vko 21 | Perjantai 27.5.2022.

Materiaalit - imuosa


Mikä materiaali?


Kestositeiden materiaaleiksi voi hyödyntää kaikki vaippaompeluksista jäävät tilkut; flanelli, frotee, trikoo, hamppu ja niin edelleen. Päällimmäiseksi voi laittaa kuivaliinakankaan, mutta välttämätöntä se ei ole. Kiinnitykseen tarvitset neppareita (pienet käsinommeltavat käyvät mainiosti) tai pienen palan tarraa. Kannattaa lukea tsi vaippojen puolelta tarkemmin eri materiaaleista.

Suosittuja ovat etenkin frotee ja flanelli niiden pesunkestävyyden ja hiostamattomuuden vuoksi. Flanellista tykätään yleisesti ihoa vasten tulevana materiaalina, sillä se ei tunnu inhottavan märältä ja on imukykyinen materiaali. Bambu on hyvin pehmoinen kangas joka soveltuu erinomaisesti alusvaatteisiin ja niinpä myös siteen ihoa vasten tulevaksi pinnaksi. Hampusta pidetään sen imukykynsä vuoksi ja sitä käytetäänkin siteen sisällä olevien imukerrosten materiaalina.

Tarvitaanko kuivaliinaa?


Kestositeissä kuivaliina ei ole tarpeen kuten vauvojen vaipoissa pitämään vaippa kuivan tuntuisena. Keinokuituiset kuivaliinakankaat eivät monien käyttäjien kokemusten mukaan tunnu kestositeissä niin hyvältä kuin esim. flanelli, joka tuntuu siteessä märkänäkin kuivalta ja miellyttävältä. Myös bambu ja trikoo ovat miellyttäviä ihoa vasten, tosin niistä tuntee kosteuden paremmin kuin flanellista. Fleeceä käytetään yleisesti vaipoissa kuivaliinana, mutta siteessä se tuo ehkä turhaankin paksuutta lisää. Pehmoinen materiaali se kyllä on ja siten hyvin miellyttävä ihoa vasten. Osa käyttäjistä kokee fleecen kuitenkin hiostavana.

Kangastilkkujen käyttö


Kestositeisiin sopivat erinomaisesti vaippojen ompelusta yli jääneet sopivan kokoiset kangastilkut, jotka muuten kenties menisivät roskiin. Huomioi kuitenkin, että jos paloja ei pysty leikkaamaan ja ompelemaan lankasuoraan, alkaa valmis side mitä todennäköisemmin pesun jälkeen kiertämään. Toisia se haittaa, toisille sillä ei ole merkitystä kunhan toimii ja pitää vuodon sisällään.

Kuinka monta imukerrosta?


Niukkaan vuotoon riittää ihan vain muutama kerros kangasta. Kosteussulkukaan ei ole välttämätön, sillä kuukautisvuoto ei tihku kankaan läpi kovin nopeasti ja helposti. Runsaampaan vuotoon kannattaa ommella pari imukerrosta suorakaiteen muotoon siteen keskelle sekä pari kerrosta siivekkeineen, eli yhteensä noin 4 kerrosta. Yösiteisiin kannattaa ommella pari imukerrosta lisää ja tehdä siteistä kokonaisuudessaan pidempiä kuin päiväsiteistä, jotta pysyvät hyvin paikoillaan koko yön.

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu