Reissun lähestyessä ajatuskin kertseistä inhotti, joten kylmän rauhallisesti pakkasin n. 3 päivän varaston kestoja mukaan miehen protesteista huolimatta. Hotelleissa oli guest laundry ja laundromateja nyt on melkein joka kadunkulmassa, jos hotellilla ei onnistu. Ja kun pyykkäystä oli kuitenkin tiedossa, niin emme ottaneet muita vaatteita niin paljoa mukaan, ja tilaa säästyi ostoksille.
Vaippa-arsenaali
Kotona olevasta vaippa-arsenaalista valitsin vaippoja, jotka kestäisivät rumpukuivauksen, koska tiesin, ettei narukuivatukseen ole aikaa eikä mahdolisuutta. Osassa vaipoista oli rumpukuivatus sallittu ihan pesuohjeessa, joissain (esim. sisävaipoissa) käytin maalaisjärkeä, vaikka rummutus olikin niiden kohdalla virallisesti kielletty.
Esimerkkejä mukana olleista vaipoista
- Tots Bots taskuvaippa, Easyfit v1 ja v2 lisäimuineen
- Fuzzi
- Bumgenius 3.0 ja yhdenkoon AIO
- Thirsties AIO
- Itti Bitti SIO ja AIO
- Cushie Tushies AIO
- perus kotimainen BRPUL + coolmax tasku (kuivuu nopsaan vaikka pyyhetelineellä ilman kuivuria)
- Blueberry yhdenkoon tasku
- Nalle sisätäyttövaippa (yövaipaksi)
- Mamzi Bamzin unitiima (yövaipaksi)
- Cuddlen Quick dry (yövaipaksi)
- sekalainen läjä irto-imuja (ei ylläoleviin vaippoihin "kiinteästi" kuuluvia), materiaalina hamppu, tencel, frotee ja pari bambuistakin ja harsoakin oli
- Tuhinatuvan merinokuori, HH shorties ja pari hahtuvaimua
- PUL-kuoret
- Flip kuori ja kuivaliinaimu
- Muutama kesto-wipes (jäivät käyttämättä)
Logistiikka ja säilytys
Lentokoneessa vaippoja oli päivän tarpeeksi hoitolaukussa, ja käsimatkatavaramatkalaukussa oli vielä muutama lisää. Likavaipat olivat PUL-pussissa hoitolaukussa, ja käsimatkatavaralaukussa oli toinen isompi PUL-pussi, jonne sitten keran-pari tyhjentelin hoitolaukun pussia. Loput vaipat olivat ruumassa turvakaukalon kanssa. Yleensä turvakaukalon tai muun autoistuimen saa viedä normaalin laukkukiintiön lisäksi, ja samaan laukkuun kaukalon/istuimen kanssa saa kätevästi vaipat mukaan. Kosteuspyyhkeitä oli mukana minigrip-pussissa.
Loman aikana samat PUL-pussit olivat säilytyspaikkana. Pienempi kulki hoitolaukussa mukana, ja sitten isompaan pussiin dumppasin päivän satsin hotellihuoneessa. Yritin minimoida vaippojen käsittelyn hotellihuoneessa, joten erottelin imut ja tein muut pesuvalmistelut vasta koneeseen laitettaessa. Pesin vaippoja 3-4 päivän välein, pesuvälin ollessa aika maksimaalinen arsenaalin kokoon nähden. Hajuhaittoja tuli pussin suuta raottaessa, mutta se kuuluu asiaan.
Pesuaine
Pesuaineen metsästys oli oma urakkansa. Isoimmat kaupat (Target, Walmart sun muut) myivät vain jättipöniköitä vaipoille sopimattomia aineita. Ostamani aine (Green works free & clear) oli tavallisesta ruokakaupasta (Shoprite/NJ ja Publix/FL). Täydellistä vaipoille soveltuvaa ainetta en löytänyt, mutta käyttämässäni aineessa oli ainoana miinuksena entsyymit ja se oli pieni paha. Oli todella hankalaa löytää ainetta, jossa ei ollut kirkasteita (brighteners) tai huuhteluainetta (softener) mukana, hajusteettomia ja väriaineettomia löytyi kyllä runsaasti. Se täydellinen aine (Rockin' Green) ei ollut paikallisten kauppojen valikoimissa.
Peseminen
Vaippojen huuhtelu oli hankalaa ilman käsisuihkuja ja usein ilman kunnon vedenpainetta raanasta. Kylpyammeessa sai usein paremman vedenpaineen, kuin vessan raanasta. Joskus pyyhin vaippaa kosteuspyyhkeellä. Selvisin kuitenkin.
Jenkkien pesukoneet ovat todella nopeita, koska ne ottavat kuumaa vettä suoraan. Koko ohjelma kestää jotain 30min. Hotellin/laundromatin pesukoneissa valitsin HOT wash COLD rinse ohjelman, ja usein myös sen perään toinen samanlainen (tai cool/warm wash) huuhteluksi. Jos olisi ollut liikaa rahaa, niin olisin vielä hifistellyt ja ottanut kylmän esipesun erikseen (= cold wash cold rinse-ohjelma). Kaverin luona loisiessa kun ei tarvinnut quartereilla leikkiä, tein kaikenmaailman esipesuja sun muita. Vanhanmalliset sammiokoneet eivät ole vesipihejä, ja oli ilo kurkistaa huuhteluohjelman aikana koneeseen sisälle, kun vaipat uivat kirkkaassa vedessä

Erään hotellin pesukoneet olivat umpisurkeita (ja törkykalliita...), ja sen keikan jälkeen alkoivat vaipat haiseman ensimmäistä kertaa. Epäilen, että se pesuvesi ei ollut tarpeeksi kuumaa, tai ei ollut kuumaa ollenkaan. Sen jälkeen otin tavaksi kokeilla kädellä veden lämpötilaa - seuraavassa hotellissa ei kuumaa vettä tullut asiakaskoneisiin lainkaan, ja sain sitten ilmaiseksi pestä siivoojatätien tiloissa. En tiedä, kuinka kuumaa tuon HOT-veden pitäisi olla. Nyt kotona kaikki reissussa olleet vaipat menevät 90c pesuun ja toivon, että hajut lähtevät.
Loman loppupuolella Costa Ricassa ei ollutkaan sitten pesumahdollisuuksia (paitsi hotellin törkykallis pesulapalvelu, kolmisen dollaria per vaippa...), joten pesin siihen asti kertyneen likavaippa-arsenaalin käsin ammeessa, ja ostin kertsejä lopuille päiville.
Yövaippojen kanssa olleet villaiset housut/kuoret olivat käytössä vuoro-öin, ja noinkin pitkänä aikana ei mitään ongelmia ollut. Villaa en pessyt tai muutenkaan hoidellut matkan aikana, nyt kotona menevät pesuun.
Kuivaaminen
Ensimmäinen rumpukuivaus jännitti. Laitoin koko vaippakoneellisen LOW-ohjelmalle, ja rahamäärällä sai jotain 45min kuivausaikaa. Tuloksena se, että vain harsot ja polymokka-taskut ja kuoret olivat kuivia. Piti sitten ripustella lähes koko vaippa-arsenali hotellihuoneessa naulakkoon henkareille kuivumaan. Kuivuminen kesti pari päivää (!!), johtunee ilmankosteudesta, ilmastoinnista tai jostain. Seuraavalla kerralla kaitoin PUL-vaipat LOW-ohjelmalle, ja kaikki imut ja sisävaipat mediumille. Kuivaa tuli, ja ah mikä ihana pehmeys! Hamppu on aina ennen ollut kovaa peltiä. Loman loppupuolella laiskistuin ja laitoin kaikki vaipat medium-ohjelmalle, kävin sitten vaan poimimassa sieltä PUL-taskuja sun muita ohjelman aikana pois. Eivät menneet miksikään, ei edes Br-PUL eikä bambu. Ja kuivaa tuli kerralla.
Käsipesun jälkeen ei neljäkään päivää riittänyt kaikkien imujen kuivumiseen, joten käsipesua ei kannata harkita pääasialliseksi pesumenetelmäksi.
---
Summa summarum: Kestoilu pitkälläkin reissulla onnistuu, kunhan pesumahdollisuudet ovat kunnossa
