Katso videosta kuinka kestovaippoja käytetään ja kuinka vaippahuollon voi järjestää kotona.
Kestovaippa on kestävä, pestävä ja uudelleen käytettävä vaippa. Käyttämällä kestovaippoja säästät niin rahaa kuin luontoakin. Kestovaippailun ei tarvitse olla elämäntapa, vaan niitä voi käyttää myös osa-aikaisesti: vaikkapa kotona kestoja ja kaupungilla liikkuessa kertakäyttövaippoja.
Kestovaippa muodostuu kahdesta osasta: kosteutta imevästä materiaalista sekä kosteuden pitävästä osasta. Imeviä osia ovat esimerkiksi sisävaippa, harso ja erilaiset imut, joko irtoimut tai vaippaan kiinteästi ommellut imut. Kosteuden pitävä osa on joko PUL-kankaasta ommeltu kuoriosa tai erityisesti vaippakäyttöön tarkoitetut villahousut.
Vaippatyyppejä
1. AIO eli all in one -vaippa: Tässä vaipassa on kosteuden pitävä osa ja imuosa samassa paketissa. Vaippa on heti valmis käyttöön, ja se puetaan kuten kertakäyttövaippa, mutta heitetään käytön jälkeen roskiksen sijaan pyykkikoriin. Helppoa!
2. Taskuvaippa: Tässä vaippamallissa on kosteuden pitävän kankaan ja sisäkankaan muodostama tasku, johon sujautetaan tarvittava määrä imuja. Taskuvaipat ovat tänä päivänä suosituimpia kestovaippoja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niihin voi lisätä sopivan määrän imua. Erillisten osien ansiosta ne kuivuvat nopeasti narulla.
3. Sisävaippa + kuori: Sisävaippa on kokonaan imevää materiaalia ja usein paras ratkaisu vastasyntyneelle. Kokonaan imevää materiaalia oleva vaippa imee kosteutta enemmän kuin pelkät imut taskuvaipassa tai Aiossa. Sisävaipassa ei ole valmiina kosteussulkua, joten se tarvitsee päälleen pul-kuoren tai vaippavillahousut. Moni kokee edelleen parhaaksi sisävaipaksi harsot.
4. Harkkahousut kuivaksioppivalle: Nämä ovat kuin pikkuhousut, joissa on pieni määrä imua ja kosteuden pitävä osa. Harkkahousut eli harkkikset pitävät pienet pissavahingot. Kun harkkikset kastuvat vahingon sattuessa, lapsi oppii yhdistämään kosteuden vessahätään ja saattaa oppia nopeammin kuivaksi.
Imumateriaaleista
Pienen vauvan vaippojen imuiksi käy usein moni materiaali, mutta vauvan kasvaessa on imun määrää yleensä syytä lisätä ja materiaaleihin kiinnittää tarkemmin huomiota. Usein paras ratkaisu on käyttää taskuvaipassa lähimpänä ihoa niin kutsuttua nopeata imumateriaalia ja hidasta imua kauempana pepusta. Monelta kotimaiselta vaippavalmistajalta saa ostettua taittoimuja eli taiteltavia imuja, joissa on yhdistetty valmiiksi nopeita ja hitaita imumateriaaleja.
Nopeat imut
– imevät nestettä nopeasti, mutta suhteellisen vähän
– esimerkiksi puuvillaharso, -frotee ja -flanelli, zorb ja mikrokuitu
Hitaat imut
– imevät nestettä hitaammin, mutta kokoonsa nähden enemmän kuin nopeat imut
– pitävät kosteuden hyvin sisällään
– esimerkiksi bambu ja hamppu
Nopeista materiaaleista mikrokuitua ei tule käyttää suoraan ihoa vasten, vaan väliin tarvitaan vähintään taskuvaipan sisämateriaali.
Vaippahuolto
Nykyaikaisten pesukoneiden ansiosta vaippojen peseminen on vaivatonta. Likaisia vaippoja voi säilytttää esimerkiksi ämpärissä tai kangaskassissa. Käytön jälkeen imut irrotetaan taskuvapoista ja mahdolliset ulosteet kipataan tai huuhdotaan käsisuihkun avulla vessanpönttöön. Tarravaipoista kannattaa sulkea pesutarrat ennen pesua.
Pese vaipat 60 asteessa viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa käytöstä. Mukaan voit laittaa muuta pyykkiä, kuten pyyhkeitä ja lakanoita. Pesuaineessa tulee olla alle 5 % saippuaa, ja sen tulee olla zeoliititonta, valkaisuaineetonta ja hajusteetonta. Huuhteluaine ei ole tarpeellista, mutta moni käyttää etikkaa saadakseen tuoksuttoman ja pehmeämmän lopputuloksen. Vaipat on hyvä pestä välillä 90 asteessa. Kestovaipoille suositellaan kuivatusta narulla, mutta useimmat imut ja sisävaipat kestävät myös rumpukuivauksen. Pul-kangas saattaa kärsiä jatkuvasta rumpukuivauksesta. Villaiset vaippahousut ja imut pestään käsin tai käsinpesuohjelmalla ja niitä hoidetaan lanoliinittamalla. Lanoliinia eli villanhoitoainetta löytyy esimerkiksi hyvinvarustelluista marketeista.
Kestovaippojen hankkiminen
Hyvä kestovaippa on laadukas vaate, joka kestää lapselta toiselle. Niitä valmistetaan myös kotimaisena käsityönä. Alkuun kannattaa hankkia eri mallisia vaippoja, kunnes oma suosikki löytyy. Täyspäiväiseen kestottamiseen tarvitaan noin 25 vaippaa imuosineen. Käytettyjä kestovaippoja löytää helposti kirpputoreilta sekä netti- ja Facebook-kirppareilta. Näitä ovat esimerkiksi “Kestovaippakirppis ja -tuki (Kodin kestot ry)”, “Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon, (O)sta – (M)yy – (V)aihda”, “Kestovaippa kirppis =)” sekä kestovaippailijoiden paikallisryhmät. Uusia kestovaippoja on saatavilla lastentarvikkeita myyvistä liikkeistä ja verkkokaupoista. Katso lista kotimaisista yrittäjistä yhteisöjäsenet–sivulta.
Miksi valita kestovaipat?
Nyaikaiset kestovaipat ovat helppokäyttöisiä. Kestovaippojen käytössä suurin ero kertakäyttövaippoihin verrattuna on se, että ne pestään, eikä heitetä roskiin. Monet kestoilevat vanhemmat ovatkin sitä mieltä, että pyykinpesu on helpompaa, kuin ainainen vaippojen kantaminen kaupasta kotiin ja kotoa roskiin.
Ekologisuus: Kertakäyttövaippojen valmistus ja kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja suhteessa vaipan käyttöikään. Vaippajäte muodostaa huomattavan osan kotitalousjätteestä.
Taloudellisuus: Kestovaippoja voi ostaa edullisesti käytettynä, niitä voi kierrättää lapselta toiselle ja myydä edelleen. Kestovaippojen kustannuksiin voi vaikuttaa itse monin tavoin.
Terveys: Kestovaipat sopivat monien vauvojen iholle kertakäyttöisiä paremmin ja ne vähentävät lapsen iholle tulevaa kemikaalikuormaa. Erityisen hengittäviä ovat luonnonkuiduista valmistetut vaipat. Kokeilemalla löydät omalle lapsellesi sopivimmat materiaalit.
Isokokoiset kestovaipat
Myös isommille lapsille ja aikuisille valmistetaan kestovaippoja, joissa voi käyttää kankaisia tai kertakäyttöisiä imuja. Housumallisia kestosuojia voidaan kutsua varmuusalushousuiksi, varmuusalusasuiksi, funktionaalisiksi alushousuiksi ja suoja-alushousuiksi. Housumallisissa kestosuojissa on usein kiinteä imuosa ja niitä on suunniteltu niin naisille kuin miehille avuksi inkontinenssiin sekä kuukautisten ajaksi. Valitettavasti tietoa ja käyttökokemuksia on aikuisten kestovaipoista vasta vähän. Vertaistukea on tarjolla yhdistyksen facebook-ryhmässä Aikuisten kestovaipat.
Lue vielä lisätietoa kestovaipoista.