä maissa on jaettu maksutta kestosuojia, jotka ovat järkevä valinta niitä toimittaville järjestöille. Ne ovat yleensä myös saajalleen käytännöllisempiä kuin kertakäyttötuotteet.

Kestotuotteidenkin hygieeninen käyttö edellyttää ohjausta ja asuinolosuhteiden huomioimisen: suojia tulee voida pestä, kuivattaa ja säilyttää turvallisesti.

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kodin kestot tutuksi!

Kodin kestot ry toimii sekä kestotuotteiden tunnetuksi tekijänä että harrastejärjestönä. Monesti toiminnassa nämä kaksi yhdistyvät.

Vuoden Kestoteko 2023: Vaatelaastari

Kodin kestot ry on jakanut vuodesta 2009 lähtien Vuoden Kestoteko -tunnustusta, jolla yhdistys on halunnut nostaa esille rohkeita tekoja kestävämmän