vko 32 | Keskiviikko 10.8.2022.

Kiinan ihmeet ja pesu

Pesemiseen, likavaippojen säilyttämiseen, pesuaineisiin, kuivauksen yms. vaippahuoltoon liittyvä keskustelu.

Kiinan ihmeet ja pesu

ViestiKirjoittaja Ruusanen » Ti Touko 13, 2014 12:01

Hei!
Nykyaikaisten kestojen käytössä vasta-alkaja täällä. Tarvisin vähän apuja :) Foorumilla on niin paljon materiaalia, etten sitä pienen elohopean suoman ajan puitteissa pysty kunnolla kahlaamaan, joten aloitan uuden ketjun. Ajattelin antaa laajemman selvityksen meidän "tilanteesta" jos vaikka konkareilla olisi viisaita neuvoja urpolle!

Eli (harkitsen) osakestoilua, mikäli se osoittautuu oikeasti käteväksi ja vauvaystävälliseksi vaihtoehdoksi, kylässä ja yöllä ajattelin käyttää kertsejä. Joutsenmerkityt kertakäyttövaipat menevät täällä kaukolämmön lähteeksi eikä mitään iho-ongelmia ole ollut, myös kukkaro on hyvin kestänyt, joten kestoilun pitäisi oikeasti olla jollain tapaa parempi vaihtoehto, jotta jäisi tavaksi.. ajattelin kuitenkin antaa mahdollisuuden. En halua mitään paksuja paketteja enkä minkäänlaista villaa (kammoan kaikkea "kutittamatonta"kin villaa koska itselläni kaikki villa kyllä kutittaa ja tuntuu inhottavalta, myös hienoimmat silkki-merinovillasekoitteet..). Lisäksi meillä on (telinekuivatusta ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona, laskettu on) kuivausrumpu, enkä edes omista pyykkitelinettä, eli rummussa kuivataan mitä kuivataan ja tähän asti kaikki vaatteet sen ovat hyvin kestäneet haalistumatta, hapertumatta tms.

Tilasin noita kiinan ihmeitä, Babylandeja jonkun suosituksesta eBaysta ja niissä tuli mikrokuituimut mukana, lisäksi ostin bambulisäimut suomesta. Paketti on kyllä jo aika paksu mielestäni.. mutta vauva pääsee vielä liikkumaan. Kuivaliinapintanahan noissa on jonkinlainen fleece (muovia) joka ajatuksena tuntuu jotenkin.. no, ei yhtään "luomulta". Itse asiassa koko setti on kemianteollisuuden supertuote, jopa bambu on käytännössä viskoosia.. :shock: Noh, itsepä valitsin tällaiset.. Pieniä falskauksia sattuu melkein joka vaipasta vaikkei beibi mikään rimppakinttu olekaan joten (ja on tiukalla, pari sormea mahtuu vyötäröllä ja reidet niin napakat kuin noilla onnistun saamaan, ainakin resorit jättää painaumaa vaikka veri sentään pääsee kiertämään jaloissa) pyykkiä riittää. Myös iho vaikuttaa huonommalta kuin pelkillä kertseillä. Mietin pitäisikö olla jotakin kuivaliinaa mutta mahtaako olla kuin kertsejä tai paperia (iholle :P.. ja ei varmaan siis kertsivaippaa ihoystävällisempää )tai villaa? Miten esim silkki kuivaliinafleecen päällä toimisi?

No viimein niihin pesukysymyksiin.. Eli minirisk color nestemäinen (on saippuaa alle 5, zeoliititon jne), 60 astetta, pikkusen etikkaa, vaipat muun pyykin seassa (imut eroteltuna), rumpukuivaus. Tuleeko kertakäyttövaippoja kiinalaisista tällä pelillä?

Olen nyt pari kertaa pessyt noin ja muuten en huomannut eroa, mutta ihan kuin olisi vähän kostealta tuntunut yksi pul ulkopinnalta 1,5h päiväunien jälkeen, tosin lahjekin oli falskannut. Niin ja säilytän ilmavasti, en huuhtele pissavaippaa (muuten ei liene ainakaan mitään ekohyötyä hommasta) mutta maitokakat kyllä. Kerta viikkoon valtavat kakat on kyllä tähän mennessä tursunneet aina kaikkiin vaatteisiin ym.. että pientä hienosäätöä vielä tarvitaan..

Toinen pesukysymys kakkapyykistä kiinareilla: pikkuturaukset olen vaan vähän huuhtaissut kylmällä vedellä (hajuhaittaa kyllä tulee kylppäriin vähän) mutta ne superkakat, voiko nyt tätä taskuvaipan kuivaliinafleeceä pestä sappisaippualla vai meneekö se tukkoon? En oikein löytänyt mistään selvää vastausta tuohon.. ja koska käytän sappisaippuaa vaatteiden tahroihin niin pilaako se samassa koneessa pestävät pintafleecet? Mielestäni ekologisuus tulee juuri siitä, että joka toinen päivä pestävän vauvan pyykin sekaan mahtuu nuo kestot ilman että koneen pyöritystä tarvitsee lisätä, joten en haluaisi pestä erikseen vaippoja (ja niitä pitäisi ostaa lisääkin, kone on aika iso ja vetää paljon). Ja meneekö pul (oikeasti) pilalle rummussa? Miten kiinarit pitäisi siis pestä, jotta kumpikin pinta säilyisi taskussa toimivana?
Ruusanen
Vastasyntynyt
Vastasyntynyt
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Touko 13, 2014 10:14

Re: Kiinan ihmeet ja pesu

ViestiKirjoittaja marjaana » Ti Touko 13, 2014 16:07

Kuivaliinasta: Silkkiliinan voi laittaa taskuvaipan sisäpinnan päälle. Silkki parantaa ihoa, mutta se ei pidä pintaa kuivana. Silkkiliinat pestään käsin, niitä ei saa pistää pyykkikoneeseen eikä kuivausrumpuun. Jos vauvan iho on mennyt fleecepintaisilla vaipoilla punertavaksi ja näyttää, ettei iho esim. kestä fleeceä, voi siihen pinnalle laittaa coolmaxista tehdyn kuivaliinan. Nämä ovat pestäviä.
Lisäksi sitten on olemassa kertakäyttöisiä kuivaliinoja, riisipaperia ja popolinilla on sellainen kuin popli. Poplit kestää pari pesua ja sitten ne laitetaan roskiin. Itse tykkkään käyttää tuollaisia coolmaxista tehtyjä, kun ne voi pestä. Tälläinen kuivaliina, pestävä tai paperinen kannattaa laittaa fleecepintaisen vaipan päälle, jos laittaa vauvan peppuun rasvaa. Rasvat helposti tukkivat fleecepintaiset vaipat.

Itse en kuivaisi Babylandeja ja muita Kiinassa valmistettuja vaippoja kuivausrummussa, kun näissä pul ei ole kauheaan kestävä. Mikrokuituimut ja taskuvaipat kuivuu tosi nopeasti narulla. Jos sinulla ei ole pyykkkitelinettä niin suosittelen hankkimaan pari semmoista pientä roikkuvaa telinettä joissa on paljon nipsuja ( näissä esim. kuivataan normaalisti sukkia tms. pikkupyykkiä ) Näihin kun illalla laittaa taskuvaipat ja imut kuivumaan, ovat ne aamulla kuivia. Kesäaikaan vaipat kuivuu ulkona vajaassa tunnissa.
Pestä voi vaikka normipyykin mukana, kun osakestoilee. En usko, että vaippojen fleece ottaa nokkiinsa vaatepyykissä olevasta sappisaippuasta. Mutta siihen fleecepintaan ei kannata laittaa sappisaippuaa ettei mene tukkoon. Sappisaippua sisältää saippuaa aika paljon. Jos näyttää että fleecepinta menee tukkoon, niin sen saa avattua kun pesee fleecepinnan käsin fairyllä. Itse en ole vielä 15 vuoteen saannut yhdestäkään taskuvaipasta sisäpintaa tukkkoon ( fleecepintaista siis )
9 lapsen äiti.
Avatar
marjaana
Infotiimi
 
Viestit: 2051
Liittynyt: Su Tammi 02, 2005 12:00

Re: Kiinan ihmeet ja pesu

ViestiKirjoittaja Ruusanen » La Touko 17, 2014 12:30

Kiitos selkeästä ja kattavasta vastauksesta! Mä teen noin. Miten toi coolmax, se ei mene tukkoon? Voiko siihen käyttää sappisaippuaa, rummuttaa?
Ruusanen
Vastasyntynyt
Vastasyntynyt
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Touko 13, 2014 10:14

Re: Kiinan ihmeet ja pesu

ViestiKirjoittaja Ruusanen » La Touko 17, 2014 12:53

Löysinkin jo vastauksen, että se on polyesteriä jota saa rummuttaa. Saippuan käytöstä coolmaxille en vielä löytänyt tietoa.
Ruusanen
Vastasyntynyt
Vastasyntynyt
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Touko 13, 2014 10:14


Paluu Peseminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron

Kodin kestot ry


Tämä Kestovaippainfo
-sivusto on Kodin kestot ry -yhdistyksen omistama.

HUOM: Sivustoa ei enää ylläpidetä, ja osa tiedosta voi olla vanhentunutta.

Siirry yhdistyksen sivulle:
www.kodinkestot.fi

Kirjaudu