vko 28 | Keskiviikko 8.7.2020.

Yövillistely ja vaipanvaihto

Pelottaa usein turhaan, yövaipatus toki eroaa päivävaipatuksesta, mutta on täysin mahdollista. Heitellään vinkkejä!

Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja toukka1 » Su Elo 21, 2011 13:25

Tähän asti ollaan menty yöt sisävaipalla ja PUL-kuorella, mutta kovasti kiinnostaisi kokeilla villiksiä yöksi, taatusti olisivat pidemmällä vaihtovälillä miellyttävämmät kuin kuori. Kuitenkin hieman mietityttää jahka pitäisivätkö villikset kuitenkaan, kun kyseessä on kuitenkin megapissaaja... Ja öiset vaipanvaidot on toinen seikka mikä aiheuttaa meillä päänvaivaa. Yövaippa meillä vaihdetaan päälle siinä klo. 20-20.30 ja vauva yleensä nukahtaa siinä 21-22 välillä. Ekan kerran herää syömään 3-4 välillä, jolloin vaippa myös vaihdetaan. Tällöin vaippa ei ole kovinkaan märkä, pari kertaa on ollu jopa aivan kuiva. Toisen kerran herätään siinä 6-7 välillä jolloin vain syötän, koska tämän jälkeen nukahtaa vielä noin tunniksi ja sitten herätäänkin ylös uuteen päivään ja päivävaatteisiin ja -vaippaan. Tämä vaippa on nyt sitten yleensä aivan lits-läts märkä. Vaippa ei ole koskaan (kop kop) falskannu, mutta kyllä kuorikin on yleensä niin kostea että laitan sen kuivahtamaan. Yövaipoissa on aina joko kuivapintakangas tai -liina, eikä vaipan märkyys näytä herraa haittaavan tai ärsyttävän ihoa. Kysymys kuuluukin, uskallanko kokeilla villiksiä vai jatkanko suosiolla hyväksi havaittua PUL-kuoren käyttöä? Kuinka märkiä teidän vaipat on ollu villisten alla ilman että vahinkoja tulee?

Sitten yöllisestä vaipanvaihdosta... Se tuottaa myöskin päänvaivaa, missä välissä vaipan vaihtaisi vai luopuisiko yövaihdosta kokonaan? Meillä on kokeiltu seuraavat variaatiot:
A) Vaippa vaihdetaan ennen syöttöä: meidän kaikki_heti_tänne_NYT!!! -hermostolla varustettu vauva ehtii lietsoa nälissään itsensä sellaiseen raivoon maitobaarin aukaisua odotellessa, että vaipat ja vaipanvaihtaja meinaa lennellä seinille :wink: Eli koko huusholli herää huutoon, huitominen ja potkiminen on sitä luokkaa että vaipanvaihto meinaa mennä "tappeluksi" ja tästä rauhoittuminen ottaa myös oman aikansa.
B) Vaippa vaihdetaan syötön jälkeen: Yleensä vauva nukahtaa jo tissille ja herää vaipanvaihtoon. Pysyy kyllä koko ajan rauhallisena, mutta virkistyy siinä määrin, ettei unille tahdo saada millään (lue: tuntiin).
C) Vaippa vaihdetaan syötön välissä: Tämäkin tullut kokeiltua :) Ehkä näistä vaihtoehdoista tällä hetkellä se paras, mutta ei aivan ongelmaton tämäkään: yöaikaan meillä ei jostain syystä tule röyhtäystä ollenkaan mutta tämä parissa satsissa syöttäminen johtaa usein "ylisyömiseen" minkä johdosta pulauttaa suuren osan maidosta ulos. Pahimmassa tapauksessa niin paljon, että on melkein heti nälkäinen ja syöttö täytyy ottaa uusiksi :(

Kokemuksia, vinkkejä, neuvoja? Yritänkö luovia näiden vaihtoehtojen välillä vai onko joku loistava vaihtoehto jäänyt minulta huomaamatta? Vai voisinko luopua yöllisestä vaipanvaihdosta kokonaan vai olenko tällöin "huono äiti"? Vauva tällä hetkellä iältään siis hiukan alle 3 kk.
Kuva
toukka1
Peppukiitäjä
Peppukiitäjä
 
Viestit: 98
Liittynyt: Su Tammi 02, 2011 16:30
Paikkakunta: Ylä-Savo

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja amp » Su Elo 21, 2011 14:33

Minnoon sitä mieltä, että jos märkä vaippa ei lasta haittaa ja imut riittää koko yöksi niin ei tarvi vaihtaa.

Meillä on ollut samaa ongelmaa pikkuvauvojen kanssa, jos vaihtaa ennen syöttöä niin vauva hermostuu ja jos syötön jälkeen niin herää liikaa. Mutta meidän muksut ovat myös protestoineet märkää vaippaa, ja siksi meillä on kaikki lapset saaneet nukkua öisin kertiksissä siihen asti että ovat nukkuneet yönsä heräämättä. Eli minulla ei ole kokemusta noin pienen yökestoilusta.
amp
Kaikennähnyt
Kaikennähnyt
 
Viestit: 2598
Liittynyt: Ti Touko 30, 2006 20:00

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja kieku » Su Elo 21, 2011 19:24

Mä kannatan sen verran tuhtia vaippaa, että riittää aamuun asti, jos vauvaa ei moinen haittaa. Villisasiaan en osaa kommentoida, koska meillä käytetään vain pul-kuoria.
kieku
Infotiimi
 
Viestit: 337
Liittynyt: Ti Heinä 28, 2009 15:12

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja jansgi- » Su Elo 21, 2011 20:17

Meillä kans megapissaaja lapsi, ja vaippa on poikkeuksetta aamulla ihan litsläts märkä. Sisävaippa + villiksillä ollaan menty. Sänky ei kuitenkaan ole koskaan kastunut. Villikset saattaa olla välillä kosteat, mutta läpi ei kertaakaan päästänyt. Hajua housuihin ei kuitenkaan ole tarttunut riittävän tuuletuksen ansiosta.

Meidän megapissijällä en uskaltais edes pul-kuorta yöksi laittaa, sillä olen niin varma siitä, että falskaisi sitten reisistä tai selästä tai jostain kolosesta :D Villahousut on 100% varmistus siitä, että sänky pysyy kuivana.
Ex-kestoilija 03/09 & ex-kestoilija 09/10. LA 04/13
jansgi-
Peppukiitäjä
Peppukiitäjä
 
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Touko 04, 2009 15:15

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja Jegni » Su Elo 21, 2011 20:49

Samaa mieltä villahousuista. Hyvät villahousut on takuuvarmat ja ainakin meillä jo isompien lapsien kanssa toimi paljon paremmin kuin kuori. Eikä meillä ole koskaan (ilman kakkaa) vaihdettu vaippaa yöllä :)
Äiti -84 kestoileva perhepäivähoitaja ja innokas villahousujen kutoja, Isi -73, Konsta 07/06 ent yökestoilija ja Kerttu 01/09 ent täyskestopeppu + kestoilevat hoitopojat 2 x 03/10
Jegni
Kaikennähnyt
Kaikennähnyt
 
Viestit: 606
Liittynyt: Ke Marras 11, 2009 18:56
Paikkakunta: Turku

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja mai » Su Elo 21, 2011 22:28

Meillä vauva 3kk ja ei olla vaippaa vaihdettu yöllä ihan alkuaikoja lukuunottamatta.. Vauva ei reagoi märkään vaippaan, iho on pysynyt tosi hyvänä ja kakka tulee nykyään aina vasta aamulla. Tosin me ei sitä ennenkään sitä kakkavaippaa aina vaihdettu, jos vauva nukahti syötölle :roll: iho ja vauva eivät tähänkään reagoineet. Arvotettiin ne unet ykköseksi ja onkin aina nukkunut yönsä hyvin :)

Meillä käytössä sisävaippa + PUL-kuori tai taskuvaipat (1-koon Bumgenius tai Tots bots), useimmiten taskuvaippa. Eikä faskaa! Syksymmällä olis tarkoitus testailla villahousujakin, nyt meidän makkarissa on ihan liian kuuma sellasille..
mai
Taapero
Taapero
 
Viestit: 141
Liittynyt: Ma Tammi 24, 2011 21:28

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja toukka1 » Ma Elo 22, 2011 08:29

Viime yönä herättiin viiden aikaan syömään. Oli kuitenkin nyt niin rauhallisen oloinen, että päätin ensin tarkastaa vaipan. Käytin ainoastaan kuoren auki ja kun vaippa vaikutti ulospäin täysin kuivalta niin kurkkasin vaan lahkeesta sisään kakan varalta ja pyöräytin paketin uudelleen kiinni. Eli ehkä nyt uskaltaudun jättämään tuon yövaihdon pois, etenkin kun tosiaan vaikuttaa siltä että vaippa säilyy suht kuivana yön ja vasta aamuyöllä alkaa se pissaaminen, joten se on se ja sama onko vaippa vaihdettu ennen tätä pissaamisen aloittamista vai ei. Ehkäpä uskaltautuisin myös kokeilemaan niitä villiksiä... :whistle:
Kuva
toukka1
Peppukiitäjä
Peppukiitäjä
 
Viestit: 98
Liittynyt: Su Tammi 02, 2011 16:30
Paikkakunta: Ylä-Savo

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja naurispelto » Ti Elo 23, 2011 21:20

Meilläkin vauva pissaa pääsääntöisesti aamuyöstä/aamulla, joten en vaihda vaippaa yöllä (vauva ei ole oikeastaan koskaan kakannut yöllä). Villikset on käytössä ja kyllä ne on pitäneet, vaikka vaippa ja imut olisivatkin olleet ihan märkiäkin. Lits läts nyt harvemmin ovat kuitenkaan. Joskus villikset saattavat tuntua hieman kosteilta tunnusteltaessa, mutta vaatteet ovat silti kuivat. Tämä on minusta villisten yksi hyvä puoli. Vaippaa avaamatta tietää, jos vaippa on todella märkä ja voi sitten kiirehtiä vaihtoa. Jos hirvittää, niin villa-alusta on mainio varmistus.
Äiti, isä ja melkein täyskestopoikanen 03/11, LA 11/12
naurispelto
Taapero
Taapero
 
Viestit: 132
Liittynyt: Ti Joulu 28, 2010 18:37

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja toukka1 » Ke Elo 24, 2011 13:11

^kiitos vinkistä, täytyykin yrittää etsiskellä tuollaista alustaa...
Kuva
toukka1
Peppukiitäjä
Peppukiitäjä
 
Viestit: 98
Liittynyt: Su Tammi 02, 2011 16:30
Paikkakunta: Ylä-Savo

Re: Yövillistely ja vaipanvaihto

ViestiKirjoittaja amp » Ke Elo 24, 2011 14:46

^Ruskovilla myy ainakin, mut on aika hinnakkaita. Meillä on ollut pinnasängyssä ruskovillan, mutta isommassa sängyssä joku villainen torkkupeitto. Edullisimmin varmaan saa kun ostaa sopivan kokoisen pätkän villakangasta kangaskaupasta, niitähän myydään vaikka minkälaisia, valmiiksi huovutettujakin.
amp
Kaikennähnyt
Kaikennähnyt
 
Viestit: 2598
Liittynyt: Ti Touko 30, 2006 20:00


Paluu Yövaipatus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

Kirjaudu