Joulukalenterin luukku 11

havuhousut

Havu-housut

Neulotut villavaippahousut taaperolle

Pirtin kehräämön hahtuvan villahousuihin lahjoitti Villiankka (http://www.villiankka.fi/)

IMG_20151205_132527632

Somevastaavan ja mallin suunnittelijan Saran terveiset:

Idea näihin villavaippahousuihin tuli uudesta asunnostamme, jossa lämpötila laski öisin reilusti 20 asteen alle. Taaperomme kaipasi jotain lämmintä päälleen ja kerrosten lisääminen yövaipan ja villisten päälle kävi hankalaksi. Sitten keksin, että voisimme kokeilla suoraan villaan lapsen pukemista, ainakin housujen osalta. Paidoissa useamman kerroksen pukeminen ei olisi yhtä vaivalloista. Hahtuvasta neulotut pöksyt olisivat myös hengittävämpi vaihtoehto, kuin lyhyet villikset, jotka olisivat puuvillavaatteiden alla.

IMG_20151205_132536167

Havuissa on korotettu vyötäröä takaa, sillä housut on suunniteltu yökäyttöön ja yövaippa tarvitsee runsaasti tilaa. Korkea vyötärö takaa, että villahousut peittävät vaipan täysin. Pitkät lahkeet on viimeistelty korkealla joustinneuleella, joten pienemmällä lapsella voit ensin taittaa lahkeet, etteivät ne jää kantapään alle. Konttaavalla lapsella tosin ylipitkät lahkeet vain lämmittävät varpaita!

IMG_20151205_132602160

Mallineuleeksi valitsin hauskan palmikoilta näyttävän kiertyvän joustinneuleen. Sen neulominen on aivan yhtä helppoa kuin joustinneuleenkin! Housut istuvat paremmin, mikäli pesun ja lanoliinituksen jälkeen venytät housuja pituussuunnassa. Neule venyy kuivana myös leveyssuunnassa, mutta pituussuuntaan venytettynä joustimesta tulee tukevampaa ja paremmin vartaloa myötäilevää.

Hoikalle lapselle suosittelen kiristysnarun lisäämistä vyötärön joustinneuleeseen. Naru valmistuu helposti hahtuvasta ketjusilmukoita virkkaamalla. Pujottele lopuksi naru joustinneuleeseen virkkuukoukun avulla.

Ohje:

Suunnittelija: Sara Palojärvi, http://www.siskoneule.fi
Koko: L, vastaa vaatekokoa 80-92 ja sopii noin 9-13 kg painavalle lapselle
Lanka: Pirtin kehräämön hahtuva, väri vihreä, menekki kokoon L 150 g
Puikot: sukkapuikot 4,5 ja 5 mm tai käsialan mukaan, tarvitset myös suurisilmäisen tylppäpäisen neulan (esim. parsinneula tai ryijyneula)

Villahousut neulotaan kaksinkertaisella langalla, eli hahtuvan molempia säikeitä käyttäen.

Halutessasi voit jättää takapuolen korotukset neulomatta. Neulo tällöin vyötärön joustinneule 3 cm pidemmäksi. Huomaathan, että tämä saattaa vaikuttaa langanmenekkiin.

Joustinneule: Neulo vuorotellen 2 s oikein ja 2 s nurin.

Mallineule:
1-4. krs: *1 o, 2 n, 1 o* toista *-* kerroksen loppuun asti
5-8. krs: *2 n, 2 o* toista *-* kerroksen loppuun asti
9-12. krs: *1 n, 2 o, 1 n* toista *-* kerroksen loppuun asti
13-16. krs: * 2 o, 2 n* toista *-* kerroksen loppuun asti

Tiheys: 14 s ja 24 krs mallineuletta = 10 cm

Valmiin neuleen mitat:
Haara-vyötärö edestä: 26 cm
Haara-vyörärö takaa: 29 cm
Lahkeen sisäpituus: 24 cm
Vyötärönympärys kevyesti venytettynä: 44 cm

Neulo näin:

Luo ohuemmille puikoille kaksinkertaisella hahtuvalla 72 s ja jaa ne tasan neljälle puikolle (= 18 s). Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 6 cm. Merkitse sitten 2. ja 3. puikon sekä 4. ja 1. puikon välit erivärisillä langanpätkillä. 1. ja 2. puikolla olevat silmukat (= 36 s) ovat housujen takapuoli ja 3. ja 4. puikon silmukat (= 36 s) etupuoli.

Neulo takapuolen korotus lyhennetyin kerroksin 1. ja 2. puikolla:

Jatka korotuksen aikana joustinneuleen neulomista. Neulo kerroksen alusta 32 s (2. puikon loppuun jää 4 s), käännä työ. Nosta 1 s ja neulo 27 s, käännä työ. Jatka lyhennettyjen kerrosten neulomista niin, että kerrokset lyhenevät aina loppupäästä 4 silmukalla. Seuraavalla kerroksella nostat siis 1 silmukan ja neulot 23 s. Kun kappaleen keskellä on jäljellä yhteensä 8 s, käännä työ oikeinpäin ja jatka kerros loppuun asti joustinneuletta neuloen. Neulo vielä yksi kerros joustinneuletta.

Vaihda puikot paksumpiin ja aloita mallineule kaikilla puikoilla suljettua neuletta neuloen. Neulo mallineuletta 14 cm. Jatka mallineuletta ja neulo seuraavalla kerroksella kerroksen alusta 52 s, päätä 12 s ja neulo loput 12 s. Ota sitten erilleen neuleen takapuolelta keskimmäiset 12 s. Neulo näillä takapuolen silmukoilla joustinneuletta 8 cm. Päätä haarakaistaleen silmukat ja ompele kaistale yhteen etupuolen päätettyjen silmukoiden kanssa.

Lahkeet:

Poimi lahkeensuun 24 s lisäksi haaran kaistaleesta 12 s sukkapuikolle. Jatka mallineuletta suljettuna neuleena 19 cm. Neulo sitten mallineuleen seuraavaa vaihetta 4 krs:n sijaan 5 cm. Päätä silmukat. Neulo toinen lahje samoin.

Viimeistely:

Päätä langanpäät tai huovuta ne käsin, jotta neule ei lähde purkautumaan. Pese villahousut käsin villanpesuaineella ja lanoliinita ne. Venytä märät villahousut pituussunnassa, avaa hieman joustinneuletta ja kuivata housut tasaisella alustalla.

 

Mallin oikeudet:

Mallin tekijänoikeudet kuuluvat suunnittelijalle. Ethän valmista tällä ohjeella villahousuja myyntiin tai käytä ohjetta kaupallisesti muulla tavalla. Kestovaippayhdistys ry:llä on oikeus julkaista ohje ja kuvat uudelleen omissa sähköisissä ja painetuissa materiaaleissaan. Kestovaippayhdistys ry saa valmistaa villahousuja pienimuotoisesti myyntiin, esimerkiksi paikallisyhdistyksen myyjäisiin, joissa kerätään rahaa paikallisyhdistyksen toimintaan.

Lisätietoja: Sara Palojärvi, siskoneule@gmail.com

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nukenvaipan kaava

Kestovaippayhdistykselle Jenni S:n tekemä nukenvaipan kaava löytyy täältä. Seuraavasta Baby Bjorn -kokoiselle nukelle suunnitellun nukenvaipan kaavan tekijästä ei ole tietoa.

Black Friday – parsijan perjantai?

Black Friday on jälleen täällä. Kodin kestot suosittelee toisenlaista tapaa viettää suurkulutuksen tehoviikkoa. Ota tästä talteen vinkki vaatepaikan käytöön!

Menkkapikkarit – kuvallinen ohje!

Aika ajoin kysellään ohjeita ja kaavoja menkkapikkarien ompeluun. Ne ovat vielä verrattain uusi ja ehkä tuntematonkin keksintö, mutta niillä on