Kestotuotteet ovat helppo arjen ekoteko. Erilaisia kestotuotteita voi käyttää satunnaisesti tai jatkuvasti – omaan tyyliin sopivalla tavalla. Yksikin käytetty kesto on hyvä juttu!

Arjessa voit käyttää talouspaperin tilalla kankaista kestoliinaa, nenäliinana kangasnenäliinaa tai ihonhoitoon pesu- tai kestovanulappuja. Useimmat kertakäyttöiset tuotteet voi korvata pestävällä kestotuotteella.

Kestotuotteet säästävät sekä rahaa, että luontoa. Ne ovat ihoystävällisempiä ja hengittävämpiä kuin muoviset vaihtoehdot. Kestotuotteita voi valmistaa itse monenlaisista kotoa löytyvistä kierrätysmateriaaleista tai ostaa valmiina y-jäseniltämme.

Kestotuotteiden pesu ja huolto

Pienet pesulaput, kestoliinat ynnä muut kannattaa käytön jälkeen kerätä pesupussiin, jonka voi sellaisenaan pestä muun pyykin joukossa. 

Useimmat kestotuotteet kannattaa pestä pesukoneessa vähintään 60 asteessa. Voit silloin tällöin suorittaa myös keittopesun, jos tuntuu, että normaali pesurutiini ei riitä puhdistamaan tuotteita riittävästi. Ennen keittopesua kestotuotteet pestään normaalisti 60 asteessa ja sen jälkeen ilman pesuainetta pesukoneen pitkällä ja kuumalla ohjelmalla, 90-95 asteessa. Keittopesu poistaa pesuainejäämiä, häivyttää mahdollisia hajuja ja puhdistaa tuotteet erityisen hyvin. Voit kuivata suurimman osan kankaisista kodin kestoista kuivausrummussa.

Kaikille kestotuotteille suositellaan käytettäväksi hajusteetonta ja valkaisuaineetonta pesuainetta. Myöskään huuhteluainetta ei kannata käyttää, mutta halutessasi voit lorauttaa hieman etikkaa huuhteluainelokeroon. Etikka raikastaa ja pehmentää pyykkiä.

>> Yhteisöjäsentemme valikoimista löydät valmiit kestotuotteet sekä pesuaineet niille <<

Erilaisia kodin kestoja:

Kestovanulaput ihonhoitoon

Erilaisia kestokäyttöisiä pesu- ja vanulappuja voi käyttää ihonhoidossa ja pikkupesuissa mainiosti kertakäyttöisten korvaajina. Kestovanulappuja voi käyttää esimerkiksi meikinpoistoon ja kasvoveden levittämiseen. Pesulappu on hieman isompi ja soveltuu kosteuspyyhkeiden korvaajaksi mainiosti – kostuta lappu, lisää halutessasi tippa öljyä kosteuttamaan ja käytä kosteuspyyhkeen tavoin.

>> Lue myös: Kestovanulaput ja muut kodin kankaiset kestotuotteet

Kestoliinat

Kestoliinat, kestotalouspaperi, kestopaperi, kestonenäliina… Kestoliinoja voi käyttää mihin tahansa, mihin käyttäisit talouspaperiakin. Kankaiset liinat ovat tosin pehmeämpiä, käyttäjäystävällisiä ja pesunkestäviä.

Kestoliiinoja valmistetaan erilaisista materiaaleista ja niiden yhdistelmistä – materiaaleja voi valita tarkoituksen mukaan sopivaksi. Nenäliinakäyttöön sopivat mainiosti pehmeät puuvilla- tai bambukankaat, kun taas siivouskäytössä joustofroteen karheus on hyvä apu.

>> Lue myös: Kestotalouspaperi – Kaunis ja kestävä vaihtoehto talouspaperille!

Mehiläisvahakääre

Erilaiset kestopussit

Kestopillit ja sosepussit

Tulostettava esite kodin kestotuotteista: