Vapaaehtoistyö kestovaippalainaamossa – lainaamonhoitajan kokemuksia

vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö kestovaippalainaamossa – lainaamonhoitajan kokemuksia

Vapaaehtoistyö mahdollistaa Kodin kestot ry:n toiminnan, sillä yhdistys pyörii lähes täysin vapaaehtoisvoimin. Lainaamonhoitajana toimiminen on yksi tapa kantaa kortensa kekoon. Tässä artikkelissa kokemuksiaan kertoo Helsingin kestovaippalainaamon lainaamonhoitaja Saija. Sinua lähimmän lainaamon löydät täältä.

Vapaaehtoistyö lainaamonhoitajana on kivaa!

”Tuoreena kestovaippalainaamon hoitajana haluan hehkuttaa tätä hommaa! Päädyin tähän nakkiin vähän puolivahingossa, sillä toverin puhuessa lainaamonhoitajan tarpeesta ihan muissa yhteyksissä pamautin, että no minähän vaikka voisin tähän ryhtyä. Siitä parin päivän päästä sain jo neljä isoa vaippakassia kotipihaan tuotuna! Nyt tätä lystiä on pyöritetty muutaman kuukauden ajan meidän kotoa”, Helsingin kestovaippalainaamon hoitaja Saija kertoo.

vapaaehtoistyö kestovaippalainaamossa

Kaikki Kodin kestojen lainaamonhoitajat ovat vapaaehtoisia ja pyörittävät lainaamoitaan kotoaan käsin. Kestovaippalainaamo on lainaajan apuna kestovaippailun aloittamisessa, seuraavaan vaippakokoon siirryttäessä sekä erilaisten vaippojen ja vaippayhdistelmien vertailemisessa.

Lainaamojen avulla pääsee helposti ja edullisesti kokeilemaan kestovaippojen käyttämistä sekä vertailemaan erilaisia vaippoja. Lainaamonhoitaja opastaa vaippojen käyttöön liittyvissä asioissa tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Neljässä lainaamossa on saatavilla myös Naisten ja kodin kestot -paketti.

kestovaippalainaamo

”Omat lapseni ovat jo teini-ikäisiä eli omasta vaippakestoilusta on jo aikaa. Periaatteet ovat kuitenkin edelleen samoja, että en ole ihan kahvilla! Kun omat lapset ovat niin isoja ja en muuten tapaa pieniä lapsia, niin tämä on ollut ihana tapa nähdä pikkuvauvoja ja tsempata tuoreita vanhempia. Omien vauvojen kanssa aikanaan jo käytimme kestovaippalainaamoa ja tästä oli meille paljon apua. On aika ilahduttavaa olla jatkamassa tätä!”, Saija hehkuttaa.

Vapaaehtoistyö Kodin kestojen tukihenkilönä

Lainaamonhoitajien lisäksi yhdistyksen tukihenkilöt tekevät vapaaehtoistyötä opastaen kestovaippojen käytössä. Kodin kestot ry:llä on tukihenkilöitä ympäri maata. Perinteisesti tukihenkilöt ovat käyneet esittelemässä kestovaippoja ja muita kestotuotteita esimerkiksi perhekahviloissa, neuvoloissa ja lapsiperhetapahtumissa. Tänä vuonna opastus on siirtynyt enemmän henkilökohtaiseen ohjaukseen sekä etäopastuksiin.

Tukihenkilöt vastaavat kysymyksiin esimerkiksi kestovaippailun aloittamisesta vauvan kanssa, vaippatyypin tai -mallin valitsemisesta ja vaihtamisesta, yökestoilusta sekä vaippojen pesemisestä ja säilytyksestä. Osalla tukihenkilöitä on myös tietoa ja taitoa opastaa vaippojen ompelussa ja harsojen taittelussa, sekä kodin muiden kestotuotteiden käytössä.

Tarvittaessa myös lainaamonhoitajat opastavat tuotteiden kanssa niitä noudettaessa. ”Opastuksia olen tehnyt korona-aikaan naapureiden iloksi pihalla sekä karsealla säällä pyykkituvassa, mutta enimmäkseen etänä videopuheluin. Tarvekin on vaihtelevaa: yhdet ovat kokeneita kestoilijoita mutta haluavat lainata seuraavan koon, toiset taas eivät ole kestovaippaa nähneetkään. Naamakkain, tai siis maskeittain, yleensä tapaamme muutaman sekunnin ajan kun vaihdamme kassin”, Saija kertoo.

kestovaipat

”Lainaamonhoitajana ei tarvitse stressata siitä, jos ei ehdi, pysty tai osaa neuvoa. Aina voi ohjata eteenpäin tai pyytää apua! Lainaamonhoitajille on ohjeet ja tuki mietitty hyvin valmiiksi, joten uutena lainaamonhoitajana ei tarvitse kuin valmiiseen pöytään astua. Hankalinta on ollut miettiä mikä on itselle sopiva aikataulu ja mihin vetää omat rajat. Minulla on onnekseni nyt niin vapaata että olen voinut mennä hyvin lainaajien tarpeen mukaan, mutta olen jo suunnitellut mitkä aikarajat yms. otan käyttöön kun tilanne vaatii”, Saija kertoo.

Onko lainaamonhoitajan tehtävä vaikea?

Suurin käytännön haaste on Saijan mielestä ollut tilan kanssa: mihin saada mahtumaan vaippakassit? ”Meillä ne ovat tukevissa, ilmatiiviissä säilytyslaatikoissa niin eivät karkaile ja pyöri missä sattuu. Selkeästi merkatut laatikot auttavat myös sen kanssa jos joku muu perheestä antaa kassin eteenpäin tai vastaanottaa sen.”

kestovaippalainaamo

”Ajallisesti lainaamonhoitajan tehtäviin kuluu muutama tunti kuukaudessa, mutta toisinaan se voi jakaantua epätasaisesti. Joskus vaippapaketit ovat kovasti menossa ja tulossa, joskus taas on hiljaista. Satunnainen vaippahuolto ja tapaamisista sopiminen vie eniten aikaa”, Saija kertoo.

Vapaaehtoistyö lainaamonhoitajana on Saijan mielestä antoisa tehtävä. ”Tämä kirjoitus on rohkaisuna kaikille, jotka edes etäisesti harkitsevat vaippalainaamon pitämistä mutta empivät että onnistuuko. Ei tarvitse pelätä sitä, että kaikki pitäisi pystyä tekemään itse tai suorittaa täydellisesti! Mikään moka tässä ei maailmaa kaada. Tämä on kuitenkin vapaaehtoistyötä, jota tehdään oman jaksamisen mukaan. Joskus se jaksaminen on tauolla ja sekin on erittäin ok. Vaan on erittäin antoisaa hommaa, suosittelen lämpimästi!”

Jos vapaaehtoistyö yhdistyksessämme kiinnostaa, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin vapaaehtoistoiminta(a)kodinkestot.fi tai lainaamovastaavaan lainaamot(a)kodinkestot.fi

Lue lisää:

Jaa blogikirjoitus:

2 vastausta

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kestovaippalainaamo – tukea vaipatukseen

Vuosi 2019 on ollut Kodin kestot ry:n lainaamoissa kiireinen. Vuoden aikana on tullut monta uutta lainaamonhoitajaa ja perustettu uusia lainaamoja. Laitilan paketit siirtyivät Lappeenrantaan Niina

Kestotuote kokeiluun!

Kestotuote kokeiluun! Tiesitkö, että Kodin kestot ry:ltä voi lainata kestovaippojen lisäksi myös naisten ja kodin kestotuotepaketteja? Paketit ovat lainattavissa Kotkassa, Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella. Oulun