Kasvomaski suojaa muita tartunnalta

Kasvomaski voi suojata muita, jos sairastat tietämättäsi. Monet yritykset myyvät yksiväristen maskien lisäksi kauniilla kuoseilla varustettuja kasvosuojaimia.
Kasvomaski

Koronan toisen aallon uhatessa, Suomen hallitus antoi vahvan suosituksen kasvomaskin käytöstä. Lue tästä artikkelista, milloin maskia tulee käyttää ja mistä niitä voi hankkia.

Kasvomaski suojaa muita tartunnalta

Suomen hallitus antoi viime torstaina (13.8.2020) suosituksen ottaa kasvomaski käyttöön joukkoliikenteessä tai niissä tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Tämä tarkoittaa käytännössä suurinta osaa Suomea.

Koronavirus tarttuu pääasiassa pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Kasvomaskin käyttö voi vähentää tartuntoja, sillä virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Osa tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita, eivätkä ole tietoisia tartunnastaan.

Kasvomaski suojaa muita tartunnalta
Kasvomaskin tarkoitus on suojata muita, jos olet tietämättäsi saanut koronatartunnan.

Koronatartunnat ovat olleet elokuussa selvässä kasvussa ja koronan toisen aallon syntymistä pelätään. Jokaisen suomalaisen tulisi nyt kiinnittää huomiota omaan toimintaansa, jotta tartuntamäärät saadaan pidettyä kurissa.

Parhaat suojaustoimenpiteet ovat edelleen turvavälit, käsidesin käytäminen sekä kasvomaskien käyttö suositusten mukaisesti.

THL:n mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 

Millainen kasvomaski ja kuinka monta niitä tarvitaan?

Erilaisia kasvomaskeja on saatavilla runsaasti, niin kertakäyttöisiä kuin kankaisia ja uudelleenkäytettäviä. Molempia saattaa löytää ihan lähimarketista.

Päivittäiseen käyttöön sopii tavallisille kansalaisille ns. kansanmaskit, joita ovat esimerkiksi kankaiset kasvomaskit. Jos oireettomalla henkilöllä on tietämättään virustartunta, kansanmaski voi vähentää viruksen leviämistä ympäristöön ja suojata muita tartunnalta. Esimerkiksi hoitohenkilöstö tarvitsee kuitenkin asianmukaiset hengityssuojaimet. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille.

Maskeja tulisi hankkia riittävä määrä, jotta tarpeen tullen voi vaihtaa puhtaan kasvosuojan. Käyttötarpeesta riippuen maskeja kuluu päivittäin noin 2-8kpl. Jos käytät maskia vain työmatkalla, saattaa 2kpl päivässä riittää. Yksi kummallekin matkalle. Mikäli joudut päivän aikana useammin tilanteisiin, joissa turvavälin pitäminen on mahdotonta, tarvitset maskeja useampia. Jos et ehdi pestä kankaisia maskeja joka päivä, kannattaa niitä hankkia parin päivän tarpeen verran esimerkiksi 4-8kpl.

Kankaisia kasvomaskeja saa verkkokaupoista

Aloitan itse tulevana maanantaina kulkemaan pitkän tauon jälkeen julkisilla kulkuvälineillä töissä ja lähdin tänään kauppaan ostamaan kangasmaskia. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty. Kävin tuloksetta muutamassa kaupassa, sillä maskihyllyt olivat tyhjinä tai jäljellä oli ainoastaan suuria kokoja.

Päädyin ostamaan ensihätään liian suuren maskin, josta solmin korvan taakse tulevat kuminauhat ja sain näin sen istumaan edes joten kuten kasvoilleni. Ostoksia jatkoin kotona verkkokaupassa.

Kotimaisia, käsityönä valmistettuja kankaisia kasvomaskeja voi ostaa verkkokaupoista. Monet yritykset myyvät yksiväristen maskien lisäksi erilaisia, kauniilla kuoseilla varustettuja kasvosuojaimia. Jos olo tuntuu typerältä tai ei-niin-tyylikkäältä maski kasvoilla, voi kauniin kuosin yhdistää asukokonaisuuteen!

Yhteisöjäsenistämme kasvomaskeja valmistavat tai myyvät mm. Pikku Pulu, Tuttimaakari, Ruskovilla, Myllymuksut, Onnenhetkiä Handmade, Greendeal ja Lavender Snooze.

Kankainen kasvomaski
Pikkupulun valikoimista löytyy niin yksivärisiä kuin kuviollisiakin kasvomaskeja. Maskin valinnassa oleellista on maskin istuvuus omille kasvoille, ja että se peittää sekä nenän, suun että leuan kokonaan.

Myllymuksujen verkkokaupasta on tilattavissa kasvosuojia monilla erilaisilla kuoseilla hillitymmistä värikkäämpiin kuoseihin.

Ruskovillan valkoiset kasvomaskit on valmistettu valkaisemattomasta ja ihoystävällisestä luomupuuvillasta. Niissä on kaksinkertainen puuvillaneulos ja kuminauhakiinnitys korvien taakse.

kasvomaski
Lavender Snoozen kasvosuojaimet on tehty kaksinkertaisesta puuvillakankaasta ja halutessaan on lisäkerroksia mahdollista sujauttaa taskuun lisää.
kasvomaski
Lavender Snoozen valikoimista löytyy maskeja yksiväristen lisäksi mm. leopardi-, orvokki- ja tiikerikuoseilla.

Greendealin valikoimista löytyy Reilun Kaupan GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta valmistettu kasvomaski. Luomupuuvillan ansiosta tekstiilistä ei löydy torjunta-ainejäämiä tai muita perinteisen puuvillan viljelyssä käytettyjä kemikaaleja.  Maskit myydään edullisissa kahden kappaleen paketeissa.

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään. Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. Mieti myös ehditkö pestä maskit joka päivä.

Kasvomaskin käyttö
Onnenhetkiä handmade valmistaa myös perinteisiä haitarimallisia kasvosuojia. Kasvosuojissa on säädettävä kuminauha, jolloin maski on mahdollista säätää juuri omille kasvoille sopivan napakasti.

Kasvomaski – pukeminen, säilytys ja pesu

Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista. Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.

Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan. Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.

Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen. Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille ja vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.

Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Monet yhteisöjäsenemme myyvät vaipoille ja kestositeille sopivia pul-pusseja. Samanlaisissa pusseissa on näppärä kuljettaa myös puhtaita kasvomaskeja. Pul-kangas on kuitenkin hengittävää materiaalia, joten likaisten maskien kuljetukseen en uskalla sitä suositella.

Kasvomaski -  pukeminen, säilytys ja pesu
Puhtaita kasvomaskeja voi kuljettaa mukana vaikkapa pienessä kangaspussissa.
Kasvomaski -  pukeminen, säilytys ja pesu
Tuttimaakarin valikoimista löytyy kasvomaskit edullisissa 3 kappaleen paketeissa. Samalla voit ostaa kätevät pul-pussit puhtaiden maskien kuljetukseen. Pul-pussit soveltuvat myös kestovaippojen ja -siteiden tai vaikkapa jumppavaatteiden kuljetukseen.

Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. Monet kangasmaskit kestävät myös 90-95 asteen pesun koneessa.

Lue lisää:

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Retkieväät kestopakkauksiin

Hyvää Suomen luonnon päivää! Ainutkertainen luontomme on hyvä vierailukohde ympäri vuoden ja se on ansainnut juhlapäivänsä. Metsässä, järvellä, niityn laidalla tai meren rannalla voi hengittää

Salipyyhe vanhoista t-paidoista

Salipyyhe vanhoista t-paidoista Kuntosalilla, jumpassa, spinningissä ja muussa urheilussa hiki valuu ja sitä on mukava pyyhkiä pois ennen kuin se alkaa kirvellä silmissä. Onko sinulla

Kangasnenäliina – järkeä vai ei?

Kangasnenäliina on ekologinen ja ihoystävällinen vaihtoehto kertakäyttöiselle paperiselle nenäliinalle. Tässä postauksessa kerromme lisää kangasnenäliinojen hyödyistä, mistä niitä voi hankkia ja miten niitä voi valmistaa itse.