vko 21 | Perjantai 27.5.2022.

Materiaalit - kosteussuojakankaat


Kosteussuoja vai ei?


Kuukautisvuoto ei tule kankaan läpi niin helposti kuin pissa, joten etenkään niukempaan vuotoon ja pikkuhousunsuojiin ei ole tarpeen käyttää kosteussuojakangasta. Näin side hengittääkin paremmin. Runsaaseen vuotoon kosteussuoja kannattaa ommella. Sen voi ommella siteen sisään sillä tavoin, että se sijaitsee imukerrosten jälkeen ennen alinta kangaskerrosta. Näin jää mahdollinen kosteussuojakankaan kahina pois, kun se on sijoitettu kankaiden väliin. Kosteussuoja kannattaa ommella siivekkeisiin asti, jotta ohivuotoa ei pääse runsaan vuodon aikana reunoista tapahtumaan. Jos vuoto ei ole kovin runsasta, voi kosteussuoja olla riittävä vaikkei se ulotukaan siivekkeisiin asti. Kangassiteissä kuukautisvuoto ei lähde leviämään reunoille yhtä helposti kuin kertakäyttösiteissä.

Kosteussuojan alle, eli siteen alimmaksi kerrokseksi kannattaa ommella vielä jokin ohut kangas, esim. trikoo tai flanelli. Näin side ei ikävästi kahise kävellessä ja pysyy paremmin paikoillaan kuin jos alinna olisi liukaspintainen kosteussuojakangas. Moni jättää kuitenkin tämän viimeisen kangaskerroksen pois ja on täysin tyytyväinen siteeseen eikä koe sen kahisevan ollenkaan.

Kosteussuojaksi käyvät Softis, PUL, H-vaippamuovit ja fleece.

H-vaippamuovi


Vaippamuovia kestositeissään käyttäneet ovat tyytyväisiä. Side ei hiosta. Side saattaa pitää pientä kahinaa tai rapinaa, jos vaippamuovi on ommeltu siteen uloimmaksi kerrokseksi.

PUL


Polyuretaanilaminoituja kankaita saa eri vahvuisia, joista ohuin (1mil) laminointi on täysin riittävä kestositeissä. Laminointia tehdään niin polyesteri- kuin puuvillakankaisiinkin. Näistä polyesterikankaan laminoinnista tulee ohuempi, puuvillasta jäykempi. PUL saattaa aiheuttaa pientä kahinaa kävellessä.

Softis


Kangas on ohuempaa ja pehmoisempaa kuin PUL. Erinomainen materiaali kestositeisiin.

Fleece


Fleece pitää kuukautisvuodon poissa alusvaatteilta, kun ompelet fleecen siteen alimmaiseksi kerrokseksi. Fleece tosin päästää läpi, kun siteestä loppuu imukyky, eli ihan runsaimpaan vuotoon sitä ei välttämättä kannata käyttää. Hyvä varmistus se voisi olla esim. tilanteissa kun vuoto on niukkaa, mutta olosi on epävarma ilman kosteussuojaa. Fleece on hyvä materiaali alimmaksi kankaaksi myös silloin, jos et halua ommella siivekkeitä. Sen avulla side pysyy napakoissa pikkuhousuissa paremmin paikoillaan ilman kiinnitystä. Fleecen miinuksena on sen paksuus verrattuna muihin kosteussuojakankaisiin.

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu