Ekologiset lahjat opettajille ja varhaiskasvattajille

Opettajat ja varhaiskasvattajat kertovat usein ilahtuvansa erityisesti lasten itse tekemistä muistamisista. Ekologiset lahjat voi tehdä itse tai ostaa valmiina.

Taas on se aika vuodesta, kun vanhemmat miettivät, miten muistaa lastensa opettajia ja varhaiskasvattajia lukuvuoden päättyessä. Sopivan lahjan keksiminen henkilölle, jota ei kovin hyvin tunne, on aina haastavaa. Kaikki eivät juo viiniä tai välitä suklaasta, allergiat ovat yleisiä ja ainakaan mitään sellaista ei haluta antaa, mikä ei pääse lahjansaajan käyttöön. Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä ekohenkisiin muistamisiin sekä siihen, miten ekologiset lahjat voi tehdä itse tai mistä niitä voi hankkia.

Ekologisia lahjoja ovat esimerkiksi aineettomat lahjat, kestävät ja uudelleen käytettävät tuotteet, luonnonkosmetiikka ja ekologiset pesuaineet. Lahjoja voi omien resurssiensa mukaisesti tehdä itse tai lapsen kanssa, tai ostaa valmiina. Kaikki perheet eivät myöskään koe tarpeelliseksi antaa muistamisia joka kevät ja joka joulu. Sekin on aivan ok.

tee-se-itse

 

Itse tehdyt lahjat ilahduttavat

Opettajat ja varhaiskasvattajat kertovat usein ilahtuvansa erityisesti lasten itse tekemistä muistamisista: korteista, askarteluista ja itse koristelluista esineistä. Pienenkin lapsen kanssa voi esimerkiksi

  • maalata kukkaruukun tai taulun
  • painaa pienen käden tai jalan jäljen tyynynliinaan, kestokassiin tai vaikkapa korttiin
  • istuttaa siemenestä taimen. Esimerkiksi herne tai erilaiset yrtit ovat helppoja kasvatettavia ikkunalaudalla ja ne kasvavat nopeasti.
  • valmistaa yksinkertaisista ainesosista itse kosmetiikka kuten kuorintavoidetta tai jalkakylpypommeja. (Lisää inspiraatiota ja ohjeita löytyy runsaasti netistä.)
  • tehdä itse ekologiseen siivoukseen sopivaa pyykkietikkaa, siivoussuihkeita tai WC:n pesupommeja

Mikäli omaat jonkinlaiset käsityötaidot, voit ilahduttaa opettajaa tai varhaiskasvattajaa esimerkiksi kierrätysmateriaaleista itse ommelluilla kestokasseilla, kangasnenäliinoilla tai virkatulla kestorätillä. Isommat koululaiset osaavat varmasti tehdä nämä myös itse –  tai ainakin aikuisen avustuksella. Lisäksi esimerkiksi yksinkertainen kukka-amppeli valmistuu nopeasti makrameetekniikalla ja erityisesti Suomen oloissa kauniita villasukkia arvostetaan lahjana ympäri vuoden.

itse tehdyt lahjat

 

Ekologiset lahjat voi myös ostaa valmiina

Kaikilla ihmisillä ei todellakaan ole aikaa, osaamista, halua tai mahdollisuutta tehdä lahjoja itse. Pienet muistamiset voi hankkia myös valmiina. Usein varhaiskasvattajia halutaan muistaa hieman isommin päiväkotitaipaleen päättyessä ja opettajia heidän eläköityessä tai lapsen opettajan vaihtuessa.

Erilaisia lahjaksi sopivia kestotuotteita, ekopesuaineita ja luonnonkosmetiikkaa voit hankkia muun muassa yhteisöjäseniltämme. Osa heistä tarjoaa verkkokaupoissaan alennusta Kodin kestojen jäsenille. Kaikki jäsenedut pääset katsomaan verkkosivuiltamme tai sähköpostitse saapuneesta uutiskirjeestä.

Lahja opettajalle

Valinnan vaikeutta helpottamaan keräsimme 5 vinkkiä, joista valita omaan makuun sopivimmat lahjat:

  1. Kestävät ja pestävät kestoliinat pääsevät varmasti käyttöön jokaisessa taloudessa. Kukapa ei arvostaisi kaunista keittiöliinaa! Esimerkiksi ihania käsin virkattuja bambuliinoja löydät NALLE kestoilta ja luomupuuvillaneuloksesta ja bambujoustofroteesta valmistettuja liinoja Tirsokkaalta.
  2. Kahvia kuluu melkoiset määrät useimmassa suomalaisessa taloudessa. Ja jokainen on varmasti kokenut sen hetken, kun kahvia tekee mieli, mutta suodatinpussit ovat lopussa. Myllymuksujen kaupasta saat monien muiden kodin kestotuotteiden ohella kestosuodatinpusseja! Anna lahjaksi sellaisenaan tai osta paketti laadukasta kahvia kylkeen.
  3. Pehmeät kestovanulaput sopivat erityisesti kasvojen ja meikin puhdistukseen. Bambuisia kestovanulappuja myydään mm. Wauzin verkkokaupassa. Pehmeät vanulaput sopivat herkälle iholle ja materiaalina bambu on luonnostaan antibakteerinen.
  4. Ajankohtaisia ja käytännöllisiä lahjoja ovat myös kevätsiivoukseen sopivat tuotteet. Ekopure Filling it-pesuainetabletteja löydät Onnenhetkiä verkkokaupasta. Nämä ekologiset yleispesuainetabletit sopivat kaikille pinnoille – myös peili- ja lasipinnoille. Muita ekologisia pesuaineita löydät mm. Ole hyvä luonnontuotteilta.
  5. GreenDealin verkkokaupassa on runsas valikoima erilaisia luonnonkosmetiikkatuotteita. Ekolyyliltä saat mm. Suomessa käsin valmistettuja saippuoita eri käyttötarkoituksiin. Miesopettaja saattaisi ilahtua vaikkapa parranajosaippuasta!

 

Jos olet epävarma lahjansaajan mieltymyksistä, varmin lahja on lahjakortti. Tällöin lahjakortin saaja voi valita itselleen mieluisan tuotteen. Kauppojen lisäksi lahjakortteja voi ostaa vaikkapa yhdessä muiden vanhempien kanssa hierontaan, ravintolaan, kahvilaan, lippu.fi -palveluun tai hotelliin.

Mikäli et vielä näistäkään ideoista löytänyt sopivaa, ilahtuvat koulun ja päiväkodin henkilökunta varmasti myös lähimetsästä kerätystä kukkakimpusta tai yksinkertaisesti sanoista ”Kiitos tästä vuodesta!” <3

ekologiset lahjat

 

Lue lisää:

Kuukautisköyhyys – kestoilusta apua | Kodin kestot ry

Olemme mukana Maailma kylässä -festareilla 27. – 28.5.2023 | Kodin kestot ry

Kodin ekologinen sisustus | Kodin kestot ry

Vapaaehtoistyö kestovaippalainaamossa | Kodin kestot ry

 

 

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös