Kestovaippojen ympäristökuorma

Kun puhutaan hienoista sanoista kuten  kiertotaloudesta, ekologisuudesta tai ympäristöystävällisyydestä, mistä suunnasta asioita punnitaan? Kuka ottaa huomioon myös mikromuovien haitallisuuden kun puhutaan ekologisesta pyykinpesusta tai lapsiperheen mahdollisimman pienestä hiilijalanjäljestä? Menikö kestovaippojen ympäristökuorma fleecen mukana järvien sedimenttiin?

Yhdistykseltä kysyttiin mikromuoveista ja tajusin ettei Kestovaippayhdistys ry. ole ottanut lainkaan kantaa tähän kuumaan perunaan. Ja aivan totta, toisinaan kestovaipat ovat sisäpinnoiltaan ympäristöhaitallisia mikromuoveja sisältävää fleeceä. Monesti myös pesutottumukset pesuaineineen ovat luontoa kuormittavia lapsiperheissä.

Ympäristökuormaan vaikuttaa myös moni muu tekijä ja katsontakulma. Mistä kulmasta sinä katsot kestovaipan kuormittavuutta tai ympäristöystävällisyyttä?

 

Mistä kuorma aiheutuu?

Kestovaippojen kuorma aiheutuu pääasiassa kolmesta osasta

  • valmistuksen aiheuttama kuorma
  • pyykkäykseen kulutetaan vettä, kemikaaleja ja sähköä sekä
  • ympäristöön päätyvistä mikropartikkeleista on haittaa ympäristölle.

 

Mikropartikkelit voi nähdä jopa silmin, mutta niitä on myös juomavedessä silmälle näkymättömän pieninä.

Valmistuksessa kuormaa aiheuttaa materiaalien ja itse vaippojen valmistus. Valmistus kuluttaa usein luonnonvaroja kuten muukin tuotanto. Jo valmistuksen osuudessa on iso merkitys sillä, mitä materiaaleja vaippaan valitaan; luonnonkuidut veloittavat luontoa tässäkin osin murto-osan verraten öljystä valmistettuihin tekokuituihin.

Pyykinpesussa koneet jauhavat usein ohjeistuksen mukaisesti paljon vettä kuluttavina pitkillä ohjelmilla. Lisäksi kemikaalit kuormittavat paljon vedenpuhdistamoja, on siis syytä pohtia pesuainevalintojakin.

Monesti kuulee valittavan ekologisia ja ympäristölle ystävällisiä pesuaineita jo ihan vaippapesuun sopivuutensa vuoksi. Rapakon takana kuitenkin tapana on hygienisoida vaipat desinfiointiaineilla… Tähän verrattuna suomalainen pyykkääkin siis ympäristöystävällisemmin, ja moninkertaisesti!

Ympäristöön päätyvistä mikromuoveista ja muista -partikkeleista on ollut laajalti juttua jo vuodesta 2013. Mikromuoveilla tarkoitetaan 0,1-0,5mm kokoisia muovinpaloja, joita irtoaa mm. vaatteiden kuiduista, kosmetiikasta ja pahimpana autonrenkaista.

Fleece onkin tämän päivän ns. mörkö; kuitenkin se on hyvin ylistetty materiaali edelleen mm. monen retkeilijän toimesta. Se on kestovaipoissakin hyvin yleinen materiaali. Fleece on materiaalina ominaisuuksiltaan hyvin huokoinen ja se irrottaa herkästi mikropartikkeleitaan pesujen yhteydessä.

Muitakin huonosti hajoavia mikropartikkeleita on tutkimuksissa havaittu, kuten värjätyt luonnonkuidut. Noin puolet ilmansaasteiden seassa tavatuista mikrokuiduista olivat puuvillaa ja villaa, loppu puoli polyesteriä, josta fleecekin tehdään.

Mitä kannattaa valita ja mitä tulisi välttää?

  • Suosi mahdollisimman paljon mahdollisimman vähän käsiteltyä luonnonmateriaaleja.
  • Kaikkein tärkeintä kestovaippoja valitessa kuitenkin on muistaa että ne tulevat käyttöön, niitä tulee voida pestä hyvällä omalla tunnolla ja niiden tulee kestää myös pesua!
  • On turha valita kaappiin luonnonkuituisia vaippoja, jos lapsen iho ei märkää pintaa kestä, vain koska muuten kuormittaa ympäristöä.
  • Kestovaippoja pestessä on turha pihdata vettä, sillä vaippojen hygienisyydellä ei varmasti kukaan halua leikkiä..
  • Pesukonetta valitessa kannattaa huomioida, että kone sopii omaan käyttöön ja siitä löytyy myös ekologisemmat pesuohjelmat pitkien ohjelmien rinnalla, jotta voit käyttää lyhyempiä ohjelmia muun pyykin pesussa.
  • Muista pestä täysiä koneellisia! Sopivasti täytetty kone on todellinen ekoteko. Nykyaikaisista koneista monet myös punnitsevat pyykin ennen pesua ja annostelevat vettä juuri sopivasti,mutta entäs pesuaineen annostelu?
  • Valitse pesuaine joka toimii kaikkeen pyykkiin. Valitse erikseen annosteltava valkaisuaine (hapete pohjainen valkaisuaine kuormittaa vesistöä vähiten; esim. Ecover yhteisöjäseneltämme), koska valkaisuaineet eivät sovi kestovaipoille ja lisäksi kuormittavat huomattavasti ympäristöä.
  • Monet ylistävät pyykinpesussa pesupähkinöitä ja ne ovatkin verrattomia, koska ne voidaan hävittää poltettavana energiajätteenä tai kompostoitavana biojätteenä.
  • Lisäksi markkinoilla on useita pesuaineita jotka ovat biohajoavia ja ympäristölle ystävällisiä sekä lisäksi kotimaisia jolloin pesuaineiden hiilijalanjälkikin on pieni.
  • Vaatteet ja esimerkiksi vaippojen kuoret tulee pestä vain jos ne kaipaavat pesua. Usealle vaatteelle ja vaipanosalle tuuletus on riittävä toimenpide.

Jatketaanko käyttöä vai luovutaanko käytössä olevistakin?

Kestovaippa on kestävä ja pestävä. Sen ympäristön kulutus on todella alhainen, jos verrataan kertakäyttöiseen vaippaan, jonka ympäristökulutus koostuu täysin keinotekoisten materiaalien käytöstä valmistuksessa ja lopputuotekin on keinotekoista materiaalia. Vielä aiemmin kaikki tämäkin jäte päätyi Suomessakin kaatopaikalle. Siellä kaatopaikoilla on muuten vielä ne ensimmäisetkin käytetyt kertakäyttövaipat.. Nykyään tosin raffinointilaitokset polttavat kovassa lämpötilassa suodattimilla varustetuissa polttimoissa nuokin jätteet. Ympäri maailman on kuitenkin edelleen kaatopaikkoja. Ja juuri ystäväni aasian lomalta kertoi kuinka sydäntä riipii tuo pullotetun veden pakollinen käyttö. Ne pullot päätyvät vuorten rinteille luontoon roskikseen laitosta huolimatta.

Suomessa on erityisen hyvällä mallilla ekologinen ja luontoa arvostava pyykkäys. Kiitokset teille kaikille valveutuneille pyykkäreille! Lisäksi roskien käsittely ja lajittelu on maassamme helppoa ja sujuvaa. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminenkin on melko hyvällä mallilla.

Kestovaipat kuitenkin kuluttavat luonnonvaroja pyykätessäkin; vettä ja sähköä kuluu… samoin kemikaaleja. Mitä ympäristöystävällisemmät valinnat teet pyykätessä. Pyykkää siis oikein, vain tarvittaessa ja mahdollisimman pienellä, parhaimmassa tapauksessa biohajoavalla, kemikaalikuormalla. Sitä enemmän luonto kiittää. Pyykkäyksen kuormittavuudessa voit pienentää omaa osuuttasi valitsemalla myös sähköliittymääsi kestävästi tuotettua sähköä.

Luonnonmateriaalia sisältäviä tuotteita uskallan itse käyttää varauksetta ihan loppuun asti, varsinkin värjäämättömiä. Mikromuoveja sisältävien materiaalien loppuunkäyttöä suosittelen kuitenkin pohtimaan tarkoin. Ne kuormittavat koko ajan ympäristöä huomaamatta, joten on syytä tunnustella asiaa kriittisesti.

Esimerkiksi Cora Ball on uuden innovaation tuote suunniteltu mikropartikkeli-ongelmaan.

Lisäksi markkinoille on tulossa pesukoneeseen laitettava pallo (Cora Ball), jonka on tarkoitus kerätä mikromuovit talteen. Luuletteko, että tuo toimisi? Mikäli tuote toimii, saa minun fleecet vielä jatkoaikaa käytössä, siihen saakka saavat odottaa että ne uskaltaisin enää pestä…

 

 

Ympäristöllekin ystävällisin terveisin

Henna Romu

Sihteeri, Kestovaippayhdistys ry.

Jaa blogikirjoitus:

Yksi vastaus

  1. Moi! Pesukoneiden käyttöohjeesta voi verrata pesuohjelmien vedenkulutusta. Uusien koneiden pitkät ohjelmat ovat paljon ekologisempia kuin lyhyet. Myös kuivausrummun käyttö on laskennallisesti ekologisempaa kuin huoneilmassa kuivattaminen, sillä pyykistä haihtuva kosteus viilentää huoneilmaa jota taas lämmitetään lisää, yllättävää kyllä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kodin kestot tutuksi!

Kodin kestot ry toimii sekä kestotuotteiden tunnetuksi tekijänä että harrastejärjestönä. Monesti toiminnassa nämä kaksi yhdistyvät.

Vuoden Kestoteko 2023: Vaatelaastari

Kodin kestot ry on jakanut vuodesta 2009 lähtien Vuoden Kestoteko -tunnustusta, jolla yhdistys on halunnut nostaa esille rohkeita tekoja kestävämmän