vko 16 | Torstai 19.4.2018.

Sisävaippa | muotoonommeltu tarrallinen (kuvalliset ompeluohjeet vaihe vaiheelta)


Vaipassa on kiinteitä imukerroksia sekä liparepussukka, johon voi sujauttaa lisäimun esim. yötä varten.

Ompeluiloa! :)

Kaavojen piirtäminen


Sisävaipan kaava


Sisävaippakaava n. 4-10 kiloiselle. Yhden ruudun koko on 2x2cm. Kaavaan on merkattu punaisella kuminauhan paikka ja tarranauhojen paikat. P=pehmeä tarranauha, K=tarranauhan kokkupuoli.


Imu sisävaippaan


Imun kaava. Leveämpi pääty = takapääty. Ole tarkkana, ettei tiimalasikohdasta tule liian leveä! Parempi vähän liian kapea, kuin liian leveä imu (hankaloittaa sivusaumojen/kuminauhan ompelua).


Lipare sisävaippaan


Lipareen kaava. Huomaa punainen merkkiviiva kahden sentin etäisyydellä päädystä. Kaavasta tulee kaksi kappaletta, joista toinen on lyhyempi kuin toinen. (Taitettu siis merkkiviivan kohdalta)


Piirto-ohje 1


Helppo tapa piirtää kaava, on tehdä siitä ruutupaperille pienoismalli. Käytä viivoitinta ja muutamaa apupistettä. Kun malli on valmis, vie se kopiofirmaan/hyödynnä työpaikan konetta ja suurenna siten, että yksi ruutu on 2x2cm


Piirto-ohje 2


Toinen helpohko tapa on piirtää kaava osissa: piirrä esim. ylhäältä alas suunnassa kaava 6cm pituisissa pätkissä. Kaavan leveys on helppo laskea ruutujen avulla jokaisessa kohdassa erikseen. Lopuksi teippaa kaava yhteen.


Piirto-ohje 3


Valmis pienoismalli.
Kankaiden leikkuu


Asettele vaippakaava sisäkankaan taitteelle. Leikkaa ilman saumavaroja.


Valmis kappale. Käytin itse flanellia vaipan sisäpintaan.


Leikkaa nyt samasta sisäkankaasta lipare x1 taitteelta ilman saumavaroja.


Taita liparekaava merkkiviivasta ja asettele taitettu kaava sisäkankaan taitteelle. Leikkaa ilman saumavaroja x1.


Nyt sinulla on kaksi liparekappaletta, pitkä ja lyhyt.


Asettele nyt vaippakaava päällikankaan taitteelle. Leikkaa muuten ilman saumavaroja, mutta jätä etupäätyyn (siihen päähän, johon leveä tarranauha tulee) 1,5cm saumavara.


Viimeiseksi leikkaa imuja valitsemastasi kankaasta (frotee, flanelli, harso, hamppufleece jne.) haluamasi määrä. Kaava tulee taitteelle, leikataan ilman saumavaroja. Ole tarkkana tiimalasikohdan kanssa, ettei tule liian leveitä kappaleita!


Jos et jaksa leikata jokaista imua erikseen kaavan avulla, leikkaa yksi kaavalla ja käytä sitä mallina leikatessasi loppuja imuja. Itse laitoin imuksi 4 krs froteeta.


Muut tarvikkeet: n. 16 cm leveää tarranauha pehmeää puolta, 2 x 4 cm pätkä kapean tarranauhan kokkupuolta ja 2 x 4 cm pätkä kapean tarranauhan pehmeää puolta. Kuminauhaa. Sopivan väristä ompelulankaa.
Ompelu


Aloita ompelemalla imut reunasta kiinni toisiinsa. Käytä leveää sik-sak -ommelta.


Imu valmiiksi ommeltuna.


Ompele seuraavaksi tarranauhat sisäkankaan oikealle puolelle. Koukkupuoli tulee tarrasiivekkeen reunaan ja pehmeä puoli heti tämän viereen. Käytä joko suoraa ommelta tai kapeaa sik-sakkia.


Tarranauhat ommeltuna tarrasiivekkeisiin.


Asettele imu sisäkankaan nurjalle puolelle (eri puolelle kuin tarranauhat) keskelle siten, että imun leveämpi pääty tulee taakse. Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele pitkällä suoralla ompeleella kiinni sisäkankaaseen.


Imu ommeltuna kiinni sisäkankaaseen.


Ompele leveä, pehmeä tarranauha kiinni päällikankaan etupäätyyn. Muista, että päädyssä on 1,5 cm saumavara: tarra tulee n. 2,5-3 cm etäisyydelle päädystä.


Siirry saumurille ja huolittele lyhyemmän liparekappaleen pääty. (Jos et omista saumuria, voit käyttää ompelukoneen tiheää sik-sakkia)


Asettele nyt liparekappaleet päällekäin (nurjat puolet vastakkain, jos sinulla on kangasta jossa puolilla on eroa).


Saumuroi lipareet reunasta kiinni toisiinsa. Muistithan asetella lipareiden pyöreät päät tarkasti kohdakkain...


Valmis lipare muodostaa taskun. (Tasku on lisäimua varten esim. yökäyttöön)


Huolittele saumurilla sisäkankaan etupääty. Jos haluat, voit tässä vaiheessa huolitella myös päällikankaan etupäädyn. (Minä tein sen jäljempänä)
Ompelu (jatkoa ed. sivulta)


Asettele taskulipare päällikankaan oikealle puolelle takapäätyyn siten, että taskupuoli jää päällepäin.


Aseta sisäkangas päällikankaan ja lipareen päälle. Imu jää päällimmäiseksi. Muuten sisä- ja päällikangas myötäävät toisiaan, mutta etupäätyyn jää tuo 1,5cm pituusero. Kiinnitä halutessasi nuppineuloilla.


Saumuroi sivusaumat ja takapääty. Jos kiinnitit kankaat nuppineuloilla, ota neulat ajoissa pois ennen kuin ne joutuvat saumurin leikkuriin (ja rikkovat saumurisi).


Kun saumuroit takapäädyn, kiinnittyy taskulipare vaipan takasaumaan.


Sivusaumat ja takasauma valmiina. Vaipan etupääty jää vielä avoimeksi.


Jos et aikaisemmin huolitellut päällikankaan etupäätyä, tee se nyt.


Siirry ompelukoneelle ja ompele lahkeensuiden saumavaroihin (=saumuriompeleen päälle) kuminauhat. Kuminauhan pituus on n.15cm/lahje. Kiristä kuminauhaa reilusti ommellessasi. Käytä kolmipistesik-sakkia (tai leveää sik-sakkia) ompeluun.


Halutessasi ompele myös takasaumavaraan kuminauha (n. 10 cm kuminauhaa). Kuminauha tulee hiukan pidemmälle matkalle kuin lipareen pääty (merkitsin nuppineuloilla selvyyden vuoksi). Mielestäni takakuminauha on ihan kätevä, koska se napakoittaa vyötäröä.


Kuminauhat ommeltuina vaippaan.


Käännä vaippa oikein päin. Avaa etenkin tarrasiivekkeet kunnolla, koska tämän jälkeen et pääse enää vaipan sisälle. Käännä päällikankaan saumavara sisäkankaan etupäädyn päälle ja ompele vaippa kiinni suoralla ompeleella.


Etupääty ommeltuna.


Saat siistin lopputuloksen päälletikkaamalla vielä tarrasiivekkeet ja etuosan reunat. Älä kuitenkaan tikkaa kuminauhojen päältä, etteivät ne jäykisty. Huomaa ompelulankojen väri ( ylälanka punainen ja alalanka valkoinen kankaiden värien mukaan).


Vaippa on valmis! Nalle sai kunnian toimia mallipeppuna ;)

Kirjaudu