vko 34 | Tiistai 20.8.2019.

Mistä johtuu imujen harmaantuminen ja miten kirkastaa ne?

Pesemiseen, likavaippojen säilyttämiseen, pesuaineisiin, kuivauksen yms. vaippahuoltoon liittyvä keskustelu.

Mistä johtuu imujen harmaantuminen ja miten kirkastaa ne?

ViestiKirjoittaja Lumi » Ke Helmi 20, 2013 13:33

Meidän kaikki imut ja kai taskutkin ovat harmaantuneet. Asutaan tosi kovavetisellä alueella ja pesuaineena käytetään Ecoverin nestemäistä, laitan puolet suositellusta määrästä. Mistä tuo voi johtua ja miten saan ne taas kirkkaiksi? Kuminauhojen "taitteisiin" on myös kerääntynyt paljon nukkaa. Onko sen irrottamiseen vinkkejä muuta kuin nyppiminen sormin? Meillä on siis yksi melkein 2-vuotias melkein täyskestoilija ja vaipat on varmaankin keskivertoa kovemmalla käytöllä, kun niitä ei ole mielestäni paljoa (oisko noin 15 taskuvaippaa + yövaipat 4).
Lumi
Vastasyntynyt
Vastasyntynyt
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Helmi 20, 2013 13:10

Re: Mistä johtuu imujen harmaantuminen ja miten kirkastaa ne

ViestiKirjoittaja Cinere » To Helmi 21, 2013 17:00

Nyppimiseen voi käyttää apuna teippiharjaa. Mä löysin vastauksen tuolta toisaalta:

K4: Kestovaipat kehotetaan usein pesemään pienemmällä pesuainemäärällä kuin
pesuaineen valmistaja ohjeistaa. Jos pyykki harmaantuu, onko se todennäköisemmin seurausta liian pienestä vai liian suuresta pesuainemäärästä? Yleinen käytäntö lienee käyttää pesuainetta ½-2/3 ohjeen määrästä.

V4: Pyykinpesuaineen määrän vähentämisellä suositellusta voidaan olettaa pyrittävän minimoimaan mahdollisia pesuaineesta vaipan pintaan jättämiä jäämiä. Tästä voi olla hyötyä esim. tilanteissa, joissapyykinpesukoneen huuhtelutulos ei ole paras mahdollinen. Toisaalta pyykinpesuaineen määränvähentäminen vaikuttaa pesutehoon, jolloin pyykki ei peseydy riittävän hyvin ja lika voi pinttyä. Pyykin harmaantuminen voi johtua liian suuresta pesuaineen annostuksesta, jolloin "harmaus" johtuu edellä mainituista saostumista. Toisaalta harmaus voi johtua myös liian pienestä pesuaineannostuksesta,jolloin vaipat eivät peseydy riittävän hyvin ja niihin pinttyy likaa. Harmaus voi johtua myös yksikertaisesti vaipan kuitujen mekaanisesta kulumisesta, jolloin niiden kyky heijastaa valoa muuttuu ja ne eivät enää näytä valkoisilta. Tämän vuoksi useissa pyykinpesuaineissa käytetään ns. optisia kirkasteita, jotka taittavat valoa siten, että pyykki näyttää valkoisemmalta. Suosittelemme, että pesuaineiden annosteluohjeita noudatetaan. Hyvän huuhtelutuloksen saamiseksi on myös tarkeää täyttää kone oikein: rummun yläosaan pitää jäädä käden korkuinen tyhjä tila.

K5: Millaisia pyykin valkaisuaineita voi käyttää kestovaipoille, joissa käytetään yllä
lueteltuja materiaaleja sekä lisäksi kuminauhaa tai joustokanttinauhaa (FOE)? Yleinen pelko on, että valkaisuaineellisen pyykinpesuaineen tai erillisen valkaisuaineen käyttäminen johtaa PU –laminoinnin reikiintymiseen, haurastumiseen tai kuminauhojen hapertumiseen. Käykö tahrasuola (natriumperkarbonaatti), entä happeen perustuvat valkaisuaineet, soveltuvatko ne? Klooripitoisten valkaisuaineiden sopimattomuudesta ollaan varmoja. Sopivatko ne kuitenkin luonnonmateriaaleille, kuten hampulle, puuvillalle ja bambulle?

V5: Valkaisuaine voi periaatteessa jatkuvasti käytettynä heikentää mainitsemiasi materiaaleja. Käytännöntietoa asiasta yhdistyksellä ei ole. Happeen perustuvat valkaisuaineet (esim. tahrasuola) ovat klooria materiaaliystävällisempiä.


Muutakin mielenkiintoista asiaan liittyen:
Teknokemian yhdistyksen vastauksia vaippakysymyksiin
Äippä & Isukki vm80. Lapsukaiset: 08/07, 05/10 ja 01/12. Kestovaippatukihenkilö.
Cinere
Infotiimi
 
Viestit: 1216
Liittynyt: La Maalis 28, 2009 14:07
Paikkakunta: Vihti kk


Paluu Peseminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron

Kirjaudu