vko 48 | Torstai 1.12.2022.

Kestovaipan rakenne


Kestovaippa koostuu ihoa vasten olevasta pintakuivasta kerroksesta, imuosasta (sisävaipasta) ja kuoresta (kosteussulku). Pintakuivan kerroksen tehtävä on siirtää kosteus pois lapsen iholta. Pintakuiva kerros voi olla kiinteä kosteutta siirtävä kangas, pestävä kankainen tai kertakäyttöinen kuitupaperiliina. Liina ei ole välttämätön, mutta se voi tehdä lapsen olon miellyttävämmäksi ja helpottaa kakkavaipan puhdistamista.

Imuosassa on eniten vaihtoehtoja: imevän osan materiaalina voi olla esimerkiksi harso, flanelli, frotee tai hamppukangas. Imuosa voi olla vaipaksi taiteltava kangas tai muotoonommeltu, tarroilla kiinnitettävä vaippa tai jotain näiden väliltä. Kestovaippoja on myös housuvaipan mallisina etenkin kuivaksiopetteluvaiheeseen.

Tarrakiinnitteinen sisävaippa Näpsykiinnitteinen sisävaippa Lisäimuja: Taittovaippa ja pötkövaippoja
Kuvat vasemmalta oikealle: tarrakiinnitteinen sisävaippa, näpsykiinnitteinen sisävaippa, Lisäimuja: taittovaippa ja pötkävaippoja.

Kuoren tehtävänä on estää kosteuden leviäminen lapsen vaatteisiin. Kuori voi olla mikrokuitua tai jotain muuta kosteudenpitävää ja hengittävää materiaalia tai pehmeää muovia. Yksi vaihtoehto on villa, joka imee kosteutta itseensä tuntumatta märältä ja on luonnostaan antibakteerinen.

Tarrakiinnitteinen vaippakuori Villavaippahousut
Kuvat vasemmalta oikealle: tarrakiinnitteinen vaippakuori, villavaippahousut.

Vaipassa voi olla pintakuiva kangas, imu- ja kuoriosa erillisinä kappaleina, joita voidaan yhdistellä eri tavoin. Erillisistä osista koostuvat vaipat kuivuvat nopeammin kuin all-in-one vaipat, jotka nimensä mukaisesti sisältävät kaikki osat yhdessä paketissa. Jälkimmäiset muistuttavat käytön yksinkertaisuudessa eniten kertakäyttövaippoja. Markkinoilla on myös näiden välimuotoja eli kosteudenpitäviä taskuvaippoja, joissa vaipan sisäosa on pintakuivaa materiaalia ja ulko-osa kosteudenpitävää, mutta hengittävää PUL-kangasta (Polyuretaanilaminoitua). Vaipan selkäosaan on jätetty kankaiden väliin täyttöaukko, josta voi sujauttaa pötkö- tai taittovaippoja sisään imemään pissaa itseensä.

Tarrakiinnitteinen taskuvaippa Nepparikiinnitteinen taskuvaippa Kuivaksiopetteluhousut
Kuvat vasemmalta oikealle: tarrakiinnitteinen taskuvaippa, nepparikiinnitteinen taskuvaippa (myös all-in-one -vaipat näyttävät tältä), kuivaksiopetteluhousu.

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu