Tilkkutyöt pienistä kangastilkuista

Lue tästä hyviä ideoita erilaisten kangastilkkujen hyödyntämiseen! Aivan pientäkin silppua voi käyttää moneen tarkoitukseen!

Onko sinulla ompelusta ylijääneitä kangastilkkuja, joista ei oikein saa enää mitään ommeltua? Ompelussa jää väkisinkin yli tilkkuja, vaikka kuinka tarkasti kaavoittaa ja leikkaa, ja käyttää kaikki isommat tilkut pienempiin tuotteisiin. Silti pienten tilkkujen hyötykäyttö voi tuottaa ongelmia.

Kysyimme ompelevilta yhteisöjäseniltämme pari viikkoa sitten olleen Euroopan jätteiden vähentämisen viikon kunniaksi, kuinka he hyödyntävät ylijäämätilkut. Kaikki yrittäjät hyötykäyttävät omiin tuotteisiinsa kaiken minkä voivat. Toki väistämättä jää joitain materiaaleja, joiden pieniä paloja ei voi käyttää omiin tuotteisiin. Näitä saattavat olla vaikka merinovilla tai PUL.

Hyödynnä PUL-kankaat

Kestovaippojen ompelusta jääneen PUL:in pikkupaloja voi hyödyntää esimerkiksi kestositeisiin ja liivinsuojiin, kuten WILLIjami tekee. SuperJellonalla on mallistossa erityiset hiekkishanskat, joiden pikkuosiin PUL-tilkkuja on helppo hyödyntää.

Pienistä PUL-kankaiden tilkuista voi myös tehdä kestositeille pieniä pussukoita. Päivän aikana likaantuneet siteet voi sujauttaa pul-kankaiseen pussiin, jolloin ne eivät sotke tai haise laukussa.

Tilkkutyöt ja muut keinot hyödyntää tilkkuja

Vähän suurempia, vaateompeluun soveltuvien kankaiden tilkkuja, lahjoitetaan Myllymuksuilla hyväntekeväisyyteen. Niistä ommellaan pieniä vaatteita keskoslapsille tarkoitettuihin untuvapakkauksiin.

Ylimääräistä imevää kangasta on helppo hyötykäyttää pieniin tuotteisiin, kuten rusettiponnareihin, vanulappuihin, pesulappuihin, tiskirätteihin tai kestositeiden imuksi, kuten Jyväskylän kangaskauppa, Aaretti, PikkuPulu, Tirsokas, Minvilla ja SuperJellona tekevät. Näihin tuotteisiin ei tarvita kovin suuria paloja, mutta silti pientä silppua jää vielä yli.

Monet yrittäjät, kuten Tirsokas, Minvilla, WILLIjami, SuperJellona ja Myllymuksut lahjoittavat pienimpiä tilkkuja eri kohteisiin, kuten kouluihin, päiväkoteihin, seurakuntiin tai käsityöyhdistyksille. Siellä ne hyötykäytetään askarteluun tai muihin taideteoksiin. Tuttimaakarilta on mahdollista tilata tilkkuja askarteluun ilmaiseksi muun tilauksen yhteydessä. Myllymuksut jakaa välillä asiakkaille ilmaiseksi merinovilla- tai PUL-tilkkuja, joita he eivät pysty hyödyntämään omassa tuotannossaan.

tilkkutyöt

Pienetkin silput hyötykäyttöön

Monet yrittäjät ovat löytäneet hyvän loppusijoituspaikan kaikkein pienimmälle tilkkusilpulle. Royalkestoilla tilkut kerätään tekstiilinkeräykseen, josta ne päätyvät mm. nyrkkeilysäkkien täytteeksi.

PikkuPululla tilkkusilppu käytetään täytteeksi eläinten peteihin ja leluihin, joita yrittäjän äiti ompelee hyväntekeväisyyteen. Myös Tuttimaakarilla silppu menee täytteeksi koirien makuualustoihin, joita tehdään omille ja tuttujen koirille. Aaretilla tilkkusilppu hyötykäytetään pikkupehmojen täytteeksi ja WILLIjamilla silppu menee tutulle tonttujen tekijälle niiden täytteeksi.

SuperJellonalla hyödynnetään myös muiden ylijäämämateriaalia. Kangaspainon ylijäämistä SuperJellonalla ommellaan tilausten kylkiäisiksi siivous- ja nenäliinoja. Samaa materiaaliaa on myös liivinsuojien bambujoustofrotee.

Royalkestot on mukana paikallisessa keskosvaateprojektissa, jossa yrittäjät lahjoittavat tilkkuja tai virheellisiä kankaita ompeluun. Royalkestot ottaa vastaan lahjoituksia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä, ja vapaa-ajallaan he ompelevat porukalla lahjoituskankaista vaatteita Tyksin keskolaan.

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nukenvaipan kaava

Kestovaippayhdistykselle Jenni S:n tekemä nukenvaipan kaava löytyy täältä. Seuraavasta Baby Bjorn -kokoiselle nukelle suunnitellun nukenvaipan kaavan tekijästä ei ole tietoa.

Black Friday – parsijan perjantai?

Black Friday on jälleen täällä. Kodin kestot suosittelee toisenlaista tapaa viettää suurkulutuksen tehoviikkoa. Ota tästä talteen vinkki vaatepaikan käytöön!

Menkkapikkarit – kuvallinen ohje!

Aika ajoin kysellään ohjeita ja kaavoja menkkapikkarien ompeluun. Ne ovat vielä verrattain uusi ja ehkä tuntematonkin keksintö, mutta niillä on jo oma, vannoutunut käyttäjäkuntansa. Oletko

Neulo villahousut Ekorren ohjeella

Villahousut lämmittävät talvella ja ovat hengittävät kesällä. Nappaa talteen Ekorren kestopuodin ohjeet villahousujen neulomiseen.

Muokatut mummut kaavat

Mummut-kaavojen koot ovat poikenneet kovin paljon alkuperäisestä ohjeesta. Eivät ne huonojakaan ole olleet – itseasiassa NB ja S -koot ovat olleet oikein sopivat vanhassa koossa!