Hyvää kestojuhlavuotta!

Kodin kestot ja edeltäjänsä Kestovaippayhdistys ovat tehneet kestoja tutuksi jo 20 vuotta.

Vuonna 2024 juhlitaan Kodin kestot ry:n 20-vuotisjuhlavuotta. 20 vuoden aikana toiminta on kehittynyt valtavasti pienestä vaippayhdistyksestä laajasti eri kestotuotteiden käyttöä edistäväksi toimijaksi. Matkan varrella on julkaistu omaa lehteä, toimittu välillä enemmän paikallistasolla, vaikutettu kansallisesti, saatu kestovaippa äitiyspakkaukseen ja tehty kansalaisaloite. Tänä vuonna on tarkoitus sekä juhlistaa vanhaa, että katsoa eteenpäin.

 

Kestotuotteista on tullut tänä aikana monelle tuttuja, vaikka vieläkään ne eivät ole valtavirtaa. Oikeastaan koko 20 vuotta on pyritty palaamaan kohti aikaa ennen kertakäyttöisten muovituotteiden massakulutusta. Tässä hetkessä ollaan myös tietoisempia kertakäyttökulutuksen huonoista puolista kuten suuren jätemäärän ongelmista ja valmistusprosessien ympäristövaikutuksista.

 

Myös hinnalla on väliä. Kestotuotteiden hankintakustannus on kalliimpi, mutta kaikkia korvaamiaan kertakäyttötuotteita edullisempi. Tässä taloustilanteessa esimerkiksi vaippakustannuksilla on monelle perheelle merkitystä. Kansalaisaloitteella pyrittiin alentamaan kestotuotteiden hintaa vaikuttamalla niiden arvonlisäverokantaan. Aloitteen rauettua on keksittävä uusia toimia. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin koululaisille rahoittaman kokeilun myötä moni nuori sai kuukautiskupin maksutta käyttöönsä. Tänä vuonna näitä vaikuttamisen paikkoja tullaan etsimään lisää.

 

Itselleni kestotuotteet ovat jatkuva haaste karsia kotona syntyvän jätteen määrää etsimällä uudelleen käytettäviä, täytettäviä, ja pestäviä vaihtoehtoja. Ajattelen kuitenkin, että jokainen yksittäinenkin kestovalinta on osa ratkaisua ja askel eteenpäin. Moni käyttääkin jo huomaamattaan arjen kestotuotteita, esimerkiksi kauppakassia. Paras kestotuote on käytössä oleva kestotuote, valitse siis sellainen, joka sujahtaa arkeesi helposti, edes satunnaisesti.

 

Vuonna 2024 ei keksitä pyörää uudelleen, vaan rakennetaan aiemman toiminnan päälle, ja jatketaan hyväksi koettua. Yhdistyksen perustehtävä on jakaa tietoa ja tukea kestotuotteiden käytössä. Lainaamoiden, tukihenkilöiden, ja verkkosivujen tietopakettien lisäksi sosiaalisen median ryhmät ovat olleet esimerkiksi itselleni tärkeä paikka oppia lisää sekä myös jakaa vinkkejä. Toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, ja siihen voi osallistua monin tavoin. Jos itse haluat olla mukana tekemässä kestotuotteita tunnetuksi, liity jäseneksi, seuraa viestintäkanaviamme, osallistu tapahtumiin, ja kerro kestoista tutuille.

 

Kiitos edeltäjälleni Rebekalle, sekä koko viime vuoden porukalle, joista osa on remmissä edelleen. Kiitos myös kaikille 20 vuoden aikana mukana olleille aktiiveille, joiden panoksella yhdistys on kasvanut nykyiseen mittaansa. Tästä on hyvä aloittaa seuraava kaksikymmenvuotinen.

 

Puheenjohtaja Suvi Parhankangas

Jaa blogikirjoitus:

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kestoviikonloppu 24.-26.11.2023

Kodin kestot ry:n yhteisöjäset järjestävät Kestovaippakirppis ja -tuki -fb-ryhmässä Black friday -viikonloppuna Kestoviikonlopun! Hulinoilla on mahdollisuus täyttää joululahjapaketit kestävillä ja pestävillä tuotteilla sekä ekologisilla luontoa kunnioittavilla vaihtoehdoilla. 

Vuoden Kestoteko 2023: Vaatelaastari

Kodin kestot ry on jakanut vuodesta 2009 lähtien Vuoden Kestoteko -tunnustusta, jolla yhdistys on halunnut nostaa esille rohkeita tekoja kestävämmän arjen puolesta. Kodin kestot ry

Tule mukaan Kestomessuille!

Kestomessut järjestetään jälleen 6.-8.10.2023 🥳 Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävillä virtuaalimessuilla on luvassa tuttuun tapaan monipuolista ohjelmaa, tietoa erilaisista uudelleen käytettävistä tuotteista, ompelupajoja, kestohenkistä keskustelua sekä