vko 48 | Torstai 1.12.2022.

Kestovaippojen käyttö ja huolto


Kestovaippa käytössä


Kestovaippojen vaihtoväli voi olla suunnilleen sama kuin kertakäyttövaipoilla. Monet kuitenkin valitsevat ohuemman vaipan ja lyhyemmän vaihtovälin, jolloin pieni vauva saa terveellisiä ilmakylpyjä ja isompi lapsi tilaisuuden tutustua vaikkapa pottaan. Vaippaa ei välttämättä tarvitse vaihtaa yöllä.

Likaisten vaippojen säilytys


Kestovaippoja ei tarvitse pestä joka päivä. Kakkavaipat voi huuhdella vessanpönttöön käsisuihkulla ja huuhdella vielä suurimmat näkyvät liat lavuaarissa. Kuivaliinat helpottavat kakkavaippojen puhdistusta etenkin maitokakkavaiheessa. Kiinteisiin ruokiin siirryttäessä myös kakka kiinteytyy, jolloin kakan voi kipata vaipasta vessanpönttöön ja huuhtelun tarve poistuu. Pissavaippoja ei tarvitse välttämättä huuhdella ollenkaan, mutta silloin kannattaa käyttää pesukoneessa kylmää esihuuhtelua tai esipesua ilman pesuainetta ennen varsinaista pesua. Nykyaikaiset pesukoneet saattavat jopa säästää vettä verrattuna käsin lavuaarin alla huuhteluun.

Likaisia vaippoja voi kuivasäilyttää ilmavasti pyykkikorissa, kangaskassissa, muovipussissa tai kannellisessa ämpärissä. Kasseista vaipat on helppo ravistella pesukoneeseen. Vaippoja voi myös liottaa ämpärissä. Veden tulee peittää vaipat kokonaan ja vesi pitää vaihtaa päivittäin. Veteen voi halutessaan lisätä hieman etikkaa poistamaan hajuhaittoja. Kannellista ämpäriä käytettäessä hajuhaittoja ei kuitenkaan esiinny. Pesua odottavat vaipat eivät oikein säilytettynä juurikaan aiheuta hajuhaittoja. Niitä voi entisestään vähentää laittamalla likavaippasankoon muutaman tipan eteeristä öljyä, esimerkiksi antibakteerista teepuuöljyä.

Tuuletus


Hieman kostuneita vaippakuoria ei tarvitse pestä joka kerta. Villaisissa vaipoissa riittää usein kuivatus ja tuuletus. Villaisia vaippahousuja kannattaa tuulettaa ahkerasti, sillä villa kärsii jatkuvasta pesusta. Muut kuoret voidaan huuhdella kevyesti kostuneesta kohdasta, kuivata ja tuulettaa. Mikäli kuori on kakassa, se kannattaa pestä.

Pesu

Vaippojen kanssa voi pestä muuta pyykkiä. Pesussa kannattaa noudattaa valmistajan pesuohjeita. 60°C on riittävä pesulämpötila hygienian ylläpitämiseksi. 90°C pesua ei tarvita, ellei lapsella ole infektiota vaippa-alueella. Uudemmissa pesukoneissa on valittavana myös 70°C pesuohjelma, joka korvaa 90°C pesun. Vaippahousuissa pesulämpötila voi olla alempi. Kaikki vaippamateriaalit eivät välttämättä kestä yli 40°C pesua. Villaiset vaippahousut tulee pestä mielellään käsin, tai hellävaraisella villanpesuohjelmalla 30°C. Sisävaipan värjäytymät saa yleensä poistettua sappisaippuan ja lämpimän veden yhdistelmällä.

Pesuaineen tulisi sisältää alle 5 % saippuaa. Esimerkiksi fleece tukkeutuu saippuasta. Valkaisuaine saattaa pilata vaipan kosteussulun. Zeoliitti kerääntyy pesukoneeseen ja vaippoihin heikentäen imutehoa. Pesukoneen käyttöikä saattaa vähentyä huomattavasti käytettäessä zeoliittia sisältäviä pesuaineita. Allergioiden välttämiseksi kannattaa käyttää hajusteettomia pesuaineita ja tavallista pienempiä pesuainemääriä.

Huuhteluainetta ei tule käyttää ollenkaan, sillä se heikentää vaipan imutehoa. Vaippojen pehmentämiseksi voi käyttää pientä määrää etikkaa huuhteluaineen sijaan. Vaipan imuteho on parhaimmillaan vasta 5-10 pesukerran jälkeen. Vaipat kannattaakin pestä 1-2 kertaa ennen käyttöönottamista.

Kuivatus


Vaipat kannattaa kuivata mahdollisuuksien mukaan narulla joko ulkona tai parvekkeella. Kuivatusaika riippuu pitkälti pesukoneen lingon tehosta, vaippatyypistä ja kuivtausolosuhteista. Sopiva linkoamisnopeus on yleensä 800 kierrosta minuutissa. Suuremmalla teholla vaipat ovat kuivempia pesukoneesta otettaessa, mutta ne myös kuluvat nopeammin. Sama pätee myös vaatteisiin. Kuivausrummun avulla vaipat saa nopeasti kuivaksi, mutta se kuluttaa materiaaleja ja lisää huomattavasti pesukustannuksia. Kuivausrummun avulla jotkin vaippamateriaalit tulevat pehmeämmiksi. Tarkista aina vaipan pesuohjeista onko kuivausrummun käyttö sallittua, sillä kuumuus saattaa pilata vaipoista kosteussulun.

Kestovaipat kodin ulkopuolella


Kestovaippojen käyttö ei ole ongelma pidemmilläkään kauppareissuilla tai neuvolakäynneillä. Voit huuhtoa vaipat käytön jälkeen ja kuljettaa ne kotiin esimerkiksi muovipussissa. Huuhtelumahdollisuuksien puuttuessa vaipat voi huuhdella myös kotona. Vaippoja ei kuitenkaan tulisi säilyttää kosteana ja likaisena yli kolmea vuorokautta homehtumisriskin vuoksi. Usean päivän matkoilla pesumahdollisuuksien puuttuessa kertakäyttövaipat ovat usein parempi vaihtoehto. Kertakäyttövaippojen käytöstä ei kannata kuitenkaan potea huonoa omaatuntoa lyhemmilläkään reissuilla. Kestovaipat säästävät rahaa ja vähentävät jätteiden määrää huomattavasti pelkästään kotona käytettynä.

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu