vko 48 | Torstai 1.12.2022.

Miksi kestovaippa?


Ekologisuus


Monille vanhemmille yksi tärkeä syy kestovaippailuun on huoli ympäristöstä ja halu tehdä jotain konkreettista jätevuorten kasvun hillitsemiseksi. Kertakäyttövaipat ovat kotitalouksien suurin yksittäinen jäte. Jo osa-aikakestoilu eli kestovaippojen käyttö kertakäyttöisten rinnalla vähentää jätemäärää selvästi. Kertakäyttövaippojen maatuminen kestää satoja vuosia ja tuottaa metaania, joka edesauttaa kasvihuoneilmiötä. Luonnonvaroja kuluttavat myös vaippojen valmistus, varastointi, kuljetus kuluttajille ja edelleen kaatopaikalle.

Joskus kuulee väitettävän, että kestovaippojen peseminen rasittaa luontoa yhtä paljon kuin kertakäyttöisten vaippojen käyttö. Tämän logiikan mukaan kertakäyttövaatteet olisivat järkevä valinta "niiden hankalien pestävien" sijaan. Omia pyykinpesutottumuksiaan kannattaa toki tarkkailla: kiinnittämällä huomiota pesuaineen ja -lämpötilan valintaan, koneen täyttöasteeseen ja kuivaustapaan (naru- vs. rumpukuivaus) voi vaikuttaa merkittävästi pyykinpesun kustannuksiin ja ekologisuuteen.

Kestovaippojen ympäristöystävällisyys lisääntyy, jos kierrätät vaippoja useammalla lapsella. Käytetyillä kestovaipoilla on myös hyvä jälleenmyyntiarvo! Käsistään kätevä voi itse ommella vaippoja ja neuloa villahousuja. Vaippojen valmistuksessa voi kierrättää esimerkiksi vanhoja pyyheliinoja sekä flanelli- ja villapaitoja.

Taloudellisuus


Kestoilua voi kokeilla lähes ilmaiseksi. Äitiyspakkauksessa on harsoja, flanellivaippoja ja vaippakuori. Harsovaipat ovat edullisin kestovaippavaihtoehto. Kun harsovaipan lisäimuna käytetään flanellia ja päällä muovikuorta, ovat kahden vuoden vaippailukulut alhaisimmillaan 120 €. Yksinkertaiset, rakenteeltaan kertakäyttövaippojen tyyliset kestovaipat eli niin sanotut all-in-one-vaipat vastaavalle ajalle maksavat edullisimmillaan noin 785 €. Näiden ääripäiden välissä on monta erihintaista vaihtoehtoa.

Lisäkuluja tulee vaippojen pesusta ja mahdollisista pintakuivista hoitoliinoista. Esimerkiksi riisipaperin ja muutaman kangasliinan käyttäminen kuivaliinoina maksaa kahdessa vuodessa yhteensä noin 60 €. Koneellisen pyykkiä pesee 60 asteessa edullisimmillaan 0,25 eurolla. Hintaan vaikuttavat pesuaine ja koneen kuluttama vesimäärä. Jos vaippapyykkiä pestään joka toinen päivä, kahdessa vuodessa pesuihin kuluu 91 €.

Entäpä jos verrataan näitä kustannuksia kertakäyttövaippoihin? Jos vaippaa vaihdetaan kuusi kertaa vuorokaudessa, niin halpojakin kertakäyttövaippoja käyttäen rahaa kuluu kahdessa vuodessa noin 770 €. Kertakäyttövaippailun kustannukset eivät yleensä jää tähän vaan niitä lisäävät muun muassa ylimääräiset kauppareissut vaippojen loputtua yllättäen, satunnaiset kalliimmat vaippapaketit, vaipparoskiksen hankinta, roskapussit ja omakotiasujan jätemaksut. Näistä kertyy kuluja kahdessa vuodessa helposti satakin euroa. Yhteensä siis kahdessa vuodessa menee rahaa roskiin vähintään 870 €.

Terveys


Kestovaipat ovat varteenotettava vaihtoehto kaikille lapsille. Vastoin yleistä luuloa kankainen vaippa voi olla monelle herkkäihoiselle ja allergikolle parempi vaihtoehto kuin kertakäyttöinen. Kestovaippa ei sisällä haitallisia kemikaaleja ja varsinkin muoviton kuori on hengittävä. Kestovaipat sopivat hyvin myös astmaatikoille, koska niistä ei haihdu haittaavia tuoksuja ja kemikaaleja.

Kestovaippojen lämpötila on luonnollinen. Näin poikavauvojen kivesten lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi, mikä voi olla ongelmana kertakäyttövaipoissa. Kivesten kohonnut lämpötila on mahdollisesti yksi siemennesteen heikentyneen laadun riskitekijöistä.

Kestovaippoja käyttävän lapsen voi olla helpompi tunnistaa hätänsä ja oppia ilmaisemaan se. Jos hänen viesteihinsä vastataan johdonmukaisesti tarjoamalla mahdollisuus tehdä hätänsä muualle kuin vaippaan, lapsi oppii hallitsemaan rakkoaan ja suoltaan jossain määrin jo varsin varhain, mikä voi nopeuttaa kuivaksi oppimista. Kestovaippailu ja vessaviestinnän opettelu voivat rohkaista joko osittaiseen tai täydelliseen vaipattomuuteen jo pienen vauvan kanssa.

Lisätietoa aiheesta


Kestovaippainfo ladattava esite-/opasmateriaali Kestovaippayhdistys Jätelaitosyhdistys - Opas uuteen vaippakulttuuriin (PDF) SLL - Kertakäyttöiset vai kestovaipat?

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu