Pienyrittäjäksi ryhtyminen oli rohkea päätös – Tuttimaakarin tarina

Outi Sivonen perusti Tuttimaakarin alkuvuodesta 2014 hoitaessaan kotona pieniä lapsiaan. Esikoinen oli 4,5-vuotias ja kuopus vuoden ikäinen. Kun Tuttimaakari oli noin vuoden vanha yritys, Sivosten perheeseen saatiin vielä kolmas lapsi. Yhdistelmä ei ollut mitenkään helppo. Hoidettavana vastasyntynyt, 2-vuotias ja 5-vuotias sekä lähtökuopissaan pyristelevä yritys. Samalla Outin mies opiskeli uutta ammattia ja teki töitä siinä samalla. Arki oli venymistä puolin ja toisin. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, ja niin kävi tälläkin kertaa.

Harrastuksesta yrittäjyyteen

Käsityöt ovat kuuluneet Outi Sivosen arkeen jo pienestä pitäen. Eri tekniikoita ja tapoja on testailtu ompelusta mattojen kutomiseen ja huovuttamisesta neulomiseen. Aina on joku projekti (tai kymmenen) kesken.

Esikoista odottaessa Outi alkoi tutustua myös kestovaippojen maailmaan ja aloitti niiden ompelemisen ensin omille lapsille ja sitten kavereidenkin lapsille. Samalla syntyi ajatus siitä, että voisihan vaippoja tehdä myös myyntiin.

Outilla on taustalla kaupan alan koulutus ja työkokemusta käyttötavarakaupasta yli kymmenen vuoden ajalta. Tämä oli hyvä osaamispohja yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen.

Yrittäjän arkea

Outin lapset kasvoivat ja yritys siinä samalla. Päivisin töitä oli tehtävä lastenhoidon ohella, esimerkiksi päiväuniaikaan, iltaisin, välillä myös öisin ja melkeinpä aina kun tuli pienikin tilaisuus.

Työnteko pienten lasten hääriessä jaloissa on kysynyt pitkään pinnaa. Mitä enemmän apumiehiä on, sitä kamalampi sekamelska. Toisaalta lapset ovat keksineet kivoja leikkejä. Tyhjistä pahvilaatikoista saa nopeasti auton joka jätkälle.

Kotona tilat alkoivat käydä vähiin. Komerot täyttyivät kankaista ja ompelutarvikkeista. Ruokapöytä oli aina täynnä kankaita ja tarvikkeita, joita sitten siivoiltiin tieltä aina ruoka-aikoihin. Tilanne helpottui Sivoset rakensivat pihaan varastorakennuksen, jonka päätyyn Outi sai uudet työtilat pari vuotta sitten.

Pienyrittäjäksi ryhtyminen vai takaisin palkkatöihin?

Keväällä 2018 Sivosten kuopus aloitti päivähoidon. Outi punnitsi mahdollisuutta palata entiseen työhön. Kaupan alan pitkät aukiolot ja työvuorot olisivat kuitenkin aiheuttaneet sen, että vuoroviikkoina Outi ei juuri olisi ehtinyt lapsiaan näkemään.

Lopulta päätös kokopäiväiseksi yrittäjäksi oli helppo, vaikka edessä oli tavallaan hyppy tyhjän päälle. Yrittäjän jatkuvasti epävarma arki ja etenkin tulot arveluttivat.

Tuttimaakari tänään

Pienyrittäjäksi ryhtyminen on kannattanut. Tuttimaakari voi hyvin. Edellisvuoden myynti saavutettiin jo lokakuun alussa ja kasvun mahdollisuuksia on vielä olemassa tuleville vuosille. Outin apuna on muutama taitava naisyrittäjä, jotka ompelevat tuotteita alihankintana tasoittaen ruuhkahuippuja.

Outia kiehtoo yrittäjän työn monipuolisuus. Päivittäin saa olla yhteydessä asiakkaiden kanssa. Myös jälleenmyyjät sekä tuotteiden valmistajat ja muut yhteistyökumppanit niin kotimaassa kuin ulkomailla tuovat väriä työviikkoon. Uusien tuotteiden suunnittelu sekä jälleenmyyntiin etsiminen, varaston ylläpito ja ostot sekä uudet yhteistyökuviot ja toisaalta ihan ompelutyö ja tilausten pakkaaminen tuovat vaihtelua viikkoon. Lisäksi yrittäjyyteen kuuluu paperihommia, kirjanpitoa ja markkinointia, johon saisi aikaa uppoamaan vaikka kuinka paljon. Kahta samanlaista työpäivää ei ole!

Omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää

Koska työ vie helposti mennessään, tulee yrittäjän vastattua viesteihin jopa yötä myöten. Kuluvan syksyn aikana Outi on huomannut olevansa välillä todella väsynyt.

Tuttimaakarin myynnin kasvu on aiheuttanut välillä pitkäksi venyneitä ruuhka-aikoja, joiden purkaminen on näkynyt asiakkaille liian pitkinä toimitusaikoina. Se on aiheuttanut yrittäjälle stressiä ja pitkiä työpäiviä.

Loppuvuodesta Outi on päättänyt viheltää pelin hetkeksi poikki. Tuttimaakari toimittaa joulukuun alun tilaukset normaalisti, mutta sen jälkeen yrittäjä vetäytyy joululomalle omien syntymäpäiviensä kunniaksi 13.12. alkaen. Työn ääreen hän palaa jälleen tammikuussa.

Loman aikana Outi toivoo saavansa selvitettyä itselle sen, miten ensi vuonna pahimmilta ruuhkilta vältytään ja miten tuotteiden valmistus saadaan sille tasolle, että niitä pystytään tarjoamaan asiakkaille tasaiseen tahtiin. Verkkokauppa on auki joululoman ajan, mutta toimitukset jatkuvat vasta ensi vuoden puolella.

Kiitokset asiakkaille

Pienyrittäjäksi ryhtyminen on rankkaa, mutta silti antoisaa. Outi kertoo olevansa äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen jokaisesta asiakkaasta kaikkien Tuttimaakarin vuosien ajalta. Hän toivoo voivansa palvella asiakkaita myös jatkossa ja toivottaa hyvää joulua ja vaihtuvaa vuotta!

Lue lisää:
Kestovaippojen materiaalit
Taskuvaipan pukeminen istuvalle lapselle
Kestositeet testissä

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös