vko 21 | Perjantai 27.5.2022.

Rakenne ja ompeluvinkit


Kestoside rakentuu tavallisesti vähintään kolmesta osasta seuraavasti:
1. Ihoa vasten tuleva ylin siivekepala
2. Imusuorakaide (2-4 kerrosta kangasta vuodon runsaudesta riippuen)
3. Kosteussuojasiiveke
4. Alin siivekepala

Jotta side olisi siro ja kätevä käyttää ja saumat ohuita, kannattaa imuosat ommella suorakaiteen muotoon siteen keskelle, ei siivekkeisiin eikä siteen päihin asti. Ompele imusuorakaide päällimmäisen siivekepalan keskelle nurjalle puolelle. Tämän jälkeen ompele päällimmäinen ja alin siivekekappale kiinni toisiinsa. Jos haluat kosteussulun siteen sisään, sinulla on kolme siivekepalaa, jotka ompelet nyt kerralla yhteen saumurilla tai ompelukoneen siksak-ompeleella. Lopuksi vielä kiinnität nepparit/tarrat siivekkeisiin.

Side ilman siivekkeitä


Pötkön mallinen pieni päiväside ei välttämättä pysy kovin hyvin paikoillaan, joten se ei ole kovin kätevä päiväkäytössä. Isompikokoisena yösiteenä se on ihan toimiva kunhan muistaa olla pudottamatta sitä vessanpyttyyn käydessään yöllä pissillä. Fleece-pinta alimmaisena hieman jarruttelee siteen liikkumista pois paikoiltaan. Pikkuhousujen kannattaa olla napakat eikä kovin liukaspintaiset materiaaliltaan.

Taskumallinen side


Myynnissä on siteitä, joissa imuosat sujautetaan siivekekappaleista muodostettuun taskuun. Etuna on se, että saat siteeseen aina tarpeen mukaan imukerroksia irrallisilla imusuorakaiteilla. Pelkkä sidetasku itsessään voi riittää niukkaan vuotoon pikkuhousunsuojana. Yöksi taskuun voi pistää pari kolme imukappaletta, päivisin vähemmän. Taskun voi tehdä ylimmän siivekekappaleen keskelle siten, että ompelee ylimmän siivekkeen kahdesta puolikkaasta, joiden välinen pitkä suora reuna jätetään ompelematta kiinni. Siteen päähän täyttöaukkoa ei kannattane jättää, koska niin kapeasta aukosta on hankala työntää imuosia sisään. Sidetaskun alimman kerroksen voi ommella kosteussuojakankaasta, jolloin läpivuodoista ei ole huolta.

Kiinnityksen vaihtoehdot


Siivekkeelliset siteet voi kiinnittää joko nepparein tai tarralla tai ommella suorakaiteen muotoisia siteitä joita ei kiinnitetä lainkaan. Neppareiden etu on siinä, että ne eivät ainakaan hankaa. Tarrojen kanssa saa olla tarkkana: pyöristä tarran kulmat ja sijoita se keskelle siivekettä siten, että reunojen ympärille jää kangasta. Tarrat saattavat siltikin hangata. Kokeilemalla tiedät miten ne itselläsi toimivat.

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu