Tietoa intiimialueiden kestosuojista

Kestokäyttöinen pikkuhousunsuoja ja alla liivinsuojat.

Useimmat kertakäyttötuotteet voi korvata kestävällä ja pestävällä tuotteella. Kertakäyttöisten kuukautissuojien sijasta voi käyttää kestositeitä, kuukautisalushousuja tai kuukuppia. Imettävälle valmistetaan kestoliivinsuojia ja rinnanlämmittimiä. Kestokäyttöiset suojat löytyvät myös virtsankarkailuun tai vaippaa tarvitsevalle. Käytetut kestot kuljetetaan kätevästi PUL-pussissa.

Kestotuotteet säästävät sekä rahaa, että luontoa. Kestotuotteet ovat ihoystävällisempiä ja hengittävämpiä kuin kertakäyttöiset vaihtoehdot. Kestotuotteita voi valmistaa itse monenlaisista kotoa löytyvistä kierrätysmateriaaleista tai ostaa valmiina y-jäseniltämme.

Kestotuotteiden pesu ja huolto

Useimmat kestotuotteet kannattaa pestä pesukoneessa vähintään 60 asteessa. Aika ajoin suositellaan tehtäväksi normaalin pesun lisäksi keittopesu 90-95 asteessa. Ennen keittopesua kestotuotteet pestään normaalisti 60 asteessa ja sen jälkeen ilman pesuainetta pesukoneen pitkällä ja kuumalla ohjelmalla. Keittopesu poistaa pesuainejäämiä, häivyttää mahdollisia hajuja ja puhdistaa tuotteet erityisen hyvin.

Kaikille kestotuotteille suositellaan käytettäväksi hajusteetonta ja valkaisuaineetonta pesuainetta. Myöskään huuhteluainetta ei kannata käyttää, mutta halutessasi voit lorauttaa hieman etikkaa huuhteluainelokeroon. Etikka raikastaa ja pehmentää pyykkiä.

Pesun jälkeen tuotteet, jossa on kosteussulku (PUL tai muunlainen kosteussulkukangas), kannattaa kuivattaa narulla, jotta kosteussulku ei kärsisi. Muut kestotuotteet kestävät useimmiten rumpukuivauksenkin.

> Yhteisöjäsentemme valikoimista löydät valmiit kestotuotteet sekä pesuaineet

Erilaisia kestosuojia

Kuukautissuojat

Kertakäyttöiset pikkuhousunsuojat, siteet ja tamponit voi korvata kestositeillä, kuukupilla, kuukautislevyllä, kestotamponeilla tai vuodon kestävillä kuukautisalushousuilla ts. menkkapikkareilla.

Kestositeitä on olemassa erikokoisia ja imuteholtaan erilaisia. Siteiden pintamateriaaleina käytetään puuvillatrikoota, bambuneulosta, puuvillaneulosta, bambujoustofroteeta, puuvillajoustofroteeta ja coolmaxia. Siteen ulkopinnalla on PUL-kangasta tai laminoitu trikoota, joka pitää kosteuden siteen sisällä. Pikkuhousunsuojia valmistetaan myös pelkästä luonnonkuidusta, jolloin ne ovat erityisen hengittäviä, mutta eivät kestä runsasta vuotoa. Siteet kiinnitetään useimmin kam-nepeillä tai metallinepeillä. Tarranauhakiinnitys saattaa olla mukavampi esimerkiksi ratsastaessa ja pyöräillessä. On olemassa myös kiinnityksettömiä siteitä. Kestositeiden kanssa kannattaa valita napakat alushousut, jotta side pysyy hyvin paikoillaan.

Varmuusalusasut

Isommille lapsille ja aikuisille valmistetaan myös kestovaippoja, joissa voidaan käyttää sekä kertakäyttöisiä, että pestäviä imuosia. Lisäksi on saatavana erilasia housumallisia kestosuojia, joita kutsutaan yleensä varmuusalushousuiksi tai -asuiksi, funktionaalisiksi alushousuiksi tai suoja-alushousuiksi.

Housumallisissa kestosuojissa on usein kiinteä imuosa ja kosteutta pitävä kerros. Varmuusalusasuja voi käyttää sukupuolesta riippumatta apuna esimerkiksi inkontinensiin.

Suomessa aikuisten kestovaippoja jälleenmyy yhteisöjäsenemme Snowcotton ja valmistaa Jyväskylän Kangaskauppa. Lievempään inkontinenssiin auttaa myös kuukautisalushousut, joita myy yhteisöjäsenemme Pipoiksi, Myllymuksut ja Pumpulipuu.

Liivinsuojat

Kestoliivinsuojat on tarkoitettu imettävälle suojaamaan vaatteita. Erityisesti imetyksen alkuvaiheilla maitoa saattaa valua rinnoista siten, että vaatteet kastuvat. Liivinsuojissa on muiden kestosuojien tapaan imevää kangasta sekä useimmissa myös kosteussulku. Kankaiset liivinsuojat usein tuntuvat hellävaraisemmilta, eivätkä tartu kiinni ihoon, mitä kertakäyttöiset suojat saattavat tehdä.

Saatavana on lisäksi merinovillasta valmistettuja rinnanlämmittimiä, jotka auttavat ehkäisemään rintatulehduksia. Joihinkin villaisiin rinnanlämmittimiin on yhdistetty myös imukangas, jolloin ne toimivat samalla liivinsuojina.

Kuljetukseen ja säilytykseen: PUL-pussit

Kosteudenpitävää PUL-kangasta käytetään useissa kestotuotteissa. PUL-kankaasta valmistetaan myös erityisiä PUL-pusseja, joissa voidaan säilyttää tai kuljettaa käytettyjä kestotuotteita. PUL-pussi on erityisen kätevä myös uimareissuilla pesuaineiden tai märkien uimapukujen kuljettamiseen!

Pul-pussin voit tehdä myös itse esimerkiksi blogistamme löytyvällä ohjeen avulla.

> Tarkasta yhteisöjäsenten tuotevalikoima täältä

Tulostettava esite naisten kestotuotteista: