Kestävät valinnat – ihmepilleri onnellisuuteen?

Kestävät valinnat tuovat onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Nyt se on myös tieteellisesti todistettu.

Helsingin Sanomat testasi huippuyliopisto Yalen suosituimman kurssin verkkototeutuksen aiheesta onnellisuus, hyvinvointi ja hyvä elämä. Aihetta lähestytään neurotieteiden, positiivisen psykologian, kognitiotieteiden sekä tieteellisten tutkimusten ja tilastojen avulla. Miten kestävät valinnat ja kestotuotteet tähän liittyvät?

Ihmiset kuvittelevat, että upea työpaikka, korkea palkka, avioliitto, oma talo, merkkilaukut, kalliit esineet, viimeistelty sisustus ja timantit tuovat onnellisuutta. Tieteen valossa näistä mikään ei ole hyvän elämän tai onnellisuuden edellytys.

Toki onni ja hyvä elämä voi tarkoittaa ihmisille eri asioita. Kuitenkin onnellisia ihmisiä yhdistää yksi asia, jonka voidaan sanoa olevan onnellisuuden ”ihmepilleri”.

Tämä ihmepilleri on kiltteys. Eli ystävällisten tekojen tekeminen. Ei ole väliä, onko ystävällisen teon kohteena jokin tuttu ihminen tai joku tuntematon. Erityisen paljon onnellisuutta kiltteys tuo, kun hyviä tekoja tekee monia päivässä.

Kyse ei ole välttämättä isoista jutuista, kuten vaikkapa yllätysjuhlien järjestämisestä, vaan kiltteys voi ilmetä aivan pieninä ja arkisina asioina.

Nyt alan pikku hiljaa päästä itse aiheeseen. Väitän, että muiden ihmisten lisäksi kilttejä tekoja voi tehdä myös ympäristölle ja koko maapallolle ja se tuo tekijälleen iloa ja onnellisuutta.

Erilaiset kestävät valinnat, kuten vaikkapa kestovaippojen ja kestotuotteiden käyttäminen, jätteiden lajittelu ja roskien kerääminen luonnosta voidaan nähdä rasittavana ja vaivalloisena. Monesti ajatellaan, että helpompi vaan heittää kaikki roskat samaan läjään ja ostaa kertakäyttöisiä vaippoja.

Olen itsekin miettinyt, miksi jaksan nähdä vaivaa. Lajittelen muovijätteet ja roudaan ne yli kilometrin päähän, vaikka voisin viedä ne pihan jätekatokseen sekajätteisiin. Toisaalta koen tekeväni oikein ja palveluksen maapallolle kun hoidan oman osuuteni.

Toimin siis kiltisti maapalloa kohtaan, kun vähennän jätteen syntymistä ja huolehdin tuottamani jätteet kiertoon. Toimintani on tuonut minulle iloa ja tyytyväisyyttä ja nyt myös tiedä, miksi. Kiltteys on avain onneen.

Minkälaisia kilttejä tekoja sinä teet päivittäin? Kenelle?

Lue lisää:
Ekologinen vaatekaappi
Mehiläisvahakääreet
Kestoside Superjellonan tyyliin

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös