Yövaipatus kestoilla – meidän perheen tarina
Lits-läts märkää, taas meni petivaatteet pyykkiin! Tuttua tarinaa monessa vauvaperheessä ja taaperokodissa. Onnistuuko yövaippailu kestovaipoilla? Tässä vinkkejä, joilla meidän perhe on pärjännyt hyvin vähäisillä ylimääräisillä lakanapyykeillä.

Paljon pissaavalla lapsella meillä parhaaksi havaittu yhdistelmä on oikea yövaippa sekä hahtuvasta neulotut villahousut. Mitä yövaippa tarkoittaa? Se on sisävaippaa, jossa on kiinteää imua ommeltuna sisäkankaaseen. Kiinteä imu nappaa tehokkaasti pissat, koska se on koko ajan vaipan pinnassa kiinni eikä mene myttyyn tai kupruile vaikka lapsi nukkuisi kyljellään tai pyörisi paljon unissaan. Meidän yövaipoissa on valmistajasta riippuen kiinteitä imuläppiä tai neppareilla kiinnitettäviä imuja. Erilliset imuläpät nopeuttavat vaipan kuivumista, tarpeeksi paksu kiinteäimuinen vaippa kuivuisi monta vuorokautta! Yövaipassa on myös hyvä olla täyttöaukko, josta siihen voi tarvittaessa lisätä lisäimua. Summattuna tästä saadaan yösisätäyttövaippa, tutummin yövaippa 😀

Ensimmäisellä yövaippakokeilulla latasin vaipan täyttöaukosta lisäimuksi vielä kolme hampputiimaa, joiden välissä ja päällä oli flanellitiimoja levittämässä kosteutta. Vaippa oli aikamoinen pakkaus, mutta en silloin vielä uskonut hyvien villahousujen toimintaan. Aamulla yllätys oli melkoinen, vaippa oli pinnaltaan ihan kuiva ja imuistakin vain osa kosteita. Aiemmin käytetty kertakäyttöinen vaippa oli ihan ääriään myöten täynnä ja tihkutti jo melkein läpi pissaa. Voi sitä onnistumisen riemua! Seuraavana yönä laitoin pelkän sisävaipan ilman lisäimuja ja niin ollaan pärjätty jo reilut kaksi vuotta.

Yövaippa tarvitsee päälleen kosteussuojan, sillä se itsessään ei pidä kosteutta. Meillä paras vaihtoehto on ollut hahtuvasta neulotut villahousut. Villa hengittää ja imee itseensä tehokkaasti vaipasta mahdollisesti läpi tihkuvan kosteuden. Ja mikä parasta, oikein käsiteltyinä niitä ei tarvitse pestä kuin muutaman kuukauden välein, pelkkä päivittäinen tuuletus ja ilmava säilytys esim. hoitopöydän reunalla riittää! Housut pestään, kun niihin on tullut jotain näkyvää tahraa tai kun alkavat haista pissalle tuuletuksen jälkeen. Villahousujen hoito ei ole rakettitiedettä, näin tehdään meillä: pesu villanpesuaineella pesukoneen villaohjelmalla, housut yöksi lanoliinikylpyyn (vatiin liuotettu lanoliinia eli lampaanrasvaa), aamulla koneeseen kevyelle linkoukselle ja narulle kuivumaan. Meillä on kahdet hahtuvahousut, joita käytetään vuoroöinä.
Toivottavasti rohkaisen ainakin jonkun kokeilemaan yövaippailua kestoilla! Tämä on meidän tapa, yökestoilua voi aloittaa ja kokeilla myös vaikka ihan tavallisella taskuvaipalla tai sisävaipalla. Meillä yökestoillaan myös tavallisilla taskuvaipoilla, jos kaikki kuusi yövaippaamme sattuvat olemaan pyykissä samaan aikaan. Tsemppiä kokeiluihin ja laittakaahan kommentteja, miten teillä öisin vaippaillaan.