Tietoa naisten ja kodin kestotuotteista

Monen kertakäyttöisen tuotteen voi korvata kestävällä ja pestävällä tuotteella: Talouspaperin asemasta voi käyttää erilaisia kankaisia liinoja ja rättejä, paperisen nenäliinan korvikkeeksi löytyy kangasnenäliinoja, kuukautissuojaksi sopii kuukuppi tai kestoside, virtsankarkailusuojaksi kestoside tai varmuusalushousut.

Käyttämällä kestotuotteita säästät rahaa ja luontoa. Kestotuote on myös ihoystävällisempi ja hengittävämpi kuin muovinen tai paperinen vaihtoehto. Kestotuotteita voi valmistaa muun muassa vanhoista vaatteista tai tilkuista. Tuotteita on myytävänä myös valmiina.

Kaikki kodin ja naisten kestotuotteet kannattaa pestä pesukoneessa vähintään 60 asteessa. Myös keittopesuja 90/95 asteessa suositellaan säännöllisin väliajoin. Pesuaineeksi kannattaa valita hajusteeton ja valkaisuaineeton vaihtoehdon. Huuhteluaineita ei kannata käyttää, mutta etikkaa voi lorauttaa halutessaan huuhteluainelokeroon. Pul-kankaisille tuotteille suositellaan narukuivatusta, mutta tuotteet yleensä kestävä myös rumpukuivauksen. Ekologisia ja kestotuotteille sopivia pesuaineita myy Greendeal.

Kestovanulaput

Vanulappuja voi valmistaa esimerkiksi flanellista, pyyhkeistä, trikoosta ja froteesta. Vanulappu on helppo valmistaa ompelemalla kaksinkertainen kangas saumurilla ympyrän muotoon. Vanulaput sopivat esimerkiksi meikinpoistoon tai kasvoveden levittämiseen, eli ne korvaavat kertakäyttöiset vanulaput. Pienet kestovanulaput kannattaa pestä pesupussissa, jotta ne eivät joudu pesukoneen putkistoon.

Kestovanulappuja myyvät muun muassa Ekopuoti Valkee ja Vihree, PikkuPulu, Onnikas, Tirsokas ja Tuttimaakari.
Vanulappuja on myynnissä myös Kodin kestojen verkkokaupassa.

Lue myös blogista:

Kestovanulaput ja muut kodin kankaiset kestotuotteet

Kestotalouspaperi

Kestotalouspaperin sijaan voidaan puhua esimerkiksi räteistä, luutuista, rievuista tai kestoarkeista. Ajatus on kuitenkin se, että talouspaperia käyttämään tottunut voi korvata pehmopaperit kankaisella ja pestävällä versiolla. Kangasliinoja voi käyttää siinä missä talouspaperiakin, sillä erotuksella, että ne on ovat pehmeämpiä, käyttäjäystävällisempiä, kestävät paremmin kostutusta ja ne pestään käytön jälkeen.

Kestotalouspaperia voi valmistaa itse kierrätys- tai uusiomateriaaleista tai ostaa valmiina. Sopivan kokoisia kangasarkkeja voi ommella esimerkiksi vanhoista t-paidoista tai pyyhkeistä. Hyviä materiaaleja kestotalouspaperiksi ovat puuvillatrikoon ja froteen lisäksi ainakin joustofrotee, flanelli, tencel ja bambu.

Kestotalouspaperia voi ostaa myös valmiina. Kodin kestojen verkkokaupasta voi ostaa imuliinoja, jotka käyvät kestotalouspaperikäytön lisäksi myös vaippaimuina tai siivousliinoina. Vastaavia tuotteita myyvät yhteisöjäsenemme Royalkestot, Mamidea, Jyväskylän kangaskauppa, Lauran pikku putiikki, Myllymuksut, Pienten parhaaksi, Pikkupulu, Sadette, OnnikasTirsokas, Minvilla, Aaretti ja Tuttimaakari.

Lue myös blogista:

Kestotalouspaperi

Kankaiset nenäliinat

Kankaiset nenäliinat hellivät nenää pehmeydellään. Nenäliinoja voi valmistaa leikkaamalla sopivan kokoinen pala (noin 25 cm x 25 cm) ja ompelemalla koneella päärmeet kaksinkerroin. Reunat voi huolitella myös saumurilla. Materiaaleiksi sopivat esimerkiksi puuvilla (vanhat kauluspaidat yms.) ja trikoo (hyödynnä vanhat trikoovaatteet nenäliinoina!).

Nenäliinoja myy PikkuPulu.

Kestotiskirätit

Kestotiskirättejä voi ommella esimerkiksi joustofroteesta, tencelistä tai bambusta tai niitä voi virkata bambulangasta. Tiskirättejä voi huoletta pestä pesukoneessa 60 asteessa, ja bambuisten rättien imuteho vain paranee pesujen myötä. Kestotiskirätit ovat hygieninen vaihtoehto. Hanki niitä sen verran monta, että voit heittää käytetyn rätin päivän tai parin välein pyykkikoriin pesua odottamaan.

Rättejä myy muun muassa Minvilla, Pienten parhaaksi, RoyalKestot, Sadette, Onnikas, Tirsokas, Tuttimaakari.
Kodin kestojen verkkokaupassa on myynnissä puuvilla-bambusekoitelangasta virkattu tiskirätti.

kosteuspyyhkeet

Kertakäyttöiset kosteuspyyhkeet voi korvata harsolla ja vesipullolla. Myös pieniä pesulappuja (katso Kodin kestot ry:n verkkokauppa) ovat käteviä kosteuspyyhkeen korvaajia. Pesulaput ja harso toimivat kuivina, mutta tarvittaessa voit kastella niitä vedellä. Pul-pussiin voi myös laittaa valmiiksi kostutettuja kankaita ja ottaa niitä käyttöön tarpeen vaatiessa.

PUL-pussit

PUL-kangasta käytetään muun muassa kestovaipoissa ja kestositeissä. Se on kosteudenpitävä kangas. PUL-kankaiseen pussiin on kätevä sijoittaa päivän aikana tulevat likaantuneet rätit, vaipat, siteet, harsot ynnä muut sellaiset. PUL-pussi on kätevä myös märkien uimavaatteiden kuljettamisessa.

PUL-pusseja myyvät muun muassa Royalkestot, SuperJellona, Myllymuksut ja Tuttimaakari.

Pul-pussin voit tehdä itse esimerkiksi blogistamme löytyvällä ohjeen avulla.

Kestositeet

Kertakäyttöiset pikkuhousunsuojat, siteet ja tamponit voi korvata pestävällä kankaisella suojalla tai kuukupilla. Myös virtsankarkailuun löytyy kestäviä ja pestäviä suojia sekä varmuusalushousuja.

Kestositeitä on olemassa erikokoisia ja imuteholtaan erilaisia. Siteiden pintamateriaaleina käytetään puuvillatrikoota, bambuneulosta, puuvillaneulosta, bambujoustofroteeta, puuvillajoustofroteeta ja coolmaxia. Siteen ulkopinnalla on PUL-kangasta tai laminoitu trikoota, joka pitää kosteuden siteen sisällä. Pikkuhousunsuojia valmistetaan myös pelkästä luonnonkuidusta, jolloin ne ovat erityisen hengittäviä. Siteet kiinnitetään useimmin kam-nepeillä tai metallinepeillä. Tarranauhakiinnitys saattaa olla mukavampi esimerkiksi ratsastaessa ja pyöräillessä.

Siteet pestään 60 asteessa muun pyykin joukossa. Pesuaineessa ei käytetä valkaisuaineita eikä pesussa huuhteluaineita. Tahranpoistoon soppii sappisaippua. Siteille suositellaan narukuivausta.

Kestositeitä myyvät muun muassa Babyidea, Ekopuoti Valkee ja Vihree, Hahtuvahullu, Jutta, Jyväskylän kangaskauppa, Minvilla, Myllymuksut, Pienten parhaaksi, PikkuPulu, Pumpulipuu, RoyalKestot, Sadette, Onnikas, Tuttimaakari.

Liivinsuojat

Kestoliivinsuojia on saatavilla monessa eri koossa ja erilaisilla imutehoilla. Usein liivinsuojissa on kosteussuojana PUL-kangas.

Kestoliivinsuojia myyvät muun muassa Babyidea, Hahtuvahullu, Jutta, Lauran Pikku Putiikki, MaitoTyttö, Minvilla, Myllymuksut, PikkuPulu, RoyalKestot, Ruskovilla, SuperJellona, Tirsokas, Tuttimaakari.

Kuukuppi

Lue lisää kuukupista.

Kuukuppeja myyvät muun muassa Ekopuoti Valkee ja Vihree, Jyväskylän kangaskauppa, Minvilla, Myllymuksut, Pienten parhaaksi, Sadette, Onnikas.