Oriculi – kestävä vaihtoehto vanupuikoille

Oriculi – kestävä vaihtoehto vanupuikoille

Muovinen vanupuikko on asia, joka löytyy varmasti suurimmalta osalta ihmisistä kotoa. Tuo pieni muovinen tikku tuntuu olevan välttämätön tuote, jolle on mahdoton löytää ekologista vastinetta. Toki on myös ekologisempia korvapuikkoja, kuten pahvista tehtyjä, mutta eivät nekään ole varsinainen kestotuote. Oriculi on vanha aasilainen keksintö, joka on loistava vaihtoehto vanupuikolle.

Mikä on oriculi?

Oriculi on bambusta tai teräksestä tehty tikku, jolla voi putsata korvat sisältä. Tämä kymmenen senttiä pitkä tikku on loistava ekologinen vaihtoehto muovisille vanupuikoille. Oriculi kestää vaikka koko elämän! Nämä puiset tikut ovat olleet pitkään käytössä Kiinassa ja Japanissa, mutta tänne länteen nämä ovat vasta äskettäin rantautuneet.

oriculi

Miten oriculia käytetään?

Oriculia tulisi käyttää noin kaksi kertaa viikossa. Käytä sitä pumpulipuikon tavoin, mutta älä tunge sitä liian syvälle korvaan. Tämän jälkeen huuhtele oriculi vedellä. Voihan sen myös vaikka saippualla pestä.

Oriculin päässä on puinen helmi. Näitä helmiä on erivärisiä, joten tämä auttaa kätevästi tunnistamaan oman oriculin, jos perheessä on näitä useampi.

oriculi

Oma kokemus

Otin oriculin käyttöön puolisen vuotta sitten. Sitä on miellyttävä käyttää! Oriculia tulee käsitellä varoen, että se ei hajoa. Näitä on myös olemassa metallisia versioita, jos pelkää, että bambusta tehty on liian heppoinen.

Muistan muuten joskus erään lääkärin sanoneen, että pumpulipuikkoja ei saisi käyttää, tai vain harvoin. Sillä ne ärsyttävät korvaa. Oriculi tuntuu mielestäni hellävaraisemmalta. Riippuu toki miten sitä käyttää. 🙂

Ainut negatiivinen asia on se, että olen tottunut käyttämään vanupuikkoja esim. ripsivärin poistamiseen. Siihen asiaan oriculi ei auta. Ripsivärin voi kyllä myös hyvin poistaa kangasliinan kulmalla tai kestovanulapulla.

Meidän talouteen ei enää osteta muovisia vanupuikkoja. Se on mielestäni turha keksintö. Parempi versio keksittiin paljon sitä ennen.

Ja sitten pitää puhua totta kai rahasta. Oriculeja on olemassa edullisia ja vähän kalliimpia. Tämä kuvassa oleva maksaa 4-5 euroa täällä Ranskassa. Se on tehty käsin Ranskassa ja on kaikin puolin siis eettinen tuote. Tämä oriculi maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Vähän riippuu siitä, miten paljon on tottunut käyttämään vanupuikkoja. Oriculeja voi myös ostaa todella edullisesti Amazonista. Siellä viiden oriculin pakkaus maksaa 1,20 €. En sitten tiedä, miten eettisesti ne on tehty. Mutta isommalle perheelle nämä kalliimmat oriculit on aika tyyris investointi.

Onko joku siellä kokeillut? Osaako joku sanoa, että mikä tämän puisen tikun nimi on suomeksi? En ole ihan varma, että onko oriculi myös suomeksi oriculi. En löytänyt vastausta, vaikka kuinka etsin. 😮

Teksti ja kuvat: Paula Sundell

Voit lukea lisää ekologisesta elämästä Trashlessin sivuilta. Trashless päivittyy myös säännöllisesti Instagramiin, joka on ikään kuin Trashlessin kakkosblogi ekologisesta elämäntavasta.

oriculi

Lue myös:

Kestotalouspaperi – Kaunis ja kestävä vaihtoehto talouspaperille!

Kestovanulaput ja muut kodin kankaiset kestotuotteet

Esittelyssä SuperJellona – kestovaippoja ja uudenlaiset harkkahousut

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Retkieväät kestopakkauksiin

Hyvää Suomen luonnon päivää! Ainutkertainen luontomme on hyvä vierailukohde ympäri vuoden ja se on ansainnut juhlapäivänsä. Metsässä, järvellä, niityn laidalla

Kasvomaski suojaa muita tartunnalta

Kasvomaski voi suojata muita, jos sairastat tietämättäsi. Monet yritykset myyvät yksiväristen maskien lisäksi kauniilla kuoseilla varustettuja kasvosuojaimia.